Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΒΕΠ: Η παραοικονομία και οι τρόποι αντιμετώπισής της

Χωρίς κατηγορία στις 20/02/2019

Σύσκεψη στο Επιμελητήριο με τη συμμετοχή του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Σταύρου Θωμαδάκη

|> Τις δυνάμεις τους ενώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, με στόχο τον περιορισμό του παραεμπορίου και τη διαφύλαξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στην τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΠ, που πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα 18/2, προσκεκλημένοι ήταν ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Σταύρος Θωμαδάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πειραιά, ταξίαρχος, Γιώργος Παππάς και ο βουλευτής Α΄ Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος.

Ο πρόεδρος των ΕΒΕΠ και ΠΕΣ Αττικής, Β. Κορκίδης, παρέδωσε στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ ένα πλήρες υπόμνημα των θέσεων και προτάσεων του Επιμελητηρίου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων – καπνικών προϊόντων και παράνομου διασυνοριακού εμπορίου, καθώς επίσης και μέτρα για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Ακόμη, παρέθεσε στοιχεία, βάσει των οποίων το παραεμπόριο στερεί από την υγιή επιχειρηματικότητα 15 δισ. ευρώ ετησίως και από το κράτος έσοδα 3 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι: «Η ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου, από την προμνημονιακή εποχή μέχρι και σήμερα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αυτοτελές πρόβλημα, καθώς συνδέεται άμεσα τόσο με την οικονομική κρίση, όσο και με την υπερφορολόγηση. Οι καταστροφικές συνέπειες του παραεμπορίου στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της καταναλωτικής ζήτησης, στοιχειοθετούνται όχι μόνο από το χρήμα που θα κατευθυνόταν στην ελληνική αγορά, αλλά και από την απώλεια εσόδων σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης. Το λαθρεμπόριο αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για τις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο μάλιστα που η κατανάλωση εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Το Ε.Β.Ε.Π. και το Π.Ε.Σ. Αττικής, έχουν θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων».

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Σταύρος Θωμαδάκης, παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία του 2018 και του 2017 για τα παραποιημένα και απομιμητικά προϊόντα, καθώς και τις κατασχέσεις από ελέγχους αλκοολούχων προϊόντων, τα οποία επισυνάπτονται, τονίζοντας ότι «η παραοικονομία και το λαθρεμπόριο βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η οικονομική κρίση δεν περιόρισε το φαινόμενο».

Τέλος, ζήτησε τη συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων για να περιορισθεί η φοροδιαφυγή, ενώ ανέφερε και τα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το ΣΔΟΕ για τον εντοπισμό φαινομένων παραοικονομίας.

Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πειραιά, ταξίαρχος, Γιώργος Παππάς, ξεκαθάρισε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα εντείνει τους ελέγχους για τον περιορισμό της διακίνησης παραποιημένων προϊόντων και ζήτησε τη συνεργασία του ΕΒΕΠ, προκειμένου να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές οι επεμβάσεις της Αστυνομίας.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής Α΄ Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για να περιορισθεί το παραεμπόριο: «Θα πρέπει από την μία να προφυλάξουμε τον νόμιμο επιχειρηματία και, από την άλλη, να βρούμε τρόπους για να τον επιβραβεύσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε όταν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΠ εξέφρασαν την άποψή τους για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να μειωθεί το παραεμπόριο στον Πειραιά, αναφέροντας περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: