Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΣΗΕΑ: Τέλος στον εμπαιγμό των δημοσιογράφων από κυβέρνηση και εργοδότες, για τον ΕΔΟΕΑΠ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 23/09/2017

Απεργία την Τρίτη σε όλα τα ΜΜΕ 

|> Τέλειωσαν τα ψέματα. Κάθε ψεύτης, λαμόγιο και απατεώνας στον πάγκο του. Ο εμπαιγμός για τον ΕΔΟΕΑΠ, δεν πάει άλλο. Κυβέρνηση και εργοδότες πρέπει να αφήσουν τις καθυστερήσεις και τις “βυζαντινολογίες” και να αποφασίσουν τι πρόκειται να κάνουν. Η κυβέρνηση να αποφασίσει και οι εργοδότες να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Με την τακτική της αδιαφορίας που ακολουθεί υ κυβέρνηση για τον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και γενικότερα για τις αυθαιρεσίες που συμβαίνουν στις “γαλέρες” του Τύπου(“φέσια”, απολύσεις, απληρωσιές κ.ά) , όλο και φιμώνεται η ελευθεροτυπία. Ας μην κρυβόμαστε… Πού το πάνε τελικά; Να γίνουν οι δημοσιογράφοι… γραμματείς; Και άλλοι προσπάθησαν…

Προ του μεγάλου αυτού εμπαιγμού, η ΕΣΗΕΑ στέλνει το “μήνυμα” ότι έφτασε η ώρα των μαζικών κινητοποιήσεων, και σαν πρώτη δόση κηρύσσει για την ερχόμενη Τρίτη 26/9 απεργία σε όλα τα Μέσα.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, αναφέρει:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαπιστώνει ότι έχει εξαντληθεί κάθε όριο στην διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τους εργοδότες για την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ. Η κωλυσιεργία και η άκαμπτη στάση των εργοδοτών σε συνδυασμό με την αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, η οποία δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να νομοθετήσει βιώσιμη λύση για τη σωτηρία και τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από τον συντονισμό και την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων.

Για τον λόγο αυτό, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κηρύσσει 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα από τις 06.00 της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου 2017 έως τις 06.00 της Τετάρτης, 27 Σεπτεμβρίου 2017. 

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξαγγέλθηκαν και θα εξαγγελθούν, με πίστη για το δίκαιο του αγώνα μας και αποφασιστικότητα έως την τελική δικαίωση. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν δίνοντας αμέσως λύση στο αδιέξοδο, εντός του πλαισίου των ρεαλιστικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί από την ΕΣΗΕΑ στις επαφές της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τις εργοδοτικές Ενώσεις.

Οι χιλιάδες συνάδελφοί μας δικαιούνται φάρμακο, περίθαλψη, επικούρηση και εφάπαξ. Δεν τα παραχωρούμε, δεν υποχωρούμε. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Το «τζάμπα» τέλειωσε.

Οι προτάσεις της ΕΣΗΕΑ
στην τριμερή της 24ης Ιουλίου 2017
και στη διμερή της 6ης Σεπτεμβρίου 2017
για τον ΕΔΟΕΑΠ

Οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην τριμερή διαπραγμάτευση με τους εργοδότες και την κυβέρνηση είναι οι εξής:

  1. ΕΝΙΑΙΟΣ-ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ  ΕΔΟΕΑΠ: Ο ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφάπαξ και επικούρηση. Ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνεταιμε τους εργαζόμενους στα όλα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν μέλη του, τους εργαζομενους στον περιοδικό τύπο και στα ενημερωτικά σάιτ του Διαδικτύου(θεωρούνται ηλεκτρονικές εφημερίδες).
  2. ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Εργοδοτών 6-8% ( αναδρομικά απο 1/1/2017), εργαζομένων 6%, και  συνταξιούχων 6%.

ΣΥΝΟΛΟ 12-14% πράγμα που σημαίνει έσοδα 12-15 εκατομμύρια ευρώ.

3.ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ: 5% σε όλες τις επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης. Αυτο σημαίνει οτι θα πληρώσουν περισσότερα οι εύρωστες,δηλαδή τα κανάλια, παίρνοντας ως αντιστάθμισμα ορισμένα φορολογικά κίνητρα, και λιγότερα οι εφημερίδες που είναι σε δυσχερή θέση και κινδυνεύουν να κλείσουν.

Προσδοκώμενα  ΕΣΟΔΑ: περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ.  Ειδικά για το Ίντερνετ πρέπει να νομοθετηθεί η ένταξη των εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ. Ακόμη πρέπει να υπάρξει πρόνοια οτι δεν θα εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη απο τα έξοδα των εταιριών, που διαφημίζονται σε μέσα που δεν ειναι αναγνωρισμένα( μητρώο, ΕΣΡ) για να κτυπηθούν όσοι είναι σε φορολογικούς παραδείσους

  1. ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΕΔΟΕΑΠ, ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ:

Αγορά υπηρεσιών υγείας, παρακλινικών εξετάσεων  και φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να μειώσει το κόστος ο ΕΔΟΕΑΠ, και να έχουν οι ασφαλισμένοι περισσότερες επιλογές. Να διατηρηθούν οι επιπρόσθετες παροχές,  που εχουν οι ασφαλισμένοι όπως θέση νοσηλείας, οδοντιατρικές υπηρεσίες, πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιθανό Όφελος 3-5 εκατομμύρια ευρώ.

  1. ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ: Ο ΕΔΟΕΑΠ να λάβει μέρος της ενίσχυσης, που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ απο τον κρατικό προϋπολογισμό. Εναλλακτικά να καταβάλλεται το κονδύλι της περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ στα δημόσια νοσοκομεία. Πιθανά έσοδα 5 εκατομμύρια ευρώ 
  2. ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ:

Δυνατότητα είσπραξης της εισφοράς μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θέσπιση ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ.

  1. ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΥ

Συνεχίζονται οι προσπάθειες βεβαίωσης και είσπραξης του εναπομείναντος αγγελιοσήμου. Προσδοκόμενα έσοδα 10-15 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα έσοδα πάνω απο 50-55 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πράγμα που σημαίνει οτι ο ΕΔΟΕΑΠ όχι μόνο στηρίζεται αλλά και ότι μπορεί να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα σύμφωνα με την αναλογιστική  μελέτη που έχει εκπονηθεί και αποτελεί συστατικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης.

Απάντηση