Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τσαρούχης: Ο Πειραιώτης που ζωγράφισε μια εποχή…

FLASH στις 15/01/2021

Τί είπε ο Βασίλης Τσιτσάνης για το πώς χόρευε το ζεϊμπέκικο ο μεγάλος ζωγράφος

Δημήτρης Καπράνος |> Στις 13 Ιανουαρίου του 1910, γεννήθηκε στον Πειραιά ο Γιάννης Τσαρούχης. Ο μέγας αυτός καλλιτέχνης και θυμόσοφος.

Η οικογένεια του ζωγράφου καταγόταν από τα Ψαρά. Γονείς του, ο Αθανάσιος Τσαρούχης και η Μαρία Μοναρχίδου.

Η οικογένεια Τσαρούχη έφυγε από τον Πειραιά το 1927. Ο νεαρός Γιάννης, όμως, είχε ήδη “ζυμωθεί” με τον Πειραιά, με το Θέατρο Σκιών και με τα πανέμορφα κτίρια του επινείου, τα οποία έσπευσε να “καταπιεί” η χωρίς μέτρο αστυφιλία, που  “εξερράγη”  μετά τον Πόλεμο…

Κάθε μέρα σχεδόν, με σταματά το φανάρι στην διασταύρωση των οδών Γεωργίου Α’ και Βασιλίσσης Σοφίας, στον Πειραιά. Στρέφω την κεφαλή αριστερά και αντικρύζω την οικία Σπυρίδωνος και Αγγέλου Μεταξά, έργον Τσίλερ, ανακαινισμένη και κλειδωμένη εδώ και χρόνια, καθώς έχει περιέλθει στο “χαρτοφυλάκιο” Τραπέζης, η οποία ποσώς ενδιαφέρεται για την τύχη αυτού του κομψοτεχνήματος.

Στο σπίτι αυτό “μπαινόβγαινε” καθημερινά ο μικρός Τσαρούχης, αφού η σύζυγος Μεταξά ήταν αδελφή της μητέρας του!

“Γεννήθηκα στο τελευταίο πάτωμα ενός σπιτιού τρίπατου, στην οδό Λουκά Ράλλη και Βασιλέως Γεωργίου, στον Πειραιά. Όπως τα περισσότερα νέα σπίτια στον Πειραιά, ήταν νεοκλασικό. Το να βγεις περίπατο στον Πειραιά εκείνη την εποχή ήταν σαν να σεργιανίζεις σε μια γιγαντιαία σκηνογραφία με βράχια και ωραία σπίτια  με αγάλματα και αετώματα”.

Όπως έχει δηλώσει ο Τσαρούχης, τα ταβάνια του σπιτιού τους ήταν ζωγραφισμένα από κάποιον Ιταλό καλλιτέχνη.

Ο ίδιος έπαιζε σε μια τραπεζαρία ,στης οποίας το ωοειδές ταβάνι υπήρχαν οι ζωγραφιές  του Αδάμ και του Θεού του Μιχαήλ Αγγέλου!

Στο δωμάτιο της μητέρας του, υπήρχε η αλληγορία της Ανοίξεως  και στην κύρια τραπεζαρία ,εντός κύκλου, απεικονιζόταν το άρμα του Ηλίου!

Τί απέγινε η οικία του εμπόρου από την Αρκαδία Αθανασίου Τσαρούχη και της Ψαριανής Μαρίας Μοναρχίδου, το οποίο κάθε σοβαρή πόλις θα φρόντιζε να διατηρήσει; Κατεδαφίστηκε για να χτιστεί μια τετράγωνη, άμορφη πολυκατοικία!

Μήπως -λέω εγώ τώρα- θα έπρεπε ο Δήμος Πειραιώς να  επιδιώξει την απόκτηση ή την μίσθωση της Οικίας Μεταξά; Ας γίνει η προσπάθεια και… θα βρούμε τί θα την κάνουμε!

Τον Γιάννη Τσαρούχη τον γνώρισα ένα μεσημέρι στου “Zonar’s”. Αμήχανος, του είπα: “Είμαστε υπερήφανοι που γεννηθήκατε στην πόλη μας, στον Πειραιά” και μου απάντησε: “Πρόβλημά σας, αγαπητέ”. Αφού συζητήσαμε για λίγο, παρόντος του κοινού μας φίλου, μουσικού  Βαγγέλη Μιχαηλίδη (έγινε τελικά μοναχός στον Πανάγιο Τάφο), τον ρώτησα γιατί ερχόταν σπανίως έως …καθόλου στον Πειραιά.

Τί να έρθω να κάνω; Κάθε τόσο σταματώ το ταξί και ρωτάω πού βρίσκομαι! Δεν έχει μείνει τίποτε, ούτε ένα σημείο αναφοράς στα δικά μου τα χρόνια!”, μου είπε και είχε δίκιο.

Αντίθετα, στον Πειραιά ερχόταν συχνά ο Βασίλης Τσιτσάνης. Τον έφερνε, πρωί-πρωί, για καφέ  ο συνάδελφός μας και φίλος του Γιώργος Κοντογιάννης, στην καφετέρια “Ιρένε”, του Τάκη Χριστόπουλου, στην Πειραϊκή. Εκεί,  που μαζευόμασταν ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Φύτρας, ο Στέλιος Τραϊφόρος, ο Γιώργος Κόμης, ρώτησα τον Τσιτσάνη αν, πράγματι, ο Τσαρούχης χορεύει τόσο καλό ζεϊμπέκικο.

Δεν χορεύει. Κάνει πως είναι ο Διόνυσος που μαζεύει σταφύλια από την κληματαριά!”, μου απάντησε…

> Πηγή: Εφημερίδα “Εστία”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: