Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται σήμερα στον Ολέγκ Σέντσοφ

ΕU στις 12/12/2018

Ταγιάνι: Οι δημοσιογράφοι είναι οι βασικοί θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

|> Κατά την έναρξη της συνόδου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρθηκε στην 70ή επέτειο από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τόνισε: “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ανέκαθεν στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων“.

Σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη 12/12, θα απονεμηθεί στον Ουκρανό σκηνοθέτη Oleg Sentsov (φωτό), το Βραβείο Ζαχάρωφ 2018, το οποίο θεσμοθέτησε πριν 33 χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται σε όσους συνέβαλαν σημαντικά στον αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έως τώρα σε πέντε νικητές του βραβείου Ζαχάρωφ έχει απονεμηθεί επίσης το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ο Πρόεδρος Ταγιάνι εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους νικητές του βραβείου Ζαχάρωφ Ντένις Μουκουέγκε και Νάντια Μουράντ, στους οποίους απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης χθες στο Όσλο.

Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο της Λουντμίλα Αλεξέγιεβα, η οποία είχε βραβευθεί με το βραβείο Ζαχάρωφ το 2009, υπενθυμίζοντας ότι οι πρώτοι θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι δημοσιογράφοι. Και είπε ότι οι σκέψεις του ήταν με την Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, τον Γιαν Κούτσιακ και όλους όσοι φυλακίστηκαν άδικα σε όλο τον κόσμο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: