Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Νέος θεατρικός χώρος λειτουργεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 24/10/2021

Τα εγκαίνια της Σκηνής Ωμέγα έγιναν από τον δήμαρχο Πειραιά, με την αυλαία να ανοίγει για το ανέβασμα του έργου “Λουκής Λάρας” του Δημητρίου Βικέλα, με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον επώνυμο ρόλο

|> Το εμβληματικό μνημείο του Πειραιά, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο, διαθέτει πλέον μια νέο θεατρικό χώρο την Σκηνή Ωμέγα! Το νέο απόκτημα για το ΔΘΠ, η Σκηνή Ωμέγα, χωρητικότητας 120 θέσεων στην καρδιά του θεατρικού οικοδομήματος, είναι σύγχρονη και εξοπλισμένη τεχνικά με όλα τα μέσα, φιλοδοξεί να εμπλουτίσει το πρόγραμμα του θεάτρου. Εφέτος η Σκηνή Ωμέγα θα φιλοξενήσει έργα από την ελληνική δραματουργία σε όλη τη διάρκεια της θεατρικής περιόδου.

Τα εγκαίνια της νέας σκηνής ήδη πραγματοποιήθηκαν από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Μετά την τελετή των εγκαινίων, την οποία μουσικά συνόδευσε η Φιλαρμονική του Δήμου, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την παράσταση του έργου του Δημητρίου Βικέλα “Λουκής Λάρας”, με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον ομώνυμο ρόλο και σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη.

Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση «Ο πολυταξιδεμένος Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)» η οποία φιλοξενείται στον ίδιο χώρο και διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού, Ειρήνη Νταϊφά, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ. Λευτέρης Γιοβανίδης κ.ά.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάσαμε τη Σκηνή Ωμέγα, μια δεύτερη σκηνή στο ιστορικό κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Με τη νέα αυτή σκηνή, χωρητικότητας 120 θέσεων φιλοδοξούμε το θέατρό μας να προσφέρει μια μεγαλύτερη επιλογή παραστάσεων στο κοινό και να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερες, αλλά και εναλλακτικές παραγωγές.

Από αυτόν τον νέο χώρο ξεκίνησε το νέο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου για τη σεζόν 2021 -2022, με την παράσταση Λουκής Λάρας, μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της Επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Επίσης, η κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά “Δημήτρης Ροντήρης” άνοιξε ξανά την αυλαία της και υποδέχτηκε τους θεατές μετά από ενάμιση χρόνο, με «Το Μινόρε», μια μεγάλη θεατρική παράσταση, που μας ταξιδεύει στον χώρο του πειραιώτικου ρεμπέτικου. Επόμενος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια παιδική σκηνή στον Πειραιά εντός του 2022. Ευχή όλων μας είναι τα πράγματα να πάνε ακόμα καλύτερα, τα θέατρα να παραμείνουν ανοιχτά και ο κόσμος να μπορέσει με ασφάλεια να απολαύσει τις παραστάσεις που για φέτος έχει προγραμματίσει το θέατρό μας. Ο Δήμος Πειραιά θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο και να στηρίζει το σημαντικό και πολυεπίπεδο έργο του, με στόχο να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη δραστηριότητά του και να ενδυναμώσουμε τον ρόλο του ως ένα από τα κορυφαία θέατρα της Ελλάδας».

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού, Ειρήνη Στ. Νταϊφά είπε: «Η Σκηνή Ωμέγα έρχεται να υποστηρίξει τη δυναμική και έντονη, τα τελευταία χρόνια, παρουσία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στο θεατρικό, αλλά και στο εν γένει πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου. Η σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη νέα αίθουσα των 120 θέσεων, που δημιουργήθηκε στον χώρο που μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο ως αίθουσα δοκιμών, έχει ως στόχο να φιλοξενεί εναλλακτικές παραστάσεις, ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια όλων όσοι ασχολούμαστε με τον πολιτισμό στον Πειραιά, να προσφέρουμε μια ευρύτερη γκάμα παραστάσεων στο θεατρόφιλο κοινό. Η Σκηνή Ωμέγα άνοιξε τις πόρτες της, με την πρεμιέρα του έργου του λόγιου Δημητρίου Βικέλα ‘Λουκής Λάρας’, με τον εξαίρετο Μανώλη Μαυροματάκη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην θεατρική σκηνή, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού μας διευθυντή, Λευτέρη Γιοβανίδη. Εύχομαι η νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά να είναι ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΗ και να γνωρίσει πολλές στιγμές γόνιμων καλλιτεχνικών αναζητήσεων και επιτυχιών!»

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης σημείωσε: «Όταν δημιουργείται μία νέα θεατρική σκηνή είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, πόσο μάλλον όταν δημιουργείται μία θεατρική σκηνή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στον φάρο του πολιτισμού όλης της χώρας. Ως Δημοτικό Θέατρο και ως Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας έχουμε δείξει πριν, εν μέσω καραντίνας και μετά, ότι πρωταρχικός μας σκοπός και στόχος ήταν να διατηρήσουμε τον πολιτισμό ζωντανό, να βγούμε προς τα έξω, να ανοίξουμε τις πόρτες του θεάτρου. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα στα εγκαίνια της Σκηνής Ωμέγα, όπου θεωρώ ότι θα φιλοξενηθούν πολύ σημαντικές παραστάσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες, σε έναν χώρο αρκετά απλό, παράλληλα με το πολύπλευρο πρόγραμμα που έχουμε στο Δημοτικό Θέατρο. Ένα Θέατρο ανοιχτό για όλους».

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ Λευτέρης Γιοβανίδης, ευχήθηκε: «Η Σκηνή “Ωμέγα να βρει το κοινό της και να καταφέρει να συνομιλήσει με την πόλη του Πειραιά. Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ένα από τα ωραιότερα θέατρα της χώρας και οφείλουμε να αποκτήσει ακόμα περισσότερο την παραγωγική αξία που πρέπει να έχει ένας τέτοιος ζωντανός οργανισμός. Ένας οργανισμός που παράγει πολιτισμό και είναι ουσιαστικά παρών με προτάσεις και θέσεις. Η ύπαρξη αυτής της “εναλλακτικής σκηνής” αυτό ακριβώς το ρόλο καλείται να παίξει. Να εδραιώσει την καλλιτεχνική παραγωγή παραστάσεων μέσω των νέων δημιουργιών που θα προκαλεί».

Στην τελετή εγκαινίων της Σκηνής Ωμέγα παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Νίκος Μανωλάκος, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρύδης κ.ά.

Απάντηση