Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η ΕΕ στηρίζει τη διασυνοριακή δημοσιογραφία με 8 εκατ. ευρώ

ΕU στις 08/04/2022

Τα πρώτα διασυνοριακά έργα είχαν ως αντικείμενο επιχορηγήσεις για τοπικούς ερευνητές, καινοτομία ΜΜΕ, πλατφόρμες πληροφόρησης κ.ά.

|> Επτά κοινοπραξίες δημοσιογραφικών οργανισμών θα λάβουν στήριξη από την ΕΕ για διασυνοριακά έργα με σκοπό την ενίσχυση του τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Τα έργα επιλέχθηκαν μετά την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμπράξεις στον τομέα της δημοσιογραφίας το 2021, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «NEWS» που ανακοινώθηκε στο σχέδιο δράσης για τα μέσα ενημέρωσης και τον οπτικοακουστικό τομέα.

Τα πρώτα διασυνοριακά έργα ξεκίνησαν έχοντας ως αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την κατάρτιση και επιχορηγήσεις για τοπικούς ερευνητές δημοσιογράφους, επιχορηγήσεις για την καινοτομία στα μέσα ενημέρωσης, πλατφόρμες πληροφόρησης σε πόλεις πέραν των εθνικών πρωτευουσών και τη χρήση της τεχνολογίας αλυσίδας συστοιχιών (blockchain) για τη βελτίωση του εισοδήματος των φωτορεπόρτερ. Οι υπόλοιπες συμφωνίες επιχορήγησης βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Τα σχέδια θα επικεντρωθούν κυρίως στη συνεργασία, στη συμπαραγωγή πολυγλωσσικού περιεχομένου και στην ανάπτυξη δημοσιογραφικών προτύπων και δικτύων. Οι επτά δημοσιογραφικές κοινοπραξίες και τα έργα τους θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», ενώ οι δικαιούχοι λειτουργούν με πλήρη συντακτική ανεξαρτησία.

Ο γενικότερος στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης και να ενισχυθούν τα μέσα ενημέρωσης ενόψει της ψηφιακής μετάβασης και του αυξημένου ανταγωνισμού. Οι κοινοπραξίες έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει συντονίζονται από τους οργανισμούς Journalismfund.eu, Worldcrunch, το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και την Are We Europe. Θα ωφελήσουν τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους σε ολόκληρη την ΕΕ και πέραν αυτής.

Η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμπράξεις στον τομέα της δημοσιογραφίας δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2022, θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφορά έργα που θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2023.

Χθες πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό σεμινάριο για τους δυνητικούς υποψηφίους και σύντομα θα είναι διαθέσιμη εδώ η μαγνητοσκόπηση του σεμιναρίου.

> Περισσότερες πληροφορίεςεδώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: