Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μεταποίηση δύσπεπτων επιστημονικών πληροφοριών

ΥΓΕΙΑ στις 17/02/2020

Τα συμφέροντα της βιομηχανίας, τα “παπαγαλάκια”, οι στατιστικές κι οι πεταλούδες του Αμαζόνιου

Αλέξανδρος Αρδαβάνης* |> Διαβάζω σήμερα το άρθρο ενός γνωστού δημοσιογράφου ιατρικών θεμάτων στο διαδίκτυο. Μετά το άρθρο του που ξεβράκωνε τη συνωμοσία και τις φάμπρικες πίσω από τον αντικαπνιστικό αγώνα, που διάβασα πριν τρία ή τέσσερα χρόνια, είχα εκτιμήσει την ευστροφία του, κυρίως όμως το θάρρος του να αντιτάσσεται στο ρεύμα των καιρών.

Έχει γράψει και άλλα θαρραλέα άρθρα, όπως εναντίον της ασπαρτάμης π.χ., εν έτει 2008. Σήμερα έχω κλονιστεί. Διπλά. Επειδή έψαξα στο διαδίκτυο. Τι ανακαλύπτω; Ότι πρόσφατα έγινε και σύμβουλος του γνωστού πολυπράγμονος υπουργού Υγείας. Άρχισα να ψάχνω βαθύτερα στα λήμματα του google.

Με μπερδεύει ο εν λόγω κύριος. Τώρα που παρατηρώ την αρθρογραφία του λίγο προσεκτικότερα, τι παρατηρώ; Στο άρθρο για την ασπαρτάμη αίφνης, κάτι γράφει για το “αθωότερο και φυσικότερο γλυκαντικό στον κόσμο, τη stevia…“. Σήμερα η stevia έχει “υιοθετηθεί” από βιομηχανικούς γίγαντες όπως η Coca Cola. Προφανώς επειδή κατάλαβαν εκεί στην πολυεθνική πόσο κακό κάνει η ασπαρτάμη στον κοσμάκη και θέλησαν να επανορθώσουν, έτσι;

Η μαστογραφία λοιπόν είναι άχρηστη αλλά και επικίνδυνη, εξαιτίας της ακτινοβολίας, των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων, των βιοψιών και της ψυχικής ταλαιπωρίας των γυναικών αλλά, το σημαντικότερο, επειδή επιβάλλει σε περιττή και επώδυνη διαδικασία (μαστεκτομή, ακτινοβολίες, χημειοθεραπεία κλπ) το 1/3 των πασχουσών, χωρίς κανένα λόγο, αφού ο καρκίνος τους είναι ακίνδυνος, αλλά δεν υπάρχει τρόπος αυτό να διαπιστωθεί.

Είναι κάτι που το υποστηρίζει εδώ και δεκαπέντε χρόνια και να που έρχεται η μελέτη από τον Καναδά που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal, που παρακολούθησε περίπου 90.000 γυναίκες για 25 χρόνια. Η μελέτη απέδειξε (όπως περιγράφεται και στο κεντρικό άρθρο-σχόλιο του περιοδικού που είναι καταπέλτης!) ότι η μαστογραφία δεν αυξάνει την επιβίωση ούτε μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού. Μάλιστα! Ο έγκυρος αυτός αναλυτής υιοθετεί απόψεις που στηρίζονται σε “έγκυρες” μελέτες. Κυρίως αυτές που συμφωνούν με τις απόψεις του.

Σήμερα αισθάνομαι πως ο κύριος αυτός είναι ένα ακόμα “παπαγαλάκι” που εμφανίζεται έντεχνα ή περίτεχνα εναντίον της βιομηχανικής κερδοσκοπίας -εκ του ασφαλούς. Μακριά από τη φωτιά της μάχιμης Ιατρικής ούτως ή άλλως, μακριά από τη φωτιά του επιουσίου γενικά, φαρμακοποιός ο ίδιος ουδέποτε ή ελάχιστα ασκήσας κατά δήλωσή του, έχει την πολυτέλεια της παρατήρησης ως στρατηγός άκαπνος στο ύψωμα μακριά από το πεδίο μάχης∙ στην κερκίδα θεατής των ιδρούντων αθλητών.

Ψαρεύοντας στον αχανή Ωκεανό του διαδικτύου με εξελιγμένα υπεραλιευτικά τύπου google βρίσκει όλες τις πληροφορίες, τις ειδήσεις εκείνες που εξυπηρετούν τις απόψεις του. Αυτές που υπηρετεί εμμίσθως ή αυτές που επιβεβαιώνουν τις εμμονές του, κατά περίπτωση πάντα.

Ήμουν επιφυλακτικός απέναντι στον δόλο της βιομηχανίας. Με τόσα “παπαγαλάκια” το ξανασκέφτομαι. Πριν λίγα χρόνια έγινε μεγάλος ντόρος στις ΗΠΑ με επίκεντρο το PSA για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Το ίδιο με τις αξονικές τομογραφίες. Στην ίδια χώρα, αυτή ντε, χωρίς δημόσιο σύστημα Υγείας… Εκεί που αν έχεις ιδιωτική ασφάλεια είσαι εντάξει αν όχι είσαι σκουπίδι. Στη χώρα που αποθέωσε το Κόστος βάζοντάς το στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γιατρών και των αμερόληπτων ρυθμιστικών μηχανισμών -FDA κλπ

Η σύγκρουση χρηματοπιστωτικού μπλοκ βιομηχανίας, των αεριτζήδων με τους παραγωγούς καλά κρατεί. Να έχει λες ο εν λόγω κάποια σχέση με κάποιο μπλοκ; Ποιο; Αν κρίνω από τον υπουργό που συμβουλεύει και από τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό διαφημίσεων από τη φαρμακοβιομηχανία και όχι μόνο στο περιοδικό του, μάλλον για διπλής όψεως ατζέντης μου φαίνεται.

Μεταποίηση δύσπεπτων επιστημονικών πληροφοριών σε εύπεπτα σποτάκια χειραγώγησης της Κοινής Γνώμης, αυτού του δυστυχούς και πάντα ανυποψίαστου διαχρονικού Πολτού. Όπως η διαχρονική Τέχνη της Μαγειρικής που παίρνει βρόμικα και κακόγευστα τρόφιμα και τα μετατρέπει σε λαχταριστά εδέσματα. Η Μεταποίηση γενικά∙ είναι κι αυτή μια φάμπρικα που δημιουργεί θέσεις εργασίας, πολύτιμες σε τούτους τους περίεργους καιρούς.
Άπατος πάει ο κοσμάκης, μονολογούσε ως επιμύθιο ο Γιώργος μετά την κουβέντα μας.

Τα σκεφτόμουν σήμερα το πρωί όλα αυτά περνώντας επίσκεψη στους θαλάμους με τους ανίατα λαβωμένους. Μια γυναίκα με προχωρημένο καρκίνο μαστού, βουρκωμένη μου λέει για τρίτη φορά: γιατρέ, αν το είχα προλάβει, θα είχα φτάσει εδώ; Η γυναίκα αμέλησε για τρία χρόνια την “ετήσια μαστογραφία” της γιατί φρόντιζε τον βαριά άρρωστο άντρα της. Διαγνώστηκε με μεταστατική νόσο στα οστά και όγκο οριακά ψηλαφητό. Μη ρωτήσεις αν με μια μαστογραφία θα το είχε προλάβει. Δεν ξέρω, δεν ξέρουμε. Οι στατιστικές βλέπουν το δάσος όχι το δέντρο.

Οι στατιστικές συχνά -μήπως σχεδόν πάντα;- χειραγωγούνται και χειραγωγούν. Στατιστική: η θεά της καθυπόταξης πάντων στη βούληση του εκάστοτε κυριάρχου. Τα δάση στον Αμαζόνιο ας πούμε αποψιλώνονται για τα κέρδη της βιομηχανίας ενώ η φυσική του Χάους λέει πως το πέταγμα μιας πεταλούδας εκεί κάτω μπορεί να φέρει καταιγίδα στην Ευρώπη. Ποια Στατιστική μάς μιλάει γι’ αυτά; Ποιο δεντράκι ακούσαμε ποτέ καθώς ψιθυρίζει μέσα στον άνεμο που σαρώνει το δάσος;

(*Ο δρ. Αλ. Αρδαβάνης είναι ιατρός ογκολόγος διευθυντής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο “Άγιος Σάββας”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: