Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μείωση 5% σε όλες τις κατηγορίες των δημοτικών τελών για το 2022

Χωρίς κατηγορία στις 10/10/2021

Τα τελευταία 7 χρόνια στον Πειραιά  η συνολική μείωση ανέρχεται 23% – Εκπτώσεις σε επιχειρήσεις/οικίες που γειτνιάζουν με τα έργα μετρό

|> Για μία ακόμη χρονιά, ο Δήμος Πειραιά προχωρά σε σημαντικές και μεγάλες μειώσεις καθώς και σε οικονομικές ελαφρύνσεις στα ανταποδοτικά τέλη, με στόχο τη στήριξη των δημοτών, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων της πόλης.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μόραλη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, εγκρίθηκε νέα μείωση 5% σε όλες τις κατηγορίες των Δημοτικών Τελών για το έτος 2022.

> Η συνολική μείωση των δημοτικών τελών τα τελευταία 7 χρόνια, ανέρχεται στο 23% σε όλες τις κατηγορίες.

Σημαντική παρέμβαση αποτελεί επίσης, ότι μειώνονται για πρώτη φορά κατά 70% τα ανταποδοτικά τέλη για ακίνητα που χρησιμοποιούνται από σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πολιτιστικά, αθλητικά κ.λ.π.).

Σημειώνεται δε, ότι διατηρούνται οι μειώσεις και οι απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για την πρώτη κατοικία.

 Συγκεκριμένα:

  • Πλήρης απαλλαγή για τους άπορους κατοίκους.
  • Πλήρης απαλλαγή σε άτομα με αναπηρία 67% και άνω με ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και για πρώτη φορά καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε στα τ.μ. της οικίας.
  • Μείωση 50% για πολύτεκνους, τρίτεκνες οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. 

Επίσης, συνεχίζεται η έκπτωση των δημοτικών τελών 68% για επιχειρήσεις και 12% για οικίες, στην περιοχή που περικλείεται από τα οικοδομικά τετράγωνα: Δημητρακοπούλου – Παναγιώτη Βλαχάκου – Γυθείου & Πάροδο Γυθείου – Αιγάλεω, λόγω των έργων του Μετρό στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα.

Επιπροσθέτως, διατηρείται η μείωση 68% στα δημοτικά τέλη των ισόγειων επαγγελµατικών χώρων του οικοδοµικού τετραγώνου που περικλείει τις οδούς: Ηρώων Πολυτεχνείου, Ι. ∆ραγάτση, Καραΐσκου, Αγ. Κωνσταντίνου, λόγω των έργων του Μετρό στην Β΄ Δημοτική Κοινότητα.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Για τη Δημοτική Αρχή οι μειώσεις, οι απαλλαγές και οι οικονομικές ελαφρύνσεις στα δημοτικά τέλη αποτελούν σταθερή επιλογή, καθώς επιθυμία μας είναι να στηρίζουμε έμπρακτα τους πολίτες, την τοπική κοινωνία και να καταβάλλουμε προσπάθειες, προκειμένου να βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής τους. Με αίσθημα ευθύνης, προχωρήσαμε για ακόμα μια χρονιά σε νέα μείωση σε όλες τις κατηγορίες των ανταποδοτικών τελών ύψους 5%, με τη συνολική μείωση να ανέρχεται στο 23% τα τελευταία 7 χρόνια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει γίνει ποτέ στον Δήμο Πειραιά και νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος γι΄ αυτό, καθώς ο Δήμος και εξαιτίας της πανδημίας, καλείται να λειτουργήσει σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Διατηρούμε επίσης όλες τις απαλλαγές και τις μειώσεις τελών για τους άπορους, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, καταργώντας για πρώτη φορά τον περιορισμό στα τ.μ. της οικίας για τα άτομα με αναπηρία 67%, ενώ συνεχίζεται και το νέο έτος η μεγάλη μείωση στα ανταποδοτικά τέλη επιχειρήσεων και κατοικιών, οι οποίες βρίσκονται σε γειτονιές που υλοποιούνται τα έργα του μετρό. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους Πειραιώτες, με τελική μας επιδίωξη να απολαμβάνει ο κάθε πολίτης αυτά για τα οποία πληρώνει μέσω των ετήσιων μειώσεων και της αναβάθμισης των υπηρεσιών μας».

Ο αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου Γρηγόρης Καψοκόλης, είπε:

«Συνεχίζουμε τις σημαντικές ελαφρύνσεις και το 2022, καθώς η στήριξη των δημοτών και των επιχειρήσεων της πόλης μας αποτελεί ηθική υποχρέωση για εμάς. Αυτή τη φορά προβαίνουμε σε νέα μείωση της τάξης του 5%, απελευθερώνουμε τα τετρ. μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έως σήμερα ήταν δεσμευτικό μέχρι 100 τετρ. μέτρα και μειώνουμε τον ειδικό συντελεστή 70% στα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πολιτιστικά, αθλητικά κ.τ.λ Συνολικά φτάσαμε το 23% τα τελευταία χρόνια. Για εμάς η πολιτική των μειώσεων είναι προτεραιότητα, αφού καταφέραμε να διατηρήσουμε όλες τις απαλλαγές των προηγούμενων ετών. Τέλος να μη ξεχνάμε τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων αυτής, είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι για το αποτέλεσμα των μειώσεων και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε στηρίζοντας τους δημότες και την πόλη μας».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: