Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Σε διάλογο οι δημοσιογράφοι Μεσογείου/Μαύρης Θάλασσας

Flash στις 05/11/2018

Τετραήμερο συνέδριο στην Αθήνα των δημοσιογραφικών ενώσεων-μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας

ΑΜΠΕ |>Την έναρξη των εργασιών στον «Διάλογο των Δημοσιογραφικών Ενώσεων-Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας» κήρυξε χθες Κυριακή 4/11 ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Μαρίας Αντωνιάδου, ενώ ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για τους δημοσιογράφους που έχουν χάσει τη ζωή τους. Μια κίνηση με έντονο συμβολισμό, υπό τη σκιά της δολοφονίας του Σαουδάραβα Τζαμάλ Κασόγκι, που συντάραξε τη διεθνή κοινή γνώμη, δύο ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά των δημοσιογράφων (2 Νοεμβρίου).

Διαφήμιση για την υποστήριξη της σελίδας

«Η οικονομική κρίση, οι τεχνολογικές αλλαγές και η επέκταση του Διαδικτύου, αλλά και συγκυριακά φαινόμενα, όπως η αύξηση της τιμής του χαρτιού, η μείωση της διαφημιστικής δαπάνης, καθώς και η εμφάνιση κραυγαλέων φαινομένων κακοδιαχείρισης και συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, επηρεάζουν αρνητικά όλη την αξιακή αλυσίδα παραγωγής και διανομής του έντυπου Τύπου» τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Βουλής.

Περαιτέρω επισήμανε ότι «για πρώτη φορά σε τόση έκταση σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσφατα και ενώ συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης, η δημοσιογραφική οικογένεια θρήνησε θύματα, άνδρες και γυναίκες, επαγγελματίες και λειτουργούς της δημοσιογραφίας. Μάλτα, Δανία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Τουρκία και άλλα συμβάντα τον τελευταίο χρόνο. Η ερευνητική δημοσιογραφία βρίσκεται στο στόχο από σκοτεινά κέντρα και παράκεντρα εξουσίας που έχουν πλέον αποθρασυνθεί. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, γιατί τα εμφανή χτυπήματα στη δημοσιογραφία παρακολουθούνται και από καινούρια αρνητικά και υπονομευτικά φαινόμενα. Στην κοινωνία της μετά-αλήθειας, η οπαδική άποψη θριαμβεύει επί του λογικού επιχειρήματος, τα εναλλακτικά δεδομένα επί των εμπειρικών και οι ψευδοειδήσεις, τα λεγόμενα fake news, επί της τεκμηριωμένης ερευνητικής δημοσιογραφίας» σημείωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα για να βελτιωθεί η κατάσταση, όπως η ρύθμιση του μείζονος θέματος της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Επιπλέον, είπε ότι «το 2015 επαναλειτούργησε η δημόσια ραδιοτηλεόραση μετά το πρωτοφανές “μαύρο” που της είχε επιβληθεί. Το 2016 δημιουργήθηκε το μητρώο οnline media και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων, έγινε προσπάθεια για να μπουν νέοι κανόνες στο χώρο της κρατικής διαφήμισης και της στήριξης της οπτικοακουστικής παραγωγής».

Επισήμανε, ωστόσο ότι «η θωράκιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της ελεύθερης και μαχόμενης δημοσιογραφίας μπορεί να γίνει μέρος της λύσης, της υπέρβασης, της ανάκτησης και διεύρυνσης της Δημοκρατίας απέναντι στις αγοραίες και εξωθεσμικές εξουσίες που την ακυρώνουν στον πυρήνα της. Ο πυρήνας αυτός αυτονόητα περιλαμβάνει τη λαϊκή κυριαρχία και τις ελευθερίες-δικαιώματα που ιδρυτικά και καταστατικά εμπεριέχονται σε όλα τα συνταγματικά κείμενα, τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις για τη δημοσιότητα και το ρόλο του Τύπου».

Στην τελετή παρέστησαν σύσσωμο το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, πρόεδροι και μέλη του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΠΗΤ, βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, άνθρωποι της Τέχνης κ.ά.. Μίλησαν επίσης η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Έλενα Ριζεάκου, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας, κι ο πρόεδρος της Ένωσης Αράβων δημοσιογράφων, Αμπού Μπακρ Νάσερ.

Το συνέδριο, που διοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ, θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Απάντηση