Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τηλεφώνημα του Αμερικανού ΥπΟΙΚ στον Αλέξη Τσίπρα

ΕΛΛΑΔΑ στις 13/02/2015

Από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου δέχτηκε σήμερα Παρασκευή το απόγευμα, τηλεφώνημα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Λιου «τόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευόδωση των συνομιλιών της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της για ένα κοινά αποδεκτό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και την σημασία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη».

Επιπλέον ο κ. Λιου «υπογράμμισε παράλληλα, την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τις τεχνικο-οικονομικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας «επισήμανε την σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για συμφωνία με τους εταίρους, επί ενός προγράμματος που θα βάζει τέλος στη λιτότητα, μετά από 5 χρόνια πρωτοφανούς σκληρής προσαρμογής και θα θέτει σε προτεραιότητα τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».

Εξ άλλου, υπέρ ενός περαιτέρω συμβιβασμού των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη τάχθηκε την ίδια ώρα η Κάρολιν Άτκινσον, βοηθός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας με εξειδίκευση στα διεθνή οικονομικά θέματα και κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Μιλώντας στο ινστιτούτο Chatham House πρόσθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό οι πιστωτές να συνυπολογίσουν το γεγονός ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων, των πραγματικών μισθών, της παραγωγής, καθώς και μια μεγάλη άνοδος της ανεργίας».

Η Κάρολιν Άτκινσον χαρακτήρισε την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας «χλιαρή» και επεσήμανε ότι είναι βραδεία σε τέτοιο βαθμό που είναι αδύνατον να μειώσει την ανεργία —που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα—, καθώς και το γεγονός ότι οι διάφορες ευρωπαϊκές οικονομίες καταγράφουν ανισομερείς επιδόσεις.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: