Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Νέα προεδρείο – νέοι αγώνες για την Ένωση Συντακτών

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 22/06/2019

Την Δευτέρα εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή των εκδοτών για να είναι εντελώς… τζαμπατζήδες!

|> Και πάλι πρόεδρος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) η Μαρία Αντωνιάδου. Το νέο δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, που προέκυψε από τις προχθεσινές αρχαιρεσίες της 12ης και της 13ης Ιουνίου 2019, συγκροτήθηκε χθες σε σώμα, ως εξής:

  •  Πρόεδρος: Μαρία Αντωνιάδου
  • Α’ Αντιπρόεδρος: Αριάδνη (Άρια) Αγάτσα
  • Β’ Αντιπρόεδρος: Αγγελική Γυπάκη
  • Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Καπάκος
  • Ταμίας: Ευθύμιος (Μάκης) Διόγος
  • Ειδική Γραμματέας: Ανδρομάχη (Μάχη) Νικολάρα
  • Μέλη: Γιάννης Αγγέλης, Γιώργος Βότσκαρης, Νίκος Καρούτζος, Γιώργος Μηλιώνης, Δημήτρης Τσαλαπάτης

Για νέες κινητοποιήσεις…

Εν τω μεταξύ, ο δημοσιογραφικός κόσμος βρίσκεται “στο πόδι” και καλείται σε νέους αγώνες για να μην περάσουν οι περίεργες “ορέξεις” των εκδοτών. Η σύγκρουση αυτή τη φορά αναμένεται μεγάλη, εάν και εφ’ όσον δεν δικαιωθεί ο δημοσιογραφικός κλάδος.

Με χθεσινή κατεπείγουσα ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ καλεί τον κλάδο να βρίσκεται σε εγρήγορση την Δευτέρα, όπου εκδικάζεται η προσφυγή των εκδοτών στο ΣτΕ, για να καταργηθεί η θεσμοθετημένη εισφορά του 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ – του φορέα Υγείας Και Επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων  στα ΜΜΕ.

Με τίτλο “Συστρατευόμαστε στο πλευρό του ΕΔΟΕΑΠ στη μάχη για την επιβίωση μας“, η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, αναφέρει:

Στο πλευρό του ΕΔΟΕΑΠ συστρατεύεται η ΕΣΗΕΑ εν όψει της εκδίκασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μεθαύριο Δευτέρα 24 Ιουνίου, της προσφυγής μερίδας εργοδοτών, που ζητούν την κατάργηση της θεσμοθετημένης εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών τους. Παρ’ ότι την είχαν αποδεχθεί οι κυριότεροι εργοδοτικοί φορείς -μεταξύ των οποίων και οι περισσότεροι από τους προσφεύγοντες- όσο και το σύνολο σχεδόν των πολιτικών κομμάτων, αφού ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε με πλειοψηφία άνω του 90% από την ελληνική Βουλή και καταψηφίστηκε μόνον από τη Χρυσή Αυγή.

Η ΕΣΗΕΑ τάσσεται στο πλευρό του ΕΔΟΕΑΠ, στηρίζοντάς τον με όλες της τις δυνάμεις, καθώς η προσφυγή των εργοδοτών, εάν κερδηθεί, θα οδηγήσει σε ξαφνικό ασφαλιστικό θάνατο 18.000 οικογένειες, αφήνοντας χωρίς περίθαλψη πάνω από 30.000 ασφαλισμένους (άμεσους και έμμεσους), χωρίς επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ και αβοήθητους τους δεκάδες άνεργους συναδέλφους μας. Και ταυτόχρονα θα σημάνει ποδηγέτηση της ενημέρωσης.

Οι εργοδότες ισχυρίζονται ότι η εισφορά του 2% τούς επιβαρύνει οικονομικά, ενώ με τη συνδρομή των Ενώσεων Συντακτών για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, εξοικονόμησαν οφέλη εκατομμυρίων  ευρώ. Είχαν μάλιστα δεσμευθεί, ζητώντας τη βοήθεια των Ενώσεων ότι, εάν ωφεληθούν από μέτρα στήριξης, θα αποσύρουν τις προσφυγές τους στο ΣτΕ. Ήρθε η ώρα να το τηρήσουν.

 Ταυτόχρονα οι εκδότες των πανελλαδικών ημερήσιων εφημερίδων έχουν λαμβάνειν φέτος περί τα 12 εκατ. ευρώ, ενώ στον ΕΔΟΕΑΠ καλούνται να αποδώσουν μόλις 4 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, θα λάβουν 6 εκατ. ευρώ από τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου και εξοικονομούν γύρω στα 6 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των κρατήσεων επί των πωλήσεών τους.

 Στο ίδιο μήκος κύματος και οι περιφερειακοί εκδότες που θα λαμβάνουν από φέτος και για μια τετραετία από 4 εκατ. ευρώ (16 εκατ. ευρώ συνολικά για τέσσερα χρόνια) από τα μέτρα ενίσχυσης Τύπου, ενώ δεν καταβάλλουν σχεδόν τίποτε για τον ΕΔΟΕΑΠ. Από τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες, μόλις 5 αποδίδουν τις εισφορές που τους αναλογούν, απειλώντας με τη στάση τους το δικαίωμα στην υγεία για τους εργαζόμενούς τους, τους οποίους αφήνουν ανασφάλιστους.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ εξοικονομούν ετησίως 30 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φόρου διαφήμισης, ζητούν να μη καταβάλλουν την εισφορά του 2%, που αντιστοιχεί στα 4 εκατ. ευρώ.

Τη συμπαράστασή τους στον ΕΔΟΕΑΠ έχουν ήδη εκφράσει  η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων – με ψήφισμα στο πρόσφατο συνέδριό της στο οποίο μετείχαν 94 χώρες –, η Διεθνής Ένωση Αυτοδιαχειριζομένων Ταμείων – που εκπροσωπούν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες –, η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος, το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περιθάλψεως Συλλόγου Υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος και  το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί σε κινητοποίηση όλα της τα μέλη, απευθύνοντας έκκληση στους αρμόδιους συντάκτες για την ευρεία δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: