Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Την Κυριακή 1/11 οι Αρκάδες τιμούν τη μνήμη του Χρήστου Καπράλου

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 25/10/2015

Στην Αγία Τριάδα

Την επόμενη Κυριακή, 1η Νοεμβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο για την ψυχή του αξέχαστου δάσκαλου Χρήστου Βασ. Καπράλου, που έφυγε από τη ζωή στις 20 Σεπτεμβρίου…

Ο Χρήστος Β. Καπράλος, ήταν Αρκάς και παρά το γεγονός ότι είχε “γίνει” Πειραιώτης, παρέμεινε βαθιά πιστός στη γενέθλια πατρίδα του.

Ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Αρκάδων Πειραιώς “Ο Θεόδωρος Κολοτρώνης”, που συνέδεσε το όνομά του, με την φιλοτέχνηση και το στήσιμο του ανδριάντα του “Γέρου του Μοριά”, στο κέντρο της πόλης, στην οδό Δραγάτση που μετονομάστηκε σε Κολοκοτρώνη.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλο και έκτοτε τιμητικά γίνεται εκεί η κατάθεση στεφάνου εναλλάξ με το προϋπάρχον άγαλμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ο Χρήστος Καπράλος γεννήθηκε στο Βούτσι της Αρκαδίας το 1936. Απoφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως το 1961 και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε ως δάσκαλος σε πολλά δημοτικά σχολεία Αρκαδίας και Ηλείας και ως διευθυντής στα: 32ο , 34ο και 58ο δημοτικά σχολεία του Πειραιώς.

Και η ίδρυση του Συνδέσμου Αρκάδων Πειραιώς στην οποία διετέλεσε πρόεδρος του για μια δεκαετία συνεχώς, ήταν με δική του πρωτοβουλία.

 

Ο Χρ. Καπράλος διετέλεσε μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Γορτυνίας και τακτικός ανταποκριτής επί σειρά ετών στην εφημερίδα “Γορτυνία”, συντάκτης της στήλης «Επιστροφή στις ρίζες μας».

Ως συγγραφέας μας άφησε τα έργα: “Αρκαδικοί Θρύλοι” (1990), “Ομοψυχία” θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από τη μάχη στο Μανιάκι για σχολική χρήση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση το (1984). “Όλα για την Ελλάδα”, έμμετρο θεατρικό έργο , εμπνευσμένο από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου για σχολική χρήση (1970). “Λαογραφική συλλογή περιοχής Βούτσι” (στο αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972). “Λαογραφική συλλογή ονοματολογίας γεωργικών εργαλείων” για λογαριασμό του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών ( 1969).

Άφησε επίσης ποιητικές συλλογές τον “Θρυλικό Γέρο του Μοριά Θεόδωρο Κολοκοτρώνη”, τον “Παλαιών Πατρών Γερμανό” και για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα , αφιερωμένο στο διεθνές συνέδριο (18-19 Μαρτίου 2008) που οργανώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού εντός του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως.

Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Αρκάδων Πειραιώς “Ο Θεόδωρος Κολοτρώνης” τονίζεται:

Σε εμάς, που προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανό το έργον του σε δύσκολους καιρούς, άφησε την εικόνα του άοκνου συνεργάτη, του γνώστη της δημοτικής μας παράδοσης, του φίλου στις δύσκολες στιγμές, του ανθρώπου που παρέμεινε “ξωμάχος” σε όλη του τη ζωή. Την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2015, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, θα ενώσουμε τις δεήσεις μας για την ψυχή του αξέχαστου Χρήστου ,με εκείνη των παιδιών και των εγγονιών του και θα τον θυμόμαστε πάντα γελαστό και λεβέντη, πρώτο στον κυκλωτικό τσάμικο, με τα κλαρίνα της Αρκαδίας να παίζουν τους σκοπούς από τα άγια μας χώματα“.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: