Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Την μεγάλη Γερμανίδα μαθηματικό Έμμυ Ναίτερ, τιμά σήμερα η Google

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 23/03/2015

Σε μία σημαντική Γερμανίδα μαθηματικό, γνωστή για την πρωτοποριακή συμβολή της στην αφηρημένη άλγεβρα και τη θεωρητική φυσική, αφιερώνει η Google το σημερινό της doodle. Πρόκειται για την Αμαλί-Έμμυ Ναίτερ (Amalie-Emmy Noether, 23 Μαρτίου 1882 – 14 Απριλίου 1935) και την 133η επέτειο της γέννησης της.

Η Έμμυ Ναίτερ, ήταν γόνος εβραϊκής οικογένειας της βαυαρικής πόλης του Έρλαγκεν. Ο πατέρας της ήταν ο μαθηματικός Μαξ Ναίτερ. Η Έμμυ αρχικά σχεδίαζε να διδάξει γαλλικά και αγγλικά αφού περάσει τις απαιτούμενες εξετάσεις, αλλά, αντίθετα, σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Έρλαγκεν, όπου ο πατέρας της δίδασκε.noether emmy-2Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής της το 1907 υπό την επίβλεψη του Πωλ Γκόρνταν, εργάστηκε στο Ινστιτούτο Μαθηματικών του Έρλαγκεν άνευ αποδοχών για επτά χρόνια.
Το 1915, προσκλήθηκε από τον Ντάβιντ Χίλμπερτ και τον Φελίξ Κλάιν για να ενταχθεί στο τμήμα μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, ενός παγκοσμίου φήμης κέντρου της μαθηματικής έρευνας. Όμως η Φιλοσοφική σχολή έφερε αντιρρήσεις κι έτσι αυτή πέρασε τέσσερα χρόνια διδάσκοντας με το όνομα του… Χίλμπερτ! Η εξουσιοδότησή της εγκρίθηκε το 1919, επιτρέποντάς της να αποκτήσει το βαθμό του Privatdozent.Το 1932 η Έμμυ Ναίτερ και ο Εμίλ Άρτιν έλαβαν το βραβείο AckermannTeubner για τη συμβολή τους στα μαθηματικά. Το βραβείο ήταν χρηματική ανταμοιβή των 500 μάρκων του Ράιχ και θεωρήθηκε ως μια αναμενόμενη επίσημη αναγνώριση του σημαντικού έργου της στον τομέα αυτό. Παρ ‘όλα αυτά, οι συνάδελφοί της εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι δεν εξελέγη στο Göttingen Gesellschaft der Wissenschaften (Aκαδημία των Eπιστημών) και ποτέ δεν προήχθη στη θέση του Ordentlicher Professor…
google naiter
Σημειώνεται, ότι η Έμμυ Ναίτερ, παρέμεινε ηγετικό στέλεχος του Τμήματος Μαθηματικών του Γκέτινγκεν μέχρι το 1933. Οι μαθητές της ήταν γνωστοί και ως “αγόρια της Ναίτερ“.
Όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της ολομέλειας το 1932 στο Διεθνές Συνέδριο των Μαθηματικών στη Ζυρίχη, το αλγεβρικό της δαιμόνιο είχε αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο.
Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση της ναζιστικής Γερμανίας καθαίρεσε τους Εβραίους από πανεπιστημιακές θέσεις και η Ναίτερ μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αναλάβει θέση στο Bryn Mawr College της Πενσυλβάνια.
Το 1935, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για μια ωοθηκική κύστη και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα,  στις 14 Απριλίου 1935 και σε ηλικία 53 ετών…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: