Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα 70 προαπαιτούμενα, για κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης

ΕΛΛΑΔΑ στις 08/01/2018

Από τις 15/1 νόμος του κράτους

|> Αύριο Τρίτη 9/1 αναμένεται -εκτός απροόπτου- να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο, σύμφωνα με τους τελευταίους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. Και από την Τρίτη 16/1 η ζωή μάλλον παίρνει την… κατηφόρα. Ίδωμεν.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εν όψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, η ψήφιση του οποίου αποτελεί τον τελευταίο “σταθμό” για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, καθώς το Eurogroup συνεδριάζει στις 22 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του πολυνομοσχεδίου, στην ατζέντα της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί και ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου για την επόμενη μέρα, μετά την αξιολόγηση.

Οι επίμαχες διατάξεις είναι πιθανόν να συζητηθούν στις αρμόδιες επιτροπές την Τετάρτη και την Πέμπτη και την Παρασκευή να φθάσουν στην Ολομέλεια, με στόχο να ψηφιστούν το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αναμένεται παράλληλα να γίνει διεξοδική ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από όλους του υπογράφοντες υπουργούς, καθώς το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα με 70 προαπαιτούμενα όπως π.χ.:

  • Η νομική διάταξη που θα επιτρέπει τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο εξής, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία.
  • Η πολυσυζητημένη ρύθμιση βάσει της οποίας θα γίνει πιο δύσκολη η προκήρυξη των απεργιών εφ΄όσον για τη λήψη απόφασης θα απαιτείται πλέον η συμμετοχή του 50%+1 των ταμειακώς ενήμερων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων.
  • Οι περικοπές ή το συνολικό κόψιμο των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα ορισμένες κατηγορίες τρίτεκνων και πολύτεκνων. Η μείωση θα ισχύει ήδη από την Πρωτοχρονιά και θα έρθει ως αποτέλεσμα της θέσπισης νέων, αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Η εφαρμογή των νέων κριτηρίων εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός 80.000 οικογένειες.

Παράλληλα οι υπολογισμοί των ειδικών κάνουν λόγο για απώλειες και για τα μεσαία νοικοκυριά. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με 3 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ δικαιούται με βάση το προηγούμενο καθεστώς μηνιαίο επίδομα 165 ευρώ, το οποίο με βάση τις νέες διατάξεις θα είναι μειωμένο κατά 33% στα 112 ευρώ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: