Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Για ποιά γλώσσα ελληνική μιλάμε; Ίσως αστειευόμαστε!

FLASH στις 02/09/2020

Της διά νόμων, παραποιημένης ευτελούς αξίας με πρόσμιξη όλου του αμερικανικού λεξιλογίου;

Ντίνος Κουμπάτης |> Είναι κάποια παράξενα πράγματα, τα οποία σου προκαλούν εντύπωση όπως, για παράδειγμα, η διαιώνιση και διασπορά της ελληνικής γλώσσας, και εν πάση περιπτώσει η «προώθησή» της σε άλλες, εκτός της ελληνικής, χώρες.

Αφορμή λαμβάνω για τις διατυπούμενες σκέψεις και αντιρρήσεις μου, από την καλή θέληση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος, αγνή τη καρδία, δήλωσε πρόσφατα πως η ελληνική γλώσσα, μαζί με την ελληνική Παιδεία και τον Πολιτισμό μας, πρέπει να εισέλθουν και διδαχθούν στα Πανεπιστήμια της Αμερικής. Ευγενική, βέβαια, η επιθυμία, αλλά για εμένα, ένα μεγάλο ερώτημα υπερισχύει των καλών προθέσεων.

Αναμφισβήτητα και δεν είναι γλωσσολόγος, ή ελληνιστής, όμως σαν Έλληνας, ο οποίος γνωρίζει την ιστορία της Γλώσσας μας, διερωτώμαι, περί ποίας γλώσσας «μας», ακριβώς τυρβάζουμε. Των απομειναριών της αρχαίας Ελληνικής, της αλεξανδρινής, της καθαρεύουσας, της «μαλλιαρής», της διά νόμων, εσχάτως, παραποιημένης, της ευτελούς αξίας σύγχρονης και καθομιλουμένης, με «γκρίκλις» γραφή και πρόσμιξη όλου του αμερικανικού λεξιλογίου, συντμήσεων, περικοπών, και ενός εναπομείναντος πάμφτωχου παραδοσιακού λεξιλογίου, το οποίο περιορίζεται σε λέξεις-κλειδιά, τυποποιημένες και φαιδρές εκφράσεις;

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής,  αναφέρεται σαφώς στην γλώσσα του Ομήρου, του Αριστοτέλη, του Σωκράτη και των Πατέρων της Εκκλησίας, όπως Μεγάλου Βασιλείου και Γρηγορίου Χρυσοστόμου, την γλώσσα ακόμη, όπως τονίζει, κατά την οποία γράφτηκαν οι Νόμοι του Σόλωνος, της γλώσσας που άνθισε «πάνω από 1.800 χρόνια», την γλώσσα των Ευαγγελίων. Εκφράζει, τέλος, την επιθυμία, «όλων των Αμερικανών πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, να γνωρίσουν την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας». Κι εδώ, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα: Είναι εύκολο να αναστηθεί και από ποιούς, η γλώσσα του Ομήρου; Ποιοί πεφωτισμένοι σύγχρονοι Έλληνες την ασπάζονται, την κατέχουν και μπορούν να την διδάξουν; Ίσως μέσω «σχολικών βοηθημάτων»; Ίσως…

Όσο για την ελληνική Παιδεία, την οποία επικαλείται, είναι γεγονός πως εκείνη η λαμπρά εποχή της, έχει περάσει ανεπιστρεπτί για την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Όπως, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό, ο οποίος παραπαίει και επιζεί ασθμαίνων μέσω σπασμωδικών κινήσεων κάποιων επιμενόντων αιθεροβαμόνων,  οι οποίοι επιμένουν να φυλούν πολιτισμικές και πολιτιστικές «Θερμοπύλες».

Έτσι, υπάρχει κίνδυνος, για τους φοιτητές της Αμερικής σε κάθε έδρα Ελληνικών Σπουδών, να απογοητευτούν, τελικώς, επισκεπτόμενοι την σύγχρονη Ελλάδα, η οποία, εν πολλοίς, απαρνείται την συνέχιση και εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού Πολιτισμού, επαφιόμενη στην μετέωρη και ασαφή σύγχρονη, επί του θέματος, μακαριότητα …

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: