Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τι είπαν στον Δουατζή: Μητσοτάκης, Παπανδρέου, Φλωράκης, Μερκούρη, Κύρκος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 14/05/2023

Μία μοναδική έκδοση του ‘’Κάκτου’’ με τις συνομιλίες που είχε ο δημοσιογράφος με αυτές τις πολιτικές προσωπικότητες

|> ‘’Πορτρέτα μιας άλλης εποχής’’, τιτλοφορείται το βιβλίο του Γιώργου Δουατζή, που μόλις κυκλοφόρησε από τον ‘’Κάκτο’’. Αν και αναφέρεται στο παρελθόν, διαθέτει μία μοναδική επικαιρότητα, καθώς στην έκδοση φιλοξενούνται συνομιλίες του συναδέλφου και συγγραφέα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Χαρίλαο Φλωράκη, τη Μελίνα Μερκούρη και τον Λεωνίδα Κύρκο.

Στο σημείωμα του εκδότη, αναφέρεται:

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει αυτοβιογραφικές συνεντεύξεις-πορτρέτα πέντε προσωπικοτήτων πολιτικών, οι οποίοι με την παρουσία και το έργο τους καθόρισαν τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού έως σήμερα, άφησαν ισχυρά ίχνη στην πρόσφατη πολιτική ιστορία και δίνουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία για μια συγκεκριμένη περίοδο, μιας και όλοι ήταν σχεδόν συνομήλικοι, γεννημένοι στο διάστημα μίας δεκαετίας (από το 1914 έως το 1924).

Οι ξεχωριστές ματιές του καθενός, αναλόγως της πολιτικής του θέσης, δίνουν μια κυκλική θεώρηση των γεγονότων που σημάδεψαν την πολιτική ζωή επί μισό αιώνα και αποτελούν σημαντική ψηφίδα στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Εύκολα θα διαπιστώσει ο αναγνώστης αν οι συνομιλητές του Γ. Δουατζή χαρακτηρίζονταν από σεμνότητα, εγωπάθεια, αντίληψη του κοινού καλού, διάθεση πραγματικής προσφοράς στον τόπο, αν διέθεταν όραμα, φιλοσοφική́ διάσταση σκέψης, γενναιότητα, μικροψυχία, ευαισθησία και πολλά́ άλλα.

Με την αποφυγή́ κάθε παρέμβασης, την τήρηση ίσων αποστάσεων και σεβασμό στα χαρακτηριστικά της γλώσσας του καθενός, φωτίζονται πτυχές  της προσωπικότητάς τους, αποκαλύπτονται αρκετά στοιχεία που συνέθεταν το εγώ τους, τη ματιά τους για την πολιτική, τους ανθρώπους, τον εαυτό τους και τον κόσμο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Γ. ΔΟΥΑΤΖΗΣ

Ο Γιώργος Δουατζής είναι ποιητής, συγγραφέας, δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομία στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή της Θεσσαλονίκης και κοινωνιολογία στο VIII Πανεπιστήμιο στο Παρίσι.

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς (ρεπόρτερ, αρθρογράφος, πολιτικός αναλυτής, διευθυντής).

Εξέδωσε τριάντα τρία βιβλία (ποίηση, διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά), συμμετείχε σε δεκαεννιά συλλογικά έργα, ενώ έργα του περιλαμβάνονται σε δέκα τρεις ανθολογίες-λεξικά. Μέρος ή ολόκληρα έργα του μεταφράστηκαν σε έξι γλώσσες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: