Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τον ‘κώδωνα του κινδύνου’ κρούει ο Κ. Τασούλας για το περιβάλλον

ΕU,ΕΛΛΑΔΑ στις 20/10/2021

Τι είπε στο κανάλι της  Βουλής και στην εκπομπή “Βουλής Βήμα” με την Αλεξία Κουλούρη, για ανάγκη συντονισμού για το περιβάλλον

|> Συνηθισμένος με τον κώδωνα του προεδρείου της Βουλής, για τη διατήρηση της ησυχίας στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος του σώματος Κωνσταντίνος Τασούλας κρούει αυτή τη φορά με δύναμη έναν άλλο κώδωνα: αυτόν για το περιβάλλον. Κι αυτός δεν είναι ησυχίας και εφησυχασμού, αλλά έντονης ανησυχίας.

«Τα πράγματα έχουν πάρει επείγοντα και δραματικό χαρακτήρα. Δεν είναι ούτε απλά, ούτε εύκολα, ούτε απολύτως αισιόδοξα αν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας, εν όψει της διήμερης Συνδιάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Άλλωστε μια από τις τρεις θεματικές της Συνδιάσκεψης αφορά στο δικαίωμα των πολιτών σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.

Μιλώντας στην τηλεόραση της Βουλής και την εκπομπή «Βουλής Βήμα» με την Αλεξία Κουλούρη ο κ. Τασούλας επισημαίνει την αδυναμία να συντονιστεί όλη αυτή η πανσπερμία διεθνών οργανισμών και φορέων για τη λήψη αποφασιστικών πολιτικών για το περιβάλλον. Προτείνει μάλιστα να αναλάβουν αρμοδιότητα ένας ή δύο παγκόσμιοι οργανισμοί ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμός.

«Δεν είναι δυνατόν να συντονιστεί όλη αυτή η πανσπερμία οργανώσεων και εκπροσωπήσεων. Όλη αυτή η πανσπερμία δημιουργήθηκε σε εποχές εύκρατες. Σε εποχές που τα πράγματα ήταν ανερχόμενα και το περιβάλλον εθεωρείτο ατέλειωτο και η μόνη έγνοια μας ήταν πώς θα αντλήσουμε από το περιβάλλον. Ενώ τώρα η έγνοια μας είναι πώς θα συμφιλιωθούμε με το περιβάλλον και πώς θα συγκρατηθούμε έναντι του περιβάλλοντος. Άρα η λύση δεν είναι όλος αυτός ο ορυμαγδός των διεθνών οργανώσεων να συντονιστεί, αλλά να αναλάβουν ενεργοποίηση και αποκλειστική αρμοδιότητα για τα θέματα του περιβάλλοντος και τα θέματα της υγείας, ένας ή δύο το πολύ παγκόσμιοι φορείς που θα συμφωνήσουμε και αυτοί μόνο να μιλούν και εκεί μόνο να γίνεται η ζύμωση πριν καταλήξουμε σε αποφάσεις. Γιατί αν το αναθέσουμε στην υπάρχουσα κατακλυσμιαία αριθμητικά κατάσταση οργανισμών δεν θα μπορέσουμε να το συντονίσουμε», σημειώνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και τονίζει: «Αν δεν οργανώσουμε τη ζωή μας παραιτούμενοι από όλη αυτή την πανσπερμία των αρμοδιοτήτων και δίνοντας συγκεκριμένες αποφασιστικές αρμοδιότητες μετά από μια δημοκρατική ζύμωση και διαβούλευση και να αναλάβουν τα ηνία κάποιοι παγκόσμιοι οργανισμοί που εμείς θα τους συμφωνήσουμε τότε θα συνεχίζεται μια Βαβέλ γύρω από αυτά τα θέματα και κάθε φορά θα τρέχουμε λαχανιασμένοι πίσω από τα κρούσματα είτε της κρίσης του περιβάλλοντος είτε της επόμενης υγειονομικής περιπέτειας».

Απάντηση