Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χωρίς lockdown και δίχως click inside και click away στα μαγαζιά

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 15/05/2021

Τι προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού – Η κυκλοφορία ελεύθερη μέχρι τις 00:30’

|> Νέα εποχή αρχίζει σήμερα για την κοινωνική ζωή του τόπου, μετά την άρση του lockdown, που επέφερε ένα σωρό ανατροπές στον περιορισμό κινήσεων και μετακινήσεων με τα μέτρα κατά το κορωνοϊού.

Όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (1944/13.05.21) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προβλέπει τον περιορισμό της  νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 5.00 σε όλη την Επικράτεια, που απλά ελληνικά μπορούμε να κυκλοφορούμε μέχρι μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο κέντρο του Πειραιά η ηχορρύπανση από μηχανόβιους και… φιλόμουσους, δεν διαρκεί μέχρι πρωίας!

Μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ προβλέπει τον περιορισμό της  νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 5.00 σε όλη την Επικράτεια , ενώ επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους, περιοριστικά αναφερόμενους, λόγους:

α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας,

β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία) και

γ) ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Για την μετακίνηση της περ. (α) της παρ. 1 πρέπει ο πολίτης να φέρει υποχρεωτικά μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης (βεβαίωση τύπου Α), σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Η βεβαίωση κίνησης παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου, από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολούμενου, ελεύθερου επαγγελματία ή επιτηδευματία από τον ίδιο, περιέχει δε το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του, λαμβανομένης υπόψη και τυχόν αναγκαίας υπερωριακής απασχόλησης.

Για τις περ. (β) και (γ) της παρ. 1 η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (Βεβαίωση τύπου Β).

Οι βεβαιώσεις του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr.

Επίσης…

Στην ΚΥΑ περιλαμβάνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των Μουσείων, του Τουρισμού, των καζίνο, τα γραφεία συνοικεσίων, αλλά και του όρους λειτουργίας της εστίασης και του λιανεμπορίου. Καταργούνται το click inside και το click away και το λιανεμπόριο επιστρέφει στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας.

Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό των καταστημάτων λιανεμπορίου θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος. όπως:

  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: