Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Πρεμιέρα απόψε στο “Αργώ” η “Oleanna” του David Mamet

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 01/12/2021

Τους δύο απαιτητικούς ρόλους τού συναρπαστικού έργου ερμηνεύουν ο Φίλιππος Σοφιανός με την Μαριλένα Λιακοπούλου

|> Πρεμιέρα έχει σήμερα το έργο “Oleanna” του David Mamet, με τον Φίλιππο Σοφιανό και τη Μαριλένα Λιακοπούλου. Το έργο του βραβευμένου Αμερικανού συγγραφέα, ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή του θεάτρου “Αργώ*, σε μετάφραση Γεωργίας Ζάχου και σκηνοθεσία, φωτισμούς και μουσική επιμέλεια Φίλιππου Σοφιανού με βοηθό σκηνοθέτη τον Γιάννη Τσουρουνάκη. Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα.

Λίγα λόγια για το έργο…

Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Τζων, και μια νεαρή φοιτήτρια, η Κάρολ, με αφορμή ένα μάθημα, μπλέκονται σε ένα παιχνίδι λέξεων, παρεξηγήσεων και παρερμηνειών – σε ένα παιχνίδι εξουσίας. Ο τίτλος «ΟLEANNA» προέρχεται από ένα νορβηγικό παραδοσιακό τραγούδι το οποίο κάνει λόγο για  την ουτοπία μιας ιδανικής κοινωνίας.

Έτσι ακριβώς και το έργο, μέσα από τις σχέσεις εξουσίας που   δημιουργούνται, επιχειρεί  να διερευνήσει την «ουτοπία της πραγματικότητας».   Μέσα σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον, εκ πρώτης όψεως δημοκρατικό και   ελεύθερο, τοποθετεί έναν καθηγητή και μία φοιτήτρια σε μία σφοδρή αντιπαράθεση   μεταξύ τους. Η ανάγκη και των  δύο για εξουσία και ασφάλεια καθιστά αδύνατη την μεταξύ τους επικοινωνία και την αμοιβαία κατανόηση. Η ίδια η πραγματικότητα τούς παραμορφώνει σε θηρία και η επίφαση της πολιτισμένης δημοκρατίας που τους περιβάλλει, αποδεικνύεται ουτοπική.

Σε σημείωμά του ο Φίλιππος Σοφιανός, αναφέρει:

«Στην “Oleanna” ο David Mamet εξερευνά τα όρια των ανθρωπίνων σχέσεων, μελετώντας τις σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται ανάμεσα στα φύλα, καθώς και τις σχέσεις εξουσίας που δημιουργούνται στο πλαίσιο του ισχύοντος εκπαιδευτικού συστήματος, ενός συστήματος που, είτε δημιουργεί «πελατειακές σχέσεις» στους συμμετέχοντες, είτε δίνει άλλοθι σε συναισθηματικές αναπηρίες. Το έργο είναι μια μηχανή παραγωγής ερωτημάτων τα οποία συνοδεύουν τον θεατή μέρες μετά την παρακολούθηση της παράστασης. Ερωτήματα που, εν έτει 2021, παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος τόσο απενοχοποιημένα να γκρεμίζει το μέλλον ενός άλλου; Πόσο επηρεάζει η συλλογικότητα την ατομική συνείδηση; Πώς μπορεί μια φιλική χειρονομία να μεταφραστεί σε παρενόχληση; Μήπως στην πραγματικότητα είναι; Μήπως η εξουσία την κάνει να είναι; Η «ΟLEANNA» θεωρείται ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα του Μamet. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1992 στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης από τον θίασο BackBay Theater και κατάφερε να εγείρει αντιδράσεις. Οι κριτικοί αντιμετώπισαν το έργο ως μια δεξιά πολεμική ενάντια στην πολιτική ορθότητα, ενώ για τους αριστερούς ο Μamet έγινε σύμβολο της τοξικής αρρενωπότητας. Σήμερα, όμως, μετά το ξέσπασμα του ελληνικού #MeToo, ίσως είμαστε πλέον έτοιμοι για μία εκ νέου ανάγνωση».

Η φωτογράφιση είναι του Μιχαήλ Μαυρομούστακου, η επικοινωνία της Νατάσας Παππά και η διεύθυνση παραγωγής της Τέτας Καμπουρέλη.

> Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 20:30 και Πέμπτη στις 21:15

> Εισιτήρια: Γενική είσοδος: €17 πλατεία, €15 εξώστης. Μειωμένο €10 για θεατές άνω των 65 ετών, φοιτητές και ανέργους. Ατέλειες ηθοποιών και σπουδαστών Δραματικών Σχολών δεκτές. Προπώληση: €14 https://www.viva.gr/tickets/theater/oleanna/

(*) Θέατρο “Αργώ”: Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο (πλησίον σταθμού μετρό “Μεταξουργείο”) Τηλ.: 210 5201684 https://argotheater.gr/

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: Τηλ.: 6974432929 / 6970012618 / 6936144443 E-mail: sofianoshandmade.p@gmail.com

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: