Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ στα Ηνωμένα Έθνη και τον António Guterres

ΚΟΣΜΟΣ,ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 06/11/2023

Είναι αφιερωμένο στον ανθρωπιστικό ρόλο της πολυμερούς ηγεσίας και θα απονεμηθεί την Πέμπτη στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης

|> Το 4ο πανευρωπαϊκό Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ απονέμεται στον Οργανισμό Ηνωμένων  Εθνών και στο όνομα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, παγκόσμιου ηγέτη του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού στον κόσμο που προωθεί την πολυμερή συνεργασία.

Περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, εφέτος το Ίδρυμα Θεοφανώ επικεντρώνεται στον βασικό ρόλο του ανθρωπισμού, ειδικά υπό το πρίσμα της πολυμέρειας ως καταλύτη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και κρίσεων.

Η απονομή του Βραβείου Αυτοκράτειρα Θεοφανώ 2023 στα Ηνωμένα Έθνη αποτελεί αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής αυτού του οργανισμού στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των εθνών, της δέσμευσής του για ειρήνη και του έργου του για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για μια ασφαλέστερη και πιο ευημερούσα ανθρωπότητα, ιδανικά που βρίσκονται στον πυρήνα των βασικών αρχών του Ιδρύματος Θεοφανώ.

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του António Guterres, παγκόσμιου ηγέτη του μεγαλύτερου διεθνούς οργανισμού που προωθεί την πολυμερή συνεργασία και αντιμετωπίζει τα παγκόσμια ζητήματα με το βλέμμα στραμμένο στις μελλοντικές γενιές «πρέπει να υπερβούμε τις διαφορές μας για να μεταμορφώσουμε το μέλλον μας».

Ο κ. Guterres, αποδέχθηκε το βραβείο εξ ονόματος των Ηνωμένων Εθνών, δηλώνοντας: «Εκ μέρους των γυναικών και των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα να αποδεχτώ το Βραβείο ‘’Αυτοκράτειρα Θεοφανώ’’. Σας ευχαριστώ θερμά για την αναγνώριση του έργου του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών που εργάζεται αδιάκοπα σε όλον τον κόσμο. Όλοι έχουν αφοσιωθεί στο να υπηρετούν την ανθρωπότητα, να προωθούν την ειρήνη, να προάγουν την αειφόρο ανάπτυξη, να προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες, να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να οικοδομούν γέφυρες κατανόησης».

O Γενικός Γραμματέας, όρισε τον Υψηλό Εκπρόσωπο της Alliance of Civilizations (UNAOC) Miguel Ángel, να τον εκπροσωπήσει στην τελετή βράβευσης η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο μνημείο της Ροτόντας της Θεσσαλονίκης. Θα παρευρεθούν προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Ελλάδα, ανάμεσα σε αυτούς ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, ο Sir Ivan Rogers, π. πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Maria-Luisa Poncela, π. υφυπουργός Εμπορίου και γενική γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας.

Την παρουσίαση της τελετής απονομής του Βραβείου θα κάνει ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τα Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ 

Το Βραβείο Θεοφανώ δημιουργήθηκε για να επιβραβεύσει άτομα ή οργανισμούς που έχουν συμβάλει ή συμβάλλουν σημαντικά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ ανθρώπων, εθνών, ιδεολογιών, καθώς και στη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης των διαφορετικών ριζών μας.

Από την καθιέρωση του Βραβείου το 2019, η πρωτοβουλία αυτή εκφράζει με τον πιο ευγενή τρόπο την επιτακτική αφήγηση και την επείγουσα ανάγκη για σύγχρονη συνεργασία: το 2020 το Βραβείο επικεντρώθηκε στην Εκπαίδευση, απονεμήθηκε στο πρόγραμμα Erasmus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έγινε δεκτό προσωπικά από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το 2021 η Επιστήμη βρισκόταν στο επίκεντρο: ο δρ. Ουγούρ Σαχίν και η δρ. Οζλέμ Τουρετζί, το επιστημονικό ζευγάρι που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ήταν οι παραλήπτες του βραβείου για την αφοσίωσή τους στο Κοινό Καλό. Πέρυσι, το 2022, το Βραβείο ανέδειξε τον βασικό ρόλο της Τέχνης ως κοινού εδάφους για την αμοιβαία κατανόηση και απονεμήθηκε στον παγκοσμίου φήμης μαέστρο, Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ και την πρωτοβουλία του για την Ορχήστρα του Δυτικού-Ανατολικού Διβανίου (West-Eastern Divan Orchestra), ένα εξαιρετικά συμβολικό έργο για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των λαών.

Το Βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στην ιστορική Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, ένα μνημείο ορόσημο και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που σηματοδοτεί τη ρωμαϊκή, βυζαντινή, ορθόδοξη, οθωμανική και ελληνική επιρροή, αντανακλώντας ιστορικά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της Ευρώπης.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: