Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η κοινωνική φροντίδα θα είναι πιο κοντά στον πολίτη

Χωρίς κατηγορία στις 25/06/2019

Το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας του δήμου Πειραιά  επεκτείνεται στις πέντε δημοτικές κοινότητες

|> Επεκτείνεται το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας του δήμου Πειραιά  στις 5 δημοτικές κοινότητες με παράλληλη λειτουργία του κατά τις απογευματινές ώρες.

Στόχος είναι η καλύτερη διευκόλυνση και διεύρυνση της πρόσβασης των ευπαθών ομάδων σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. Αυτό θα αποτελέσει και το αντικείμενο πρόσκλησης για την ανάδειξη αναδόχου από το Αυτοτελές Τμήμα Διαχείρισης Δράσεων  ΟΧΕ/ΒΑΑ  του Δήμου Πειραιά ως ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης του Ε.Π.  “Αττική 2014 – 2020”.

Σημειώνεται ότι το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας του δήμου Πειραιά, είναι μια νέα δομή που λειτουργεί  από την 1η Μαρτίου 2018 στον  Πύργο του Πειραιά. Παρέχει υποστήριξη στους κατοίκους του δήμου, μέσα από την παροχή ενός συνολικού πλέγματος υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων.

Περιλαμβάνει επίσης δράσεις για την προώθηση της απασχόλησης, της προσωπικής και κοινωνικής ευημερίας, της ανάπτυξης δράσεων κοινωνικής αρωγής και συμπαράστασης.

Το πρόγραμμα αφορά παροχή υπηρεσιών επιτόπου υποστήριξης, ραντεβού στην οικία του ωφελούμενου ή σε χώρο που θα εξασφαλιστεί και θα διαμορφωθεί σε κάθε δημοτική κοινότητα,  καθώς και συνεχή παρακολούθηση και εξυπηρέτηση από ένα δίκτυο κινητών μονάδων με οχήματα κατάλληλα διαμορφωμένα.

Η δράση αυτή απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, σε ωφελούμενους του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και σε μετανάστες, ΑΜΕΑ  κ.ά. και γενικότερα ευπαθείς ομάδες  του πληθυσμού.

Οι υπηρεσίες αυτές θα σχεδιάζονται από την αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Πειραιά και αφορούν:

  • Συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα κοινωνικής ενδυνάμωσης,
  • Κοινωνικοποίηση
  • Πρόληψη ή αντιμετώπιση προβλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ή οικογενειακών δυσαρμονιών
  • Ζητήματα νομικού χαρακτήρα και νομικής υποστήριξης
  • Διάγνωση αναπτυξιακών δυσαρμονιών καθώς και μαθησιακής στήριξης παιδιών και εφήβων
  • Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά για τη διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο

Μέγιστος προϋπολογισμός ορίστηκε 3 εκατομμύρια ευρώ και διάρκεια υλοποίησης της δράσης τα τρία έτη.

O δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, είπε σχετικά:

«Η επέκταση του Διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας είναι μια ενέργεια κοινωνικού χαρακτήρα που έρχεται να ενισχύσει τις υπάρχουσες δράσεις του Δήμου Πειραιά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης. Μετά τη δημιουργία του Διευρυμένου Κέντρου το 2018, το οποίο προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, επιλέξαμε να ενισχυθεί περαιτέρω αυτή η παροχή στις 5 Δημοτικές Κοινότητες, προκειμένου να υποστηρίζονται άμεσα όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας. Επιθυμία μας είναι μέσα από αυτές τις δράσεις οι οποίες  περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Ως Δημοτική Αρχή καταβάλλουμε όλο τον χρόνο προσπάθειες υλοποιώντας πρωτοβουλίες και δράσεις είτε μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου είτε μέσω της ΚΟΔΕΠ, προκειμένου να είμαστε κοντά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Πειραιά.  Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια».

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Χρήστος Αγραπίδης, σε δήλωσή του είπε πως η επέκταση του Διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας έχει ως στόχο την  ενίσχυση των κοινωνικών δράσεων που προσφέρει ο Δήμος Πειραιά, προσθέτοντας: «Με αυτή την ενέργεια θα διευρυνθούν οι υπηρεσίες που παρέχουμε στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης μας και στις 5 Δημοτικές Κοινότητες, προκειμένου οι συμπολίτες μας να έχουν άμεση πρόσβαση και εξυπηρέτηση. Στόχος μας είναι να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι, ότι ο Δήμος Πειραιά φροντίζει όσο μπορεί γι΄ αυτούς και είναι στο πλευρό τους».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: