Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το ΕΚ εγκρίνει οικονομική βοήθεια σε απολυμένους Ελλάδας – Ιρλανδίας

ΕU,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 26/03/2015

Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι που απολύθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία μέσα στο 2014 θα λάβουν κοινοτική βοήθεια ύψους 11,3 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να βρουν μία νέα θέση εργασίας.

Η ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) έχει ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο. Εισηγητές είναι oι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, από Ελλάδα ο Γιώργος Κύρτσος και  από Κύπρο ο Λευτέρης Χριστοφόρου.

Χώρα Εταιρεία Αριθμός ατόμων Ύψος βοήθειας σε ευρώ Κλάδος Εισηγητής
Ελλάδα Attica Broadcasting 928 5.046.000 Ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές Γεώργιος Κύρτσος (ΕΛΚ)
Ελλάδα Attica Publishing 705 3.746.700 Εκδόσεις Λευτέρης Χριστοφόρου (ΕΛΚ)
Ιρλανδία Lufthansa Technik Airmotive Ireland Ltd. και 2 προμηθευτές 450 2.490.758 Αεροναυπηγική Victor Negrescu (Σοσιαλιστές, Ρουμανία)

Η Attica Broadcasting και Attica Publishing απέλυσαν συνολικά 1.633 εργαζομένους λόγω της μεγάλης πτώσης της ζήτησης, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν λόγω της κρίσης τις δαπάνες για αγαθά όπως οι συνδρομές σε τηλεοπτικά δίκτυα και οι εφημερίδες. Οι εκδόσεις έχασαν το 60% των συνδρομητών τους από το 2009 έως το 2013. Η δραστική μείωση των διαφημίσεων που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων στον τομέα των ΜΜΕ ήταν ένας ακόμη λόγος για τον οποίον αναγκάστηκαν οι εταιρείες να συρρικνωθούν.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τα αιτήματα των ελληνικών αρχών για συμπληρωματική χρηματοδότηση των προσπαθειών τους για την επανακατάρτιση αυτών των εργαζομένων και την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας. Το 5,04 εκατ. ευρώ για τους απολυμένους του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού είναι η πρώτη περίπτωση ενισχύσεων από το ΕΤΠ στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης και τα 3,75 εκατ. ευρώ  για αυτούς του εκδοτικού ομίλου είναι η δεύτερη στο χώρο των εκδόσεων.

Το ψήφισμα για την Attica Broadcasting εγκρίθηκε με 532 ψήφους υπέρ, 47 κατά και 10 αποχές, ενώ το ψήφισμα για την Attica Publishing με 540 ψήφους υπέρ, 54 κατά και 7 αποχές.

>>> Βέβαια, θα γνωρίζει ο κ. Κύρτσος ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εκδοτικοί όμιλοι, όπως αυτός της άλλοτε κραταιάς οικονομικής εφημερίδας “ΕΞΠΡΕΣ“, οι οποίοι οφείλουν στους εργαζόμενους μισθούς άνω των δύο (2) ετών! Με δυό λόγια οι συνάδελφοι δούλευαν για πάνω από δύο χρόνια, χωρίς αμοβή! Επειδή στην Ελλάδα όλα αργούν και οι καταδικαστικές αποφάσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, ίσως κάποιος θα πρέπει να ασχοληθεί στην ΕΕ για τα τόσα εκατομμύρια ευρώ που χρεωστούν σε εργαζόμενους, σε Ταμεία και στην εφορία, κάποιοι “όμορφοι” που είπαν να διαβιούν εις βάρος των κορόϊδων.

Ιρλανδία

Η ιρλανδική θυγατρική της Lufthansa Technik (υπηρεσίες συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών) αναγκάστηκε να κλείσει όταν η λειτουργία της αποδείχθηκε δαπανηρή και οι πελάτες της στράφηκαν σε νέες τεχνολογίες. Οι εταιρεία και οι δύο θυγατρικές της απέλυσαν 450 άτομα και έτσι οι ιρλανδικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από το ΕΤΠ ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την επανεκπαίδευση των πρώην εργαζομένων και για μέτρα που θα τους βοηθήσουν να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Το ψήφισμα για την  Lufthansa Technik  εγκρίθηκε με 522 ψήφους υπέρ, 74 κατά, και 9 αποχές.

 

Απάντηση