Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Βαρουφάκης: Έτοιμος για τις εκλογές και για συμπόρευση

ΕΛΛΑΔΑ στις 29/05/2019

“Το ‘ΜέΡΑ25’ έχει ήδη αναδειχθεί στον μαγνήτη της ρεαλιστικής ελπίδας, που τόσο έλειψε…”

protothema.gr |> Σε μία αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στους πολίτες αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογές.

Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση μετά τις ευρωεκλογές ο Γιάνης Βαρουφακης σημείωσε:

«Η επιλογή της συνθηκολόγησης με την τρόικα το βράδυ του Δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015, και της ένταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημονιακό Τόξο την επομένη, έθεσε σε λειτουργία την διαδικασία Ολικής Επαναφοράς της Ολιγαρχίας. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών απλώς ολοκλήρωσε αυτή την διαδικασία, επιτρέποντας στην Νέα Δημοκρατία να καταγράψει αριθμητικά, σε πανελλήνια εκλογική αναμέτρηση, την παλιννόστηση μιας ημι-πτωχευμένης αλλά ισχυρής ολιγαρχίας της οποίας η σημερινή της ηγεσία (που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει όλο τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας) αποτελεί την πολιτική έκφραση».

«Έχοντας νομιμοποιήσει το Δόγμα ότι η υπευθυνότητα απαιτεί την συμμόρφωση με τις προσταγές των δανειστών (ακόμα και σε ζητήματα που δεν αφορούν στην οικονομία), έχοντας δέσει τη χώρα στο 4ο Μνημόνιο υπό όρους που, από την μία, βαθαίνουν την πτώχευση της κοινωνικής οικονομίας ενώ, από την άλλη, εξασφαλίζουν σε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας χρηματοδότηση του κράτους έως το 2032, έχοντας στρώσει το χαλί σε μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας που δεν εκφράζει καν την πάλαι ποτέ Λαϊκή Δεξιά, μια Νέα Δημοκρατία που ετοιμάζεται να παραδώσει στους κερδοσκόπους ό,τι και όποιον δεν έχει ακόμα ρευστοποιηθεί……ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την δυνατότητα να ηγηθεί της αντίστασης στην Ολιγαρχική Παλιννόστηση για την οποία ευθύνεται η ηγεσία του. Ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Προεκλογικά, η διαφορά των 10 ποσοστιαίων μονάδων των ευρωεκλογών ακυρώνει το επιχείρημα της χαμένης ψήφου πάνω στο οποίο ο πρωθυπουργός επενδύει όλη του την εκλογική στρατηγική. Μετεκλογικά, βουλευτές της σημερινής κυβέρνησης που επί τέσσερα χρόνια υπερψήφιζαν τα Μνημονιακά νομοσχέδια που πολύ θα ήθελε να έχει υποστηρίξει η ΝΔ, δεν θα έχουν ούτε το κουράγιο ούτε και την αξιοπιστία να αντισταθούν. Εντός αυτού του ζοφερού σκηνικού, σε αυτές τις ευρωεκλογές το ΜέΡΑ25 εκφέροντας προγραμματικό, μετριοπαθή λόγο – κάνοντας έναν ανένδοτο αγώνα τόσο εναντίον των πολιτικών που στέλνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό όσο και ενάντια στον λαϊκισμό – αναδείχθηκε ως η μόνη πραγματική πηγή ελπίδας».

Ακόμη πρόσθεσε ότι το «ΜεΡΑ25» «έκανε την έκπληξη υπό συνθήκες πόλωσης ασυνήθιστες για ευρωεκλογές είναι ότι αρθρώσαμε θετικό λόγο και δεν παρασυρθήκαμε στον αρνητισμό.

«Προσπαθήσαμε φιλότιμα να δούμε τα θετικά της κυβέρνησης, ακόμα και της ΝΔ – την ώρα που εκείνοι φιλότιμα λασπολογούσαν οι μεν εναντίον των δε – όταν δεν προσπαθούσαν να δαιμονοποιήσουν την αντίσταση στις τρόικες που έπληξαν τον λαό μας και διέλυσαν την Ευρώπη, όταν δεν προσπαθούσαν να μας φορτώσουν το κόστος της τρόικας.Πριν καν ανακοινώσουμε το κόμμα μας, δουλέψαμε σκληρά για να απαντήσουμε στα μεγάλα ερωτήματα για τα κόκκινα δάνεια, για το φορολογικό, για την παιδεία, για το ενεργειακό, για την υγεία, τα εθνικά θέματα. Έτσι, όταν αρχίσαμε το ανά την Ελλάδα οδοιπορικό μας καταθέσαμε στους πολίτες συγκεκριμένο πρόγραμμα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Ο συνδυασμός της ευθύνης και των οικονομοτεχνικά άρτιων προτάσεων του ΜέΡΑ25 από την μία και του πολιτικού πολιτισμού και της συνέπειας από την άλλη άλλαξε το σκηνικό εισάγοντας το ΜέΡΑ25 με το συμβολικά σημαντικό 3%. Από την Κυριακή το βράδυ περπατάμε στους δρόμους και βλέπουμε για πρώτη φορά από το 2015 το χαμόγελο να έχει επιστρέψει στο πρόσωπο ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων δεν γνώριζαν καν ότι το ΜέΡΑ25 υπάρχει. Πράγματι, αυτό που κατάφερε το ΜέΡΑ25 είναι μια μικρή πολιτική επανάσταση που ανοίγει τον δρόμο για υπεύθυνη, ρεαλιστική, ουσιαστικά προοδευτική ατζέντα. Αυτό μας δημιουργεί ένα μεγάλο καθήκον – το καθήκον να γίνει το ΜέΡΑ25 ο πυρήνας μεγάλης συμπόρευσης πολιτών στην βάση κοινού προγράμματος, στην βάση ενός κοινού πολιτικού πολιτισμού. Αυτό το καθήκον μας φέρνει σε αυτή την αίθουσα σήμερα», πρόσθεσε.

4816181

Για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν σχετικού “ανοίγματος” από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίrτζη νωρίτερα σήμερα- ο τέως υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε:

Είμαστε αντίθετοι με την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής σκηνής. Από εμένα δεν έχετε ακούσει ποτέ να λέω κάτι αρνητικό για τους συντρόφους μου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξακολουθώ και τους λέω συντρόφους, παρά όλα αυτά που έχουν γίνει. Εάν θέλουν να σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά funds από το Delaware και το New Jersey, εάν συμμετάσχουν στην προσπάθεια μας να ενώσουμε τον ΤΑΥΠΕΔ με το Υπερταμείο, εάν σταματήσουμε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις και παράλληλα δημιουργηθεί μια δημόσια τράπεζα που να μην είναι όμως κρατικοδίαιτη που να χρησιμοποιεί τη δημόσια περιουσία για να δημιουργεί επενδυτικές ροές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επανδύσεων, εάν θέλουν να σκίσουν σε πολλά μικρά κομματάκια την επαίσχυντης συμφωνία με τον Νεντανιάχου για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Αλλά μετά νομίζω ότι θα αποκτήσουν κάποια υπαρξιακή αγωνία“.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γιάνης Βαρουφακης εκτίμησε ότι η επιρροή της στο τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ήταν οριακή. Παράλληλα τόνισε πως «Επικροτούμε της Συμφωνία των Πρεσπών αλλά έγινε με λάθος τρόπους απόλυτα καταστροφικούς για την Δημοκρατία». Την ίδια ώρα σημείωσε πως είναι σημαντική η συμφωνία από γεωστρατηγικής άποψης ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει πως διαφωνεί με την ανάθεση των σχολικών βιβλίων ιστορίας στα υπουργεία Εξωτερικών των δυο χωρών.

Τελος αναφέρθηκε και στο θρίλερ που εκτυλίχθηκε με την έδρα του ΜεΡΑ25 στον Ευρωκοινοβούλιο την οποία με την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων περίπου στο 94%, βάσει της επίσημης ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, έχασε και αρα δεν εκλεγεί ευρωβουλευτή σημείωσε πως δεν σκοπεύει να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ο ίδιος άφησε υπαινιγμούς για το αποτέλεσμα αφού όπως σημείωσε το σύστημα«τρεις ημέρες είχε κολλήσει στο ποσοστό ενσωμάτωσης. Είτε είναι πρόβλημα του ίδιου του συστήματος είτε συμβαίνει κάτι διαφορετικό»

Κάλεσε σε συμπόρευση

Με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Γιάνης Βαρουφακης κάλεσε «σε συμπόρευση όλους τους υπεύθυνους δημοκράτες που αρνούνται να είναι πελάτες κομμάτων τα οποία, έχοντας υποταχθεί στο ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ακόμα και σε πράγματα με τα οποία διαφωνούν, αναγκάζονται να επιδίδονται σε μια άσχημη, στείρα κοκορομαχία.

Δεν μιλάμε για συστράτευση, ούτε χρησιμοποιούμε πολεμικές αλληγορίες επειδή αυτός ο λαός έχει υποφέρει πολύ από την διχόνοια, έχει χάσει πολλά επιδιδόμενος σε εμφύλιους. Εμείς απλά απευθυνόμαστε στους πολίτες να συμπορευτούμε στη βάση της ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ.

Σε ποιους απευθυνόμαστε: Το κάλεσμά μας δεν αφορά σε συμπράξεις κορυφής ή συμφωνίες διανομής θέσεων. Απευθυνόμαστε:

Σε όσους είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΟΧΙ, για την μεγάλη ρήξη με την Χρεοδουλοποροικία του 4ου Μνημονίου και φέρνει την Ερημοποίηση, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ Στους συμπατριώτες μας που δεν ταυτίζουν την Ευρώπη με τους τροϊκανούς και που εκτιμούν το επίτευγμα του ΜέΡΑ25 να μην είμαστε πια μόνοι – να μοιραζόμαστε το ίδιο κόμμα με 120 χιλιάδες Ευρωπαίους

Σε όσους είναι αποφασισμένοι για το μεγάλο ΝΑΙ σε υπεύθυνο, προγραμματικό λόγο που ενώνει τους έλληνες υπό την σκέπη ενός κοινού ρεαλιστικού προγράμματος για το φορολογικό, τις επενδύσεις, τη φτώχεια, το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό), τα εθνικά θέματα, το περιβάλλον, τη διαφάνεια, τον εκδημοκρατισμό, την κοινωνική απελευθέρωση όλων

Σε Έλληνες και Ελληνίδες που πιστεύουν ότι το νόμισμα πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους, όχι το αντίθετο – που δεν θέλουν να βγούμε από το ευρώ αλλά που φοβούνται την εντός του ευρώ ερημοποίηση περισσότερο από ένα επώδυνο Grexit

Σε εκείνους που απορρίπτουν συνθήματα τα οποία δεν βασίζονται σε στέρεες προτάσεις πολιτικής – π.χ. το ΜέΡΑ25 εξηγεί ακριβώς πως θα γίνει πράξη το «κανένα σπίτι σε χέρια…» ή το πως θα αξιοποιηθεί, χωρίς να ξεπουλιέται, η δημόσια περιουσία, ή το πως θα περάσουμε σε νέες μορφές δημοκρατικής συμμετοχής

Σε φιλελεύθερους που κατανοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης, πρώτον, αποκλείει την ρήξη με τους δανειστές που είναι προαπαιτούμενο για να μειώσει σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές και, δεύτερον, οραματίζεται την ανάπτυξη στην βάση του μοντέλου ερημοποίησης, εργασιακού μεσαίωνα και φοροαπαλλαγών για τα ολιγοπώλια που εφαρμόστηκε με καταστροφικά αποτελέσματα σε χώρες όπως η Λεττονία και, γενικότερα, η Αν. Ευρώπη.

Σε πολίτες που θέλουν σύστημα αξιολόγησης των δημόσιων λειτουργών που να μην βάζει στη θέση των αξιολογητών τους φαύλους. Που απαιτούν δημόσια παιδεία και υγεία χωρίς τρωκτικά και ιδιωτικοποίηση ντε φάκτο ή ντε γιούρε.

Σε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τα αξιώματα και που είναι σκεπτικοί απέναντι στις απαξιωμένες διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού.

Σε βαθιά πολιτικοποιημένους συμπολίτες μας που δηλώνουν κομματικά ανένταχτοι, που έτσι θέλουμε να παραμείνουν: Ανένταχτοι και παράλληλα συν-διαμορφωτές και συμμετέχοντες στο πλαίσιο της ισηγορίας, της ισότιμης συμμετοχής και του σεβασμού στη διαφορετική άποψη που χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25

Σε όσους νοιώθουν εγκλωβισμένοι σε κομματικούς σχηματισμούς που αναπαράγουν ιεραρχίες
Σε πολίτες που απαιτούν θετικό όραμα, αντανακλώντας την ανάγκη όλης της κοινωνίας για απόδραση από την ασχήμια των αλληλοκατηγοριών.

Τους καλούμε όλους αυτούς σε συμπόρευση με το κόμμα που δημιουργήσαμε όσοι αντιπαθούμε τα κόμματα.
Τους καλούμε επειδή το πρόγραμμά μας είναι δυναμικά εξελίξιμο και έχει ανάγκη να τραφεί από την αγωνία τους για το αύριο, αλλά και την επαναδραστηριοποίησή τους ως πολίτες ώστε να ακουστεί η φωνή τους στην επόμενη Βουλή.

Ακόμα και πριν το σημερινό κάλεσμα η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Μετά το σημερινό κάλεσμα το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει.

Μέχρι τις εκλογές θα γίνει ξεκάθαρο ότι, από την μία, η ψήφος για την σημερινή ηγεσία της ΝΔ είναι ψήφος υπέρ της τελικής Παλιννόστησης της πιο σαθρής, επιθετικής και μίζερης ολιγαρχίας ενώ, παράλληλα, σε αυτές τις εθνικές εκλογές η μόνη χαμένη ψήφος είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ΜέΡΑ25 έχει ήδη αναδειχθεί στον μαγνήτη της ρεαλιστικής ελπίδας που τόσο έλειψε τα τελευταία 4 χρόνια.
Και τώρα, δουλειά».

Ερωτηθείς αν το κάλεσμα αυτό απευθύνεται σε πρώην συντρόφους του, όπως για παράδειγμα στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ή στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου ο κ. Βαρουφακης ξεκαθάρισε αρκετές φορές ότι: «Το κάλεσμα μας δεν αφορά σε συμπράξεις κορυφής ούτε σε συμφωνίες διανομής θέσεων. Γνωρίζετε ότι η ΛΑΕ έχει μια θέση την οποία τη σέβομαι απολύτως αλλά διαφωνώ. Δεν είμαι υπέρ του Grexit ούτε υπέρ του Brexit. Εμείς είμαστε Ευρωπαίοι διεθνιστές. Θα έπρεπε να μην έχουμε μπει στο ευρώ αλλά η έξοδος έχει μεγάλο κόστος. Είμαστε στο ευρώ θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ υπό τους όρους που θέτουμε».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: