Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Η… ντροπή, ντροπή δεν έχει και χαρά σ΄τον που την έχει

Χωρίς κατηγορία στις 24/10/2019

Το μήνυμα μιας δασκάλας Ειδικού Σχολείου στο facebook ίσως γίνει αφορμή για ευαισθητοποίηση…

Δ. Κωνσταντάρας |> Το θέμα αρκετοί το γνωρίζουν. Το διάβασαν και στο meallamatia.gr, το πρώτο site για την Αναπηρία. Και σε μερικούς άλλους ιστότοπους όπου – μάλλον τυχαία και χωρίς πολλή ανάλυση- πήρε κάποια δημοσιότητα. Προσωπικά θα τολμούσα να πω ότι δεν πήρε ΚΑΘΟΛΟΥ δημοσιότητα. Ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να έχει «κυκλοφορήσει» παντού. Και στις εφημερίδες και στις τηλεοπτικές εκπομπές που  «περί άλλα τυρβάζουν». Και να έχουν κληθεί σε απολογία οι υπεύθυνοι. Και να έχει πάρει θέση η Πολιτεία, το Κράτος, η Κυβέρνηση.

Και μιλάω φυσικά για το απίστευτο περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες στην Πάτρα και έγινε γνωστό ΜΟΝΟ από τη διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Κωφών- Βαρήκοων της Πάτρας που το δημοσιοποίησε μέσω…. Facebook.

 Σύμφωνα με την καταγγελία,  μαθητές του Ειδικού Σχολείου και μαθητές του γενικού σχολείου  συναντήθηκαν στο ίδιο μέρος εντελώς τυχαία αφού και τα δυο σχολεία πήγαν εκδρομή.  Κάποια στιγμή, καθηγήτρια του Εδικού Σχολείου άκουσε έναν συνάδελφο της να προτρέπει τους μαθητές του Γενικού Σχολείου να μην πλησιάζουν τα παιδιά του Ειδικού που ήταν παιδιά του Δημοτικού. 

Η διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Κωφών Βαρήκοων Πάτρας Αγγελική Νικολοπούλου δημοσιοποίησε το θέμα και έκανε το ακόλουθο σχόλιο στην προσωπική της σελίδα στο Facebook: 

«Είναι πάρα πολύ λυπηρό, να πηγαίνουμε τους μαθητές μας εκδρομή, να είναι στον ίδιο χώρο, τυχαία με μαθητές γενικού σχολείου, ίδιας ηλικίας και ν ακούς τους συναδέλφους του γενικού σχολείου να λένε στους μαθητές τους “μην πηγαίνετε κοντά τους”.  Έλεος. Δεν έχουν χολέρα, δεν είναι μεταδοτική η κώφωση. Συντονιστές, ξεκινήστε σεμινάρια στους συναδέλφους των γενικών σχολείων, όλων των βαθμίδων. Τι που κάνατε τις ειδικές τάξεις, τις τάξεις ένταξης και μετά την παράλληλη στήριξη. Μια τρύπα στο νερό κάνατε. Ο ρατσισμός καλά κρατεί και η αδιαφορία βασίλισσα!!!!! Τα λόγια πληγώνουν, γίνονται καρφιά!!!».

Αν και εκνευρισμένη και απογοητευμένη, η κυρία Νικολοπούλου αντιμετώπισε το  απαράδεκτο φαινόμενο με αξιοπρέπεια. Προσωπικά τη συγχαίρω. Και φοβάμαι ότι αν ήμουν εγώ εκεί, θα ήμουν πολύ λιγότερο αξιοπρεπής. Και θα την είχα «πιάσει απ΄ το μαλλί» αυτή την «κυρία» ή τον «κύριο» καθηγητή – που λέει ο λόγος βέβαια.

Ντροπή τους που το έκαναν. Ντροπή μας που έχουμε τέτοιους δασκάλους. Ντροπή μας που δεν του δώσαμε την ανάλογη δημοσιότητα του θέματος  ώστε να αναγκαστούν – έστω από ντροπή- κάποιοι υπεύθυνοι να πάρουν θέση. Και μέτρα. Αλλά υπάρχει ο χρόνος. Το Ειδικό Σχολείο με τα Βαρήκοα παιδιά υπάρχει. Στην Πάτρα είναι. Η δασκάλα υπάρχει. Λέγεται Αγγελική Νικολοπούλου. Και αν είναι….  δύσκολο να τη βρουν στην Πάτρα, μπορούν να τη βρουν στο facebook. 

Και δεν θα πω εγώ τι πρέπει να γίνει. Δεν είναι η δουλειά μου. Θα πουν αυτοί που ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: