Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ένας… άκαρδος “Πελεκάνος” τον χειμώνα στην Αγίου Μελετίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 13/06/2022

Το περίφημο έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, ανεβάζει τον Οκτώβριο στο “Μικρό Broadway” η Γωγώ Ατζολετάκη σε μετάφραση – σκηνοθεσία Ζαχαρία Ρόχα

|> Ο “Πελεκάνος” του Αύγουστου Στρίντμπεργκ θα ανοίξει την αυλαία του ερχόμενου χειμώνα στο θέατρο “Μικρό Broadway” (αίθουσα “Μάνος Κατράκης”) με τη Γωγώ Ατζολετάκη στον εμβληματικό ρόλο της “μητέρας”.

Ο “Πελεκάνος” (“Pelikanen” στο πρωτότυπο), είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Σουηδού δραματουργού, αποτελεί μια ειρωνική αντίφαση προς τον μύθο που επικρατεί σχετικά με το πτηνό-πελεκάνο. Στην δε αρχαιότητα, αλλά και στη χριστιανική παράδοση, ο πελεκάνος καθιερώθηκε ως το σύμβολο της παροιμιώδους μητρικής αυτοθυσίας.

Το στοργικό αυτό πτηνό, όταν κινδυνεύουν τα παιδιά του να πεθάνουν από την πείνα, σκίζει με το ράμφος του το στέρνο του και σκύβοντας πάνω στα ετοιμοθάνατα μωρά του, αφήνει να στάξει το αίμα του μέσα στα στοματάκια τους. Τους ξαναδίνει δηλαδή ζωή με το ίδιο του το αίμα.

Ενδεικτικό είναι πως στα Εγκώμια της Μ. Παρασκευής βρίσκουμε την ακόλουθη αποστροφή: «Ώσπερ πελεκάν, τετρωμένος την πλευρά σου, λόγε, σους θανόντας παίδας εζώωσας, επιστάξας ζωτικούς αυτοίς κρουνούς».

Αυτά όμως ίσως συμβαίνουν μόνο στο βασίλειο των πραγματικών πελεκάνων. Ο Στρίντμπεργκ σ’ αυτό το έργο χρησιμοποιεί τον μύθο ειρωνικά και, στο γνωστό μοτίβο του των ανθρωποφαγικών οικογενειακών σχέσεων, μας παρουσιάζει μια μητέρα δεσποτική, που όχι μόνο δεν νοιάζεται για τα παιδιά της, αλλά συνειδητά τούς στερεί τη στοιχειώδη διατροφή, τη φροντίδα και τη θέρμανση για να μην στερηθεί η ίδια ανέσεις και πολυτέλειες.

Τη μετάφραση και τη δραματουργική επεξεργασία του έργου υπογράφει ο Ζαχαρίας Ρόχας, ο οποίος ανέλαβε και τη σκηνοθεσία.

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υπόλοιπων πρωταγωνιστών και των συντελεστών της παράστασης, ενώ η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: