Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο μετά 22 χρόνια!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 21/06/2022

Το ταξίδι με το “Daleela” είναι χαμηλού κόστους, διαρκεί περίπου 30 ώρες και προσφέρονται σημαντικές υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής

|> Η επίσημη αναγγελία είχε γίνει στις αρχές Ιουλίου του 2021, όταν οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΛΠ, Weng Lin και Άγγελος Καρακώστας, είχαν συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή του κυπριακού υφυπουργείου Ναυτιλίας Νεόφυτο Παπαδόπουλο, με θέμα τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας και συγκεκριμένα την ακτοπλοϊκή διασύνδεση του Πειραιά με τη Λεμεσό.

Από τότε πέρασαν 11 μήνες και χθες το απόγευμα είδαμε να “δένει” στον Πειραιά και στον τερματικό σταθμό Β Θεμιστοκλής (Πύλη E-12) το “Daleela”, προερχόμενο από τη Λεμεσό. Και ήταν το πρώτο ταξίδι της γραμμής Ελλάδας – Κύπρου, που άνοιξε μετά 22 χρόνια!

Μετά από 22 χρόνια η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου είναι γεγονός“, τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, αναφέροντας ότι “και οι δύο πλευρές μπορούν μέσω της συνεργασίας να πετύχουν πολλά πράγματα και μάλιστα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε” και επεσήμανε πως “το νέο εγχείρημα θα πρέπει να στηριχθεί και να αποτελέσει στόχο για μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών και σε άλλους τομείς της ναυτιλίας“.

Σήμερα το νήμα που συνδέει τους δύο πυλώνες του Ελληνισμού γίνεται ακόμα πιο ισχυρό” τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη αναφέροντας ότι “την θάλασσα οι Έλληνες δεν την είδαμε ποτέ ως εμπόδιο, αλλά ως λεωφόρο επικοινωνίας, και αυτήν την τακτική θαλάσσια επικοινωνίας εγκαινιάζουμε σήμερα, ως πρώτο βήμα το οποίο πιστεύουμε θα ακολουθήσουν και άλλα“.

Οι δύο χώρες αγκαλιάζουμε το εγχείρημα με σκοπό την διατήρησή της σύνδεσης και τα επόμενα χρόνια” είπε και ανέφερε ότι “πέραν της ακτοπλοΐας, Ελλάδα και Κύπρος συνεργάζονται φέτος πιο στενά και στον τομέα της κρουαζιέρας, ενώ ήδη δρομολογούνται κοινές δράσεις με τον αρμόδιο υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο στο πεδίο των ειδικών μορφών Τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το αμοιβαίο όφελος από την ανάκαμψη του τουρισμού“.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλης Δημητριάδης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Το Daleela, με σημαία Κύπρου, της εταιρείας Scandro Holding Ltd, ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής από τη Λεμεσό και κατέπλευσε στον Πειραιά με 155 επιβάτες και 38 οχήματα και 7 δίκυκλα.

Η γραμμή είναι επιδοτούμενη με 5,475 εκατ. ευρώ ετησίως, με τριετή σύμβαση και με πιθανή παράταση για άλλα τρία χρόνια. Συνολικά το Daleela θα πραγματοποιήσει 22 δρομολόγια μετ’ επιστροφής, καθώς η γραμμή είναι εποχική.

Τέσσερα δρομολόγια μετ’ επιστροφής θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, 8 τον Ιούλιο, 7 τον Αύγουστο και 3 τον Σεπτέμβριο. Το τελευταίο δρομολόγιο του πλοίου για εφέτος θα είναι στις 16 Σεπτεμβρίου.

> Το Daleela έχει ναυπηγηθεί το 1991, ενώ η χωρητικότητά του είναι 24.112 gross tonnage και το τρέχον βύθισμά του στα 8,5 μέτρα. Το ολικό μήκος του είναι 185,5 μέτρα και το πλάτος του 26,8 μέτρα. Έχει χωρητικότητα 400 επιβατών, ενώ διαθέτει 38 καμπίνες πρώτης κλάσης για 110 επιβάτες και άλλες 68 καμπίνες δεύτερης κλάσης για 180 επιβάτες. Επίσης, διαθέτει 110 θέσεις αεροπορικού τύπου. Το δρομολόγιο που θα εκτελεί το πλοίο θα διαρκεί περίπου 30 ώρες, ενώ η εταιρεία έχει φροντίσει να παρέχει σημαντικές υπηρεσίες εστίασης και αναψυχής.

Απάντηση