Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το free wifi είναι παροχή από την ΕΕ και όχι προσφορά των εταιριών κινητής τηλεφωνίας

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 05/04/2016

Απόφαση ΕΚ (Οκτώβριος 2015)

markoylis

|> Βαγγέλης Μαρκουλής

|> Και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έχουν γεμίσει διαφημίσεις για το… μεγάλο δώρο που κάνουν στους πελάτες τους, όταν ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρώπης: Το δωρεάν wifi.

Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Η πλήρης κατάργηση των τελών περιαγωγής για τη χρήση κινητών τηλεφώνων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποφασισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Οκτώβριο του 2015. Και η προσπάθεια για μείωση των χρεώσεων περιαγωγής είχε ξεκινήσει το 2007. (Κανονισμός [ΕΕ] αριθ. 531/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2012, για την περιαγωγή σε δημόσια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας εντός της Κοινότητας).

Η σχετική ρύθμιση, προβλέπει από τον Απρίλιο του 2017, να καταργηθούν πλήρως τα τέλη περιαγωγής. Ενώ μέχρι τότε, από τον Απρίλιο φέτος, το ανώτατο τέλος περιαγωγής για εξερχόμενες φωνητικές κλήσεις θα περιορισθεί στα 0,05 ευρώ ανά λεπτό και στα 0,01 ευρώ ανά λεπτό για εισερχόμενες φωνητικές, έναντι 0,19 ευρώ και 0,05 ευρώ σήμερα.

periagwgh

Το ανώτατο τέλος ανά εξερχόμενο κείμενο (sms) θα ανέλθει σε 0,02 ευρώ έναντι 0,06 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης, το τέλος περιαγωγής για την χρήση του διαδικτύου (τηλεφόρτωση δεδομένων) θα φθάσει μέχρι 0,05 ευρώ ανά ΜΒ έναντι 0,20 ευρώ σήμερα.

Πολλές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, θα περάσουν αμέσως στη φάση αυτή του Απριλίου του 2017, αλλά καλό είναι οι καταναλωτές πριν το χρησιμοποιήσουν να ενημερωθούν τι ισχύει για την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην οποία ανήκουν…

Αυτό βέβαια ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα εντός της ΕΕ και για προσωρινές χρήσεις. Δηλαδή, για τους επισκέπτες – τουρίστες με χρήση ελληνικού αριθμού…

Απάντηση