Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Τριγμοί στη ΝΔ λόγω της στάσης Σαμαρά στο ΕΛΚ

FLASH στις 13/02/2015

Επιθέσεις από Ντόρα, Σιούφα και Μιχελάκη,
επειδή προσυπέγραψε ανθελληνική ανακοίνωση

Του
Άρη Ραβανού
(www.in.gr)

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στο εσωτερικό της ΝΔ η ιδιαίτερα προσβλητική για τη χώρα ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία αξιοποιήθηκε αρχικά από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, η οποία επικρίνεται με έντονο τρόπο για τη στάση της στις Βρυξέλλες και την υιοθέτηση του ψηφίσματος της Συνόδου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.
Η πιο επιθετική δήλωση προήλθε από την Ντόρα Μπακογιάννη, ένα από τα πιο στελέχη της ΝΔ με την πιο φιλοευρωπαϊκή στάση.

«Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες» έγραψε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής η βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών και πρόσωπο που έχει κινηθεί έντονα στο παρασκήνιο για να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια.

Η αρχή είχε γίνει από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, τον Δημήτρη Σιούφα που χαρακτήρισε ατυχέστατη την αποδοχή του ψηφίσματος από την ελληνική αντιπροσωπεία, με το οποίο οι ευρωπαίοι κεντροδεξιοί ηγέτες καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα «να μην θέσει εν αμφιβόλω την οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά».

«Σωστή η παραίνεση του ΕΛΚ προς τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση, να μην διακινδυνεύσει την οικονομική πρόοδο που επιτευχθεί στη χώρα. Σωστή και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το Ευρώ» σημείωσε ο κ. Σιούφας και έριξε το καρφί του: «Ατυχέστατη όμως η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις. Δηλαδή να μην διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην νέα συμφωνία».

Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την αποδοχή του ψηφίσματος με δύο, αναρτήσεις του στο twitter.

«Απαράδεκτο το ψήφισμα του ΕΛΚ χθες. Απαράδεκτη και η αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία» ήταν το πρώτο tweet και το δεύτερο ήταν: «Όταν το ΕΛΚ απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση».

Επίσης, ο κ. Μιχελάκης σε προηγούμενη ανάρτησή του στο Twitter είχε σημειώσει πώς «Δεν φτάνει η παρέμβαση Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τερματισμό της λιτότητας, που δεσμεύτηκε στη Βουλή. Θα χρειαστεί ευρύτερη εκστρατεία με ιδίαν επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες. Η κατάσταση στη χώρα είναι σε οριακό σημείο. Θέλει πανστρατιά».

 

Πιο προωθημένο και άκρως επιθετικό ήταν το σχόλιο του πρώην βουλευτή και στελέχους της «Νέας Μέρας» του Χρήστου Ζώη, του Γιάννη Μανώλη που έγραψε στο twitter εκτοξεύοντας πυρά κατά του κ. Σαμαρά:

«Επειδή γνωρίζω καλά τον Σαμαρά, είμαι βέβαιος ότι την ανακοίνωση του Λαϊκού Κόμματος, την έγραψε αυτός, άντε να έβαλε και ο Ραχόι ένα χεράκι». Και συνέχισε: «Μετά την συντριβή στις εκλογές, ο Σαμαράς έψαχνε για ένα πιστοποιητικό επιτυχίας και το έδωσε ο ίδιος στον εαυτό του μέσω του ΕΛΚ».

Η ανακοίνωση του ΕΛΚ

Η επίμαχη ανακοίνωση του ΕΛΚ που εγκρίθηκε και από την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες υπό τον κ. Σαμαρά και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων είναι η εξής:

«Καλούμε την νέα ελληνική κυβέρνηση να μην θέσει εν αμφιβόλω την οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά. Οι θυσίες που έγιναν από τον ελληνικό λαό δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο μέσα από μονομερείς δράσεις» επισημαίνει το ΕΛΚ, το οποίο συνεχίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το ΕΛΚ, «η Ελλάδα επιστρέφει σε ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται. Στην Ελλάδα, όπως στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο οι κυβερνήσεις υπό το ΕΛΚ έλαβαν τις σωστές οικονομικές αποφάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών».

«Στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος αλλά ο Αντ. Σαμαράς έθεσε τη χώρα στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης. Τώρα εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να εργαστεί από κοινού με τους εταίρους της Ελλάδας για την επίτευξη συμφωνίας σύντομα, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης, η οποία θα έπληττε τον ελληνικό λαό» καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΚ.

 

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: