Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Όπως εκείνον τον… ανοιξιάτικο Νοέμβρη στον ‘’Μαγεμένο Αυλό’’

FLASH στις 19/11/2022

Τότε που ο  Μάνος Χατζιδάκις και η Έλλη Παππά, μιλούσαν περί έρωτος – Εμείς είχαμε ‘’χαζέψει’’ ακούγοντας τον πλούτο των λόγων τους…

Παντελής Ξανθίδης |> Υπάρχουν κάποιες στιγμές που ο χρόνος -θέλοντας και μη- πετάγεται αυθαίρετα μερικές δεκαετίες πίσω, όχι από… κακοήθεια, αλλά για το.. καλό μας, δηλαδή για να δώσει ‘’χρώμα’’ στο τώρα!

Και πράγματι εμείς της κάποιας ηλικίας, πολλές φορές θεωρούμε ότι η φαντασία είναι πιο ζωντανή από την πραγματικότητα, διότι εκτός των άλλων η πραγματικότητα γίνεται παρελθόν σε χρόνο μηδέν, ενώ η φαντασία ζωντανεύει κάποιο γεγονός τού άλλοτε και το μεταφέρει στο τώρα. Ένα ‘’τώρα’’ που είναι πιο ισχυρό από το παρόν, για τον απλό λόγο ότι είναι προϊόν επιλογής! Λες «πηγαίνω στη ‘’χ’’ στιγμή, στον ‘’ψ’’ τόπο και στην κατάσταση που θέλω να ξαναζήσω!». Και ‘’πας’’… Ακόμη και πάνω από 40 χρόνια πίσω!

Σ’ εκείνο το απομεσήμερο, εδώ στον ‘’Μαγεμένο Αυλό’’ των αρχών της δεκαετίας του ’80. Ο αττικός καιρός είχε την καλοσύνη του στην πλατεία Προσκόπων εκείνη την… ανοιξιάτικη μέρα του Νοέμβρη και έτσι καθίσαμε έξω για φαγητό. Μεταξύ άλλων, σίγουρα γευτήκαμε τις παραδοσιακές τυροκροκέτες!

Δεν θυμάμαι ποια ήταν η αφορμή, αλλά η Έλλη Παππά με τον Μάνο Χατζιδάκη είχαν καταπιαστεί με ένα θέμα, που εγώ και ο ποινικολόγος και λογοτέχνης Γιώργος Εμμ. Στεφανάκης, είχαμε ‘’χαζέψει’’! Και δεν ήταν λίγο να ακούς, την προχωρημένης ηλικίας ‘’αριστερή’’ δημοσιογράφο και συγγραφέα να συζητά περί… έρωτος με τον ‘’δεξιό’’ μεγάλο μουσικό δημιουργό! Ο καθένας να αντιμετωπίζει το θέμα -που δεν θυμάμαι πώς το επέλεξαν- πότε απλά καθημερινά, πότε φιλοσοφικά και πότε με μοναδικό χιούμορ. Και να μην έχουμε μαγνητόφωνο – το απαραίτητο δημοσιογραφικό ‘’όπλο’’… Κάτι που ακόμη και σήμερα μου το ‘’κοπανάει’’ ο Στεφανάκης!

Να βλέπεις τη μάνα του παιδιού τού Νίκου Μπελογιάννη, να αναπτύσσει τον λόγο της, λες και είχε περάσει μια ζωή γεμάτη… ροδοπέταλα και τον Μάνο Χατζιδάκι, να αποδεικνύει έμπρακτα το πώς έγραψε εκείνον τον ‘’Μεγάλο Ερωτικό’’ και τις τόσες άλλες μελωδίες του, που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους σ’ αυτό το ιστορικό αθηναϊκό στέκι της πλατείας Προσκόπων, όπως είναι ο ‘’Μαγεμένος Αυλός’’.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κάποιοι τον είπαν… ‘’Μαγικό Αυλό’’, όπως η όπερα του Μότσαρτ και ίσως δεν είχαν άδικο, καθώς αυτό το στέκι έχει την ιδιότητα να φέρνει το σήμερα στο χθες και τούμπαλιν, χωρίς να ξεφεύγει σε ρετρό.

Η ‘’ψυχή’’ του ‘’Μαγεμένου Αυλού’’ είναι ο Δημήτρης Θεοφίλου, ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, ένας πολιτισμένος Αθηναίος, φιλότεχνος, με γούστο και φινέτσα. Απαραίτητα στοιχεία για να διατηρείται και να λειτουργεί άψογα μία επιχείρηση σαν τη συγκεκριμένη.

Ο ‘’Μαγεμένος Αυλός’’ από το 1961, αποτελεί ένα κομβικό σημείο συνάντησης. Η μοναδική κουζίνα του, οι ξεχωριστές βραδιές ‘’ζωντανής’’ μουσικής και τέχνης που διοργανώνονται συνεχώς στο χώρο του, το φιλικά διαμορφωμένο από την πατίνα του χρόνου εσωτερικό του που σε μεταφέρει σε παλιότερες εποχές και η καταπράσινη γωνιά του στον κήπο, έχουν κερδίσει τις καρδιές των θαμώνων του εδώ και πάνω από εξήντα χρόνια.

Μέσα σε αυτές τις έξι δεκαετίες έκαναν στέκι τους τον ‘’Μαγεμένο Αυλό’’, από τον τ. βασιλιά Κωνσταντίνο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι τον Νίκο Γκάτσο, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Δημήτρη Χορν, τον Αλέκο Λιδωρίκη, τον Μάνο Κατράκη, τον Αλέξη Μινωτή, τη Τζένη Καρέζη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Κώστα Χατζηχρήστο… Περιττή η αναφορά στον Μάνο Χατζιδάκι, που ήταν ‘’δεύτερο σπίτι’’ του!

Τελικά, ο ‘’Μαγεμένος Αυλός’’ είναι… ‘’Μαγικός’’, αφού ο χρόνος -σαν έννοια- κάνει παιχνίδια, με το παρελθόν να ‘’καπακώνει’’ το παρόν και το ‘’τώρα’’, να μην έχει την φυσική διάρκεια τού ενός δευτερολέπτου…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: