Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Διευρύνονται οι διμερείς σχέσεις του ΕΒΕΠ με επιμελητήρια της ΕΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ/ΑΓΟΡΑ στις 22/02/2022

Υβριδική συνεδρίαση του δ.σ. του ΕΒΕΠ για την “ενεργειακή καταιγίδα” και τον “ευρωπληθωρισμό” – Συμμετοχή από το ΕΒΕ Αμμοχώστου

|> Το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που επιχειρεί να διαμορφώσει ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, η «ενεργειακή καταιγίδα» και ο «ευρωπληθωρισμός», αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην υβριδική συνεδρίαση του δ.σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και συμμετείχε ο πρόεδρος, Αυγουστίνος Παπαθωμάς, και τα μέλη του δ.σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).

Τα δύο Επιμελητήρια προωθούν τη διοργάνωση Οικονομικού Φόρουμ στη Κύπρο στις 12 Μαΐου 2022, με θέμα “Το επιχειρείν στην μετά κορωνοϊό εποχή“, παρουσία υπουργών Ελλάδος και Κύπρου, ενώ  διευρύνει τις διμερείς σχέσεις με “Ευρώ-Επιμελητήρια πόλεων-λιμένων” και, προς τούτο, μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Αμβούργου, επικαιροποίησε και υπέγραψε νέο πρωτόκολλο συνεργασίας και με το Επιμελητήριο Βαρκελώνης.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, τόνισε την αναγκαιότητα αξιοποίησης όλων των πτυχών του νέου νομοθετικού πλαισίου του αναπτυξιακού νόμου, ώστε να αυξηθούν οι επενδυτικές ροές, τόσο από το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό, σε τομείς της οικονομίας. Επανέφερε το θέμα της αναζωογόνησης των ναυπηγικών δραστηριοτήτων στον Κόλπο της Ελευσίνας, υπενθυμίζοντας τις θέσεις και προτάσεις που έχει καταθέσει το ΕΒΕΠ για την ανάπτυξη του τομέα που είναι μείζονος σημασίας για την υποστήριξη των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, αλλά και της ναυτιλίας της χώρας.

Με την αφορμή αυτή, από την πλευρά του ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, εξήρε τον ρόλο του Επιμελητηρίου για την παρουσίαση του νέου Αναπτυξιακού νόμου στο πειραϊκό επιχειρείν και τόνισε ότι ο Αναπτυξιακός νόμος, είναι εμβληματικός, παρέχει τις καλές και ικανές συνθήκες, αλλά και όλα τα εργαλεία στην επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να μπορεί γρήγορα να ξεκινήσει μια επενδυτική δραστηριότητα.

Εστιάζοντας στο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων ανέφερε ότι, στα μέσα Μαρτίου, σχεδιάζεται στην Ουάσιγκτον συνάντηση με επενδυτές και με την DFC, σχετικά με τα ναυπηγεία Ελευσίνας, σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε ο ίδιος και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, με τη βοηθό υφυπουργού Εξωτερικών, Έρρικα Όλσον και τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με επίκεντρο τις αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα. «Υπάρχει πολλή δουλειά που μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με νέες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα», παρατήρησε.

Στο δ.σ. του ΕΒΕΠ, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των αυξήσεων και οι αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική της ΣΕΠ Α.Ε. με τους Α. Καρακώστα και Α. Βαμβακίδη, καθώς και του προβληματισμού που διακατέχει, τόσο τα μέλη του, όσο και τους χρήστες των λιμενικών εγκαταστάσεων. Το ΕΒΕΠ, με δύο επιστολές του, πρότεινε στη διοίκηση της Cosco να επιδείξει υπομονή και να εφαρμόσει τις όποιες πιστωτικές και τιμολογιακές αλλαγές μετά τον Μάρτιο, που επίκειται αποκλιμάκωση τιμών σε όλα τα μέτωπα. Επίσης, ζήτησε την αναβολή όλων των αυξήσεων που μπορεί να είναι εν μέρει αιτιολογημένες, συνεπεία της μεγάλης αύξησης του κόστους της ενέργειας παγκοσμίως και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όμως, τόνισε πως, η όποια αύξηση, θα πρέπει να υπολογιστεί σαν ένα ποσοστό βασισμένο στην τρέχουσα τιμή του πληθωρισμού, που θα αυξομειώνεται, ανά 6μηνο ή ετησίως, ανάλογα με την εκάστοτε διακύμανση των τιμών της ενέργειας την περίοδο που έχει προηγηθεί. Αυτό θα διασφαλίσει τόσο την κάλυψη του κόστους της Σ.Ε.Π. Α.Ε., όσο και την αποφυγή υπερβολικών επιβαρύνσεων των χρηστών σε περίπτωση σημαντικών μειώσεων. Στο αίτημα του Ε.Β.Ε.Π. και την αντίδραση φορέων για υπερβολικές αυξήσεις, σε μια δύσκολη για το επιχειρείν περίοδο, η ΣΕΠ ΑΕ, με απαντητική επιστολή, ενημέρωσε πως όλες οι τιμολογιακές αναπροσαρμογές, αντί για άμεση επιβολή, θα επαναπροσδιοριστούν και θα εφαρμοστούν από 1η Απριλίου 2022.

Τέλος, το ΕΒΕΠ, προωθεί τη διοργάνωση συνεδρίου για την Ακτοπλοΐα στις 14/4/22, σε συνεργασία με τον ΣΕΕΝ και το ΥΝΝΠ, καθώς και ναυτιλιακού συνεδρίου, στο ΕΒΕΠ, στις 30/5/22, στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού των Ημερών Θάλασσας, στον Πειραιά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: