Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

ΕΒΕΠ: Με θετικό πρόσημο κλείνει το πειραϊκό επιχειρείν το 2021

Χωρίς κατηγορία στις 16/12/2021

Υπήρξαν 1021 εγγραφές και 150 διαγραφές – Μείωση λουκέτων κατά 25% σε σύγκριση με το 2020 – Βάσιμες προσδοκίες για το 2022

|> Θετική  είναι -κατά το ΕΒΕΠ– η αποτίμηση της χρονιάς για το πειραϊκό επιχειρείν, που συνεχίζει να αντιμάχεται τις αντιξοότητες, τις οποίες δημιούργησαν τα κύματα της πανδημίας, που «έπληξαν» την οικονομία. Ωστόσο, το επιχειρείν στο πρώτο λιμάνι της χώρας «άντεξε» και φέτος, με βάση τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, που ανακοινώθηκαν στην, τελευταία για το έτος, συνεδρίαση του δ.σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, υπήρξαν συνολικά 1021 εγγραφές, εκ των οποίων 976 αφορούν νεοδημιουργηθείσες επιχειρήσεις, και 150 διαγραφές. Η αναλογία 7 προς 1 και η αύξηση των ιδρύσεων κατά 10%, σε συνδυασμό με τη μείωση των «λουκέτων» κατά 25% το 2021, σε σύγκριση με το 2020, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για το 2022.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σημείωσε ότι το πειραϊκό επιχειρείν συνεχίζει να μάχεται και, όπως δείχνουν οι αδιάψευστοι αριθμοί, συνεχίζει να δημιουργεί προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας. Επίσης ευχήθηκε η χρονιά που θα ακολουθήσει να είναι «απαλλαγμένη» από νέες μεταλλάξεις, αλλά και το 2022 να είναι μία χρονιά όπου το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων θα αυξήσει το ισχυρό θετικό πρόσημό του.

O πρόεδρος του ΕΒΕΠ αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δράσεις που έχει αναπτύξει το Επιμελητήριο για τη στήριξη και ανάπτυξη των εμπορικών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων μεταξύ των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Πειραιώς και Αμμοχώστου, καθώς και τη συμφωνία συνδιοργάνωσης οικονομικού φόρουμ τον Μάϊο του 2022 στην Κύπρο, ενώ έγινε ανασκόπηση των ζητημάτων της εφοδιαστικής και των πληθωριστικών πιέσεων, που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο και επηρεάζουν, τόσο το εισαγωγικό, όσο και το εξαγωγικό εμπόριο.

Σημαντική για την επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής και για την επανεκκίνηση των δύο μεγάλων ναυπηγικών μονάδων του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, είναι η ένταξη στον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την έγκριση ως έργο Εθνικού Επιπέδου, η ολοκλήρωση του Κόμβου Σκαραμαγκά και η σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου. Επίσης τονίστηκε ότι πρέπει να επιταχυνθούν εκείνες οι διαρθρωτικές και άλλες αλλαγές, που θα καταστήσουν την οικονομία της χώρας θελκτικότερη για την προσέλκυση επενδύσεων, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό.

Στην αποτίμηση του έτους και στην απαρίθμηση των θετικών ο κ. Κορκίδης πρόσθεσε την ανανέωση της εκπροσώπησης του Επιμελητηρίου για τα επόμενα δύο χρόνια στο δ.σ. της EuroCommerce, την ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής της ASCAME «Transport and Logistics», αλλά και τη διατήρηση της προεδρίας της Επιτροπής «Trade and Retail». Σημείωσε τέλος τη σημασία του ρόλου που αυτές διαδραματίζουν για τις μεταφορές, τη ναυτιλία, τη βιομηχανία και το εμπόριο, για να επισημάνει ότι ο Πειραιάς, που αποτελεί ισχυρό ναυτιλιακό και εμπορικό κόμβο, θα ασκήσει δυναμικές παρεμβάσεις με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ στο πλαίσιο των εργασιών των δύο επιτροπών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: