Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Έχασε τη μάχη με την επάρατο ο Δημήτρης Τσοβόλας (80)

ΕΛΛΑΔΑ,ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 25/02/2022

Υπήρξε για πολλά χρόνια έντιμος υπουργός Οικονομικών – Εφάρμοσε κοινωνική πολιτική ενώ “πλήρωσε” για το σκάνδαλο Κοσκωτά

|> Έφυγε σήμερα το μεσημέρι από τη ζωή μετά από σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο ο Δημήτρης Τσοβόλας, σε ηλικία 80 ετών. Ο «γιός του αγωγιάτη», υπήρξε διακεκριμένος δικηγόρος, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών υπουργός Οικονομικών. Η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα!» πέρασε στην ιστορία, όπως και η κοινωνική πολιτική που ακολούθησε ο εκλιπών εντιμότατος πολιτικός.

Ένα στίγμα στην πορεία του ήταν η ενοχοποίησή του και η καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, που όμως κάποια στιγμή του απονεμήθηκε χάρη από τη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, γεννήθηκε το 1942 στους Μελισσουργούς της Άρτας και ήταν γόνος φτωχής οικογένειας, η οποία στα μετεμφυλιακά χρόνια αντιμετώπισε διώξεις λόγω «κοινωνικών φρονημάτων».

Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Ήταν παντρεμένος με την Κατερίνα Γιώτη και έχει δυο παιδιά.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977 και επανεκλέχθηκε εύκολα το 1981 και ξανά το 1985.
Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985-1989. Ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα το όνομά του περιβαλλόταν με νοσταλγία λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο μετά από το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, που από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Το Μάϊο του 1991 προσήχθη στο Ειδικό Δικαστήριο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Κοσκωτά και καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων χάνοντας έτσι τη βουλευτική του έδρα. Αρνήθηκε να εξαγοράσει την ποινή του και για το ποσό έγινε έρανος μεταξύ των μελών του ΠΑΣΟΚ. Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 η Βουλή των Ελλήνων του απένειμε χάρη.

Μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά, το 1989, η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στο Δημήτρη Τσοβόλα δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δεν θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) πήγε καλά στις εκλογές του 1996 και μπήκε στη Βουλή . Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε. Από το 2004 και μετά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και Ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη δικηγορία.

Απάντηση