Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Να καθιερωθεί Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού

FLASH στις 16/04/2016

Είναι κατάλληλη η στιγμή…

paraponiai m

|> Μαίρη Παραπονιάρη

|> «Η γλώσσα των θεών είναι η Ελληνική» είχε πει ο Ρωμαίος φιλόσοφος Κικέρων, ενώ ύστερα από χιλιάδες χρόνια ο μέγας Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι υποστήριζε ότι «χωρίς ελληνικές σπουδές δεν υπάρχει παιδεία».

Η Ελληνική γλώσσα, η γλώσσα του Αριστοτέλη του Πλάτωνα και του Σωκράτη… του Παπαδιαμάντη, του Σολωμού, του Παλαμά, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, η γλώσσα που μας καθορίζει σαν Έλληνες, και αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο την γλώσσα αναφοράς στον πολιτισμό την παιδεία και την τέχνη, δεν θα έπρεπε να αναγνωρίζεται και να τιμάται διεθνώς;

Στις 18 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ήμερα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στις 21 Μαΐου αυτή του Πολιτισμού. Αυτές οι δύο έχουν κάποια σχέση βεβαίως και με τον ελληνικό πολιτισμό. Όμως δεν είναι το ίδιο.
Παγκόσμιες Ημέρες υπάρχουν δεκάδες που τις έχει καθιερώσει η UNESCO, από τις πιο σοβαρές, όπως είναι αυτές για τον Ρατσισμό, τον Διαβήτη, τον Παιδικό Καρκίνο, το Αλτσχάϊμερ, τη Διαφθορά, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ.ά, μέχρι τις πιο αστείες και ακατανόητες να έχουν καθιερωθεί σαν Παγκόσμιες Ημέρες, όπως του Ανέμου, της Λύσσας, του Προφυλακτικού, του Οργασμού, του Θορύβου, της Αστρολογίας, των Ζυμαρικών κι ακόμη της Ανεκτικότητας!

Άρα ένα αίτημα για να τιμάται η Ελληνική Γλώσσα και ο Πολιτισμός φαίνεται απόλυτα σωστό και ίσως θα έπρεπε ήδη να υπάρχει λόγω της σημαντικότητας και των δύο ελληνικών αυτών στοιχείων στην παγκόσμια κουλτούρα.
Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως. Το 2014 υποβλήθηκε προς τους Προέδρους της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας με κοινοποίηση στην UNESCO, σχετικό αίτημα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας Γιάννη Κορίνθιου.

Το αίτημα για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού υποστηρίζεται από όλη την Ομογένεια της Ιταλίας και τυγχάνει και μεγάλης ανταπόκρισης σε όλες τις φιλελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Η πρόταση υποστηρίζεται και στη Ελλάδα και από την ΚΕΔΕ και με πρωτοβουλία της, ήδη έχουν κληθεί τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Ελλάδας να ψηφίσουν ομόφωνα σχετικό ψήφισμα. Δεν έχει όμως πάρει το θέμα δημοσιότητα και καθώς το επίσημο αίτημα υπάρχει από το 2014, το θέμα θα πρέπει να αναδειχθεί για να προχωρήσει.

Αυτή η πολύ κρίσιμη περίοδος που περνάμε καθώς ο ελληνισμός δοκιμάζεται και η Ελλάδα υποβαθμίζεται να χρειάζεται μια νέα βροντερή προώθηση και δημοσιοποίηση από όλα τα εθνικά και τοπικά ΜΜΕ. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πώς η ΕΛΛΗΝΙΚΗ είναι η μητέρα των γλωσσών. ΟΜΙΛΕΙΤΑΙ και ΓΡΑΦΕΤΑΙ επί 4.000 χρόνια!
Πηγή: protionline.gr

Απάντηση