Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Υπό την αιγίδα της Βουλής εγκαινιάζεται στην Αμαλιάδα έκθεση για τον Νίκο Μπελογιάννη

ΕΛΛΑΔΑ στις 26/03/2017

Από τον Αλ. Τσίπρα

|> Αύριο Δευτέρα 27/3 στις 12 μ. πραγματοποιούνται στο σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα, τα εγκαίνια έκθεσης υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων σε συνεργασία με τον δήμο Ήλιδας. Τα εγκαίνια της “Μόνιμης Έκθεσης Νίκος Μπελογιάννης” θα κάνει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, οι οποίοι και θα χαιρετίσουν την έναρξη της λειτουργίας της έκθεσης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, σημειώνεται ότι η οικία Μπελογιάννη δωρήθηκε στον δήμο Ήλιδας από τον γιο τού εκτελεσθέντα αγωνιστή, ενώ λίγο αργότερα χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η Βουλή των Ελλήνων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του δήμου Ήλιδας συνεπικουρούμενου από τον γιο του Νίκου Μπελογιάννη, Νίκο Ν. Μπελογιάννη και τη βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, πριν από λίγους μήνες, αποφάσισε να συνδράμει στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης στην οικία Μπελογιάννη, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, συλλογή, οργάνωση, συντήρηση και τοποθέτηση ιστορικού υλικού που αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, από πλήθος αρχείων, βιβλιοθηκών και συλλογών. Στη Βουλή επίσης δωρήθηκαν από ιδιώτες διάφορα τεκμήρια τα οποία προορίζονται για την Έκθεση.

Η συμβολή της Βουλής στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο αφορά τη λειτουργία του α΄ ορόφου της οικίας και ολοκληρώνεται στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον μουσειολογικό σχεδιασμό, την ιστορική έρευνα, τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα στεγαστεί η Έκθεση, την εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού στο οποίο θα ανατεθεί η λειτουργία της.

Το β΄ στάδιο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου του 2017, αφορά τη διαμόρφωση και λειτουργία του ισογείου της οικίας ως εκθεσιακού χώρου, ώστε να υπάρχει η νοηματική συνέχεια με τον εκθεσιακό χώρο του α΄ ορόφου και να διασφαλίζεται η ιστορική, αισθητική και λειτουργική σύνδεση του συνόλου της οικίας.

Η αρχική πρωτοβουλία για τη διατήρηση και την ανάδειξη της ιστορικότητας του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, όπως και η συνεχής παρακίνηση και η παραχώρηση πολύτιμων ιστορικών τεκμηρίων, οφείλεται στον γιο του αγωνιστή, Νίκο Ν. Μπελογιάννη, που εργάσθηκε για τον σκοπό αυτό επί περίπου δύο δεκαετίες.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: