Με 1,4 κάρτες πληρωμών “κυκλοφορεί” ο Έλληνας, ενώ ο μ.ό. στην ΕΕ είναι 1,5
Στοιχεία από ΕΣΕΕ
Συνολικά ο κύκλος εργασιών με κάρτες πληρωμών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ανήλθε στα 4,7 δισ. ευρώ ή 428 ευρώ έναντι μέσου όρου των 3.947 ευρώ ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση Στα 4 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος του φυσικού χρήματος για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα το χρόνο. Αυτό δημοσιεύεται στα “Νέα της ΕΣΕΕ” (τεύχος 22) και σημειώνονται τα παρακάτω:
Ανάμεσα στα κόστη είναι διαχείριση των κερμάτων των χαρτονομισμάτων, το κόστος των χρηματαποστολών, οι απώλειες από ληστείες η διαχείριση ακατάλληλων προς κυκλοφορία χρημάτων. Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία το ετήσιο κόστος διαχείρισης μετρητών κυμαίνεται από 0,7% και φθάνει στο 2,5%.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το ποσοστό κόστους του χρήματος διαμορφώνεται στο 2,3% όταν το μέσο κόστος των προμηθειών για τα μηχανήματα POS διαμορφώνεται στο 1,6%. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών η οποία όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της το κόστος διαχείρισης των μετρητών υπερκαλύπτουν την προμήθεια αποδοχής συναλλαγών των καρτών πληρωμών.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Η αγορά καρτών πληρωμών στην Ελλάδα» διαμόρφωσε 15 ερωτήσεις και απαντήσεις προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην αγορά των συναλλαγών με κάρτες και τη χρήση των POS, δίνοντας έμμεση απάντηση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξίαδη, ο οποίος δεν έλαβε ποτέ απάντηση στο ερώτημα που είχε θέσει στην Ένωση Τραπεζών για το ύψος των προμηθειών και το κόστος αγοράς των POS. Στην ανακοίνωση υπάρχει ένας αστερίσκος που λέει ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών «δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή οποιαδήποτε ανάμειξη σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής και κοστολόγησης των τραπεζών μελών της. Προσθέτει ότι η τιμολογιακή πολιτική κάθε τράπεζας διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και του ελεύθερου ανταγωνισμού από κάθε τράπεζα ξεχωριστά και αποτελεί στοιχείο της επιχειρηματικής πολιτικής».
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Ένωση των Τραπεζών Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών στην ουσία νίπτει τας χείρας της για τις προμήθειες των τραπεζών και έμμεσα καλεί το υπουργείο Οικονομικών να… αποδεχθεί το ύψος των προμηθειών των μηχανημάτων POS διότι το κόστος διαχείρισης του φυσικού χρήματος είναι υψηλότερο για τις εταιρείες.
Η επιχειρηματολογία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αποκλείεται να υιοθετηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Αλεξιάδη, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε στη Βουλή ότι δεν θα νομοθετήσουμε για να βγάλουν κέρδη οι τράπεζες καθιστώντας υποχρεωτική την χρήση των POS. Η άρνηση στην ουσία της Ένωσης Τραπεζών να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα του αναπληρωτή υπουργού, τον οδήγησαν να τα απευθύνει προς όλες τις τράπεζες, οι οποίες να σημειωθεί δέχθηκαν σχεδόν τα ίδια ερωτήματα από την Εισαγγελία Αθηνών, οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα.
Η διαμάχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τις τράπεζες για τη μείωση των προμηθειών στην πράξη πυροδότησε νέο γύρο ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών φτιάχνοντας πιο ελκυστικά πακέτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Απόστολος Βακάκης κέρδισε τη μάχη των προμηθειών από τις τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα άνοιξε τον… χορό προσφέροντας προμήθειες στα επίπεδα του 0,5% για αγορές προϊόντων μέχρι 10 ευρώ. Η προσφορά της ΕΤΕ απευθύνεται σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις όπως είναι τα mini market, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα και τους ιδιοκτήτες των TAXI.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Απόστολος Βακάκης κέρδισε τη μάχη έναντι των τραπεζών αναφορικά με το ύψος των προμηθειών για τη χρηση των καρτών πληρωμής στα καταστήματα Jumbo. Το ακριβές ύψος των προμηθειών φυλάσσεται ως μυστικό αλλά μας διαβεβαίωσαν ότι είναι αρκετά χαμηλό με αποτέλεσμα να προκύπτουν οφέλη για τους πελάτες καθώς τα περιθώρια κέρδους του ομίλου διατηρήθηκαν σε επίπεδα που κράτησαν χαμηλά και τις τελικές τιμές των προϊόντων.
Κατά την Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούσαν 8 συναλλαγές με κάρτες πληρωμών έναντι του μέσου όρου στην Ευρώπη που διαμορφώνεται στις 93 συναλλαγές ανά κάτοικο. Συνολικά ο κύκλος εργασιών με κάρτες πληρωμών που εκδόθηκαν στην Ελλάδα ανήλθε στα 4,7 δισ. ευρώ ή 428 ευρώ έναντι μέσου όρου των 3.947 ευρώ ανά κάτοικο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2015 και με την εφαρμογή των capital controls διπλασιάστηκαν οι συναλλαγές μέσω καρτών αλλά σε σύγκριση με τη διεθνή εμπειρία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στο 20% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέχοντας μία από τις τελευταίες θέσεις στη χρήση καρτών πληρωμής μεταξύ των μελών της Ε.Ε. Τα κόστη απόκτησης των POS Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών υποστηρίζει ότι το μηχάνημα αναγνώρισης των κατάλληλων προς κυκλοφορία χαρτονομισμάτων είναι κόστος για μία επιχείρηση αλλά αναγκαίο όπως και το μηχάνημα POS το οποίο στην ουσία ακυρώνει τα μηχανήματα αναγνώρισης. Προσθέτει ότι όλα τα τερματικά για να λειτουργήσουν απαιτούν τη σύναψη συνεργασίας με μία τράπεζα ή άλλο αδειοδοτημένο φορέα παροχής υπηρεσιών πληρωμών.
Το κόστος αγοράς ενός τερματικού κυμαίνεται από 129 έως 450 ευρώ ανάλογα με τον τύπο και τη λειτουργικότητά του ενώ στην περίπτωση μίσθωσής του, το κόστος κυμαίνεται ετησίως από 65 έως 192 ευρώ και το κόστος συντήρησης ξεκινά από τα 24 και φθάνει έως τα 100 ευρώ Να αναφερθεί ότι η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη να διαθέσει φορητό POS με κόστος που φθάνει στα επίπεδα των 99 ευρώ.
Σύμφωνα τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 1.970 POS ανά 100.000 κατοίκους όταν στην Ελλάδα είναι 1800 POS ανά 100.000 κατοίκους.
Τέλος να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών που αντιστοιχεί σε 1,4 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 1,5 ανά κάτοικο.