Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Φιλότεχνο ίδρυμα «σκεπάζει» τις αρχαίες Πύλες

ΕΛΛΑΔΑ στις 10/09/2014

Το ξέρετε ότι το άδειο και καταρρέον ακίνητο που στέγαζε το ξενυχτάδικο “Σιλό” στην 34ου Συντάγματος που είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια των αρχαίων Πυλών του Πειραιά ανήκει στο Ίδρυμα Κουτλίδη; Και γιατί δεν το κατεδαφίζουν, να ανοίξει ο χώρος και να αποκαλυφθούν οι Πύλες του Πειραιώς;

Ποιος ήταν άραγε ο Ευριπίδης Κουτλίδης του Φιλίππου… Γεννήθηκε στην Λέσβο το 1890, όπου πέρασε και τα παιδικά του χρόνια. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη της Μ. Ασίας, συνεχίζοντας το εμπόριο ξυλείας, που ασκούσε ο πατέρας του. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Από το 1929, άρχισε να ασχολείται με τη συλλογή έργων τέχνης, ασκώντας παράλληλα την εμπορία ξυλείας, με μορφή ομορρύθμου εταιρείας, με το Ιωάννη Κατακουζηνό.

Στις 27 Ιουνίου 1971 με ιδιόγραφη διαθήκη, ίδρυσε το «Ίδρυμα Ευριπίδη Φ. Κουτλίδη», ορίζοντας διαχειριστές τριμελή επιτροπή, με συμμετοχή του εκάστοτε διευθυντή-καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΕΜΠ. Άφησε δε, όλη την περιουσία του (κινητή και ακίνητη), στο ίδρυμα.

Στην ακίνητη περιουσία του ανήκει και μία πλούσια πινακοθήκη, η οποία με εντολή του έπρεπε να παραμείνει στο ακίνητο της Βασ. Σοφίας 27, μέχρι να ανεγερθεί κατάλληλο οίκημα.

Αποτέλεσμα, η πινακοθήκη, να βρεθεί στα υπόγεια της Εθνικής Πινακοθήκης και σημαντικό μέρος της να μεταφερθεί στην Κέρκυρα, κατόπιν πολιτικών κυρίως παρεμβάσεων.

Είναι κρίμα να σκεπάζει τα αρχαία του Πειραιά μια παλιά ξυλαποθήκη που ανήκει σε… φιλότεχνο ίδρυμα. Άραγε, ποια να είναι η άποψη της κας Λαμπράκη-Πλάκα, που είναι (και) μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: