Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Φορο-φαγοπότι από την ΙΚΕΑ σε… ελληνική ταβέρνα – Ύποπτη φοροαποφυγής

ΕU στις 04/10/2015

Αντιδράσεις ευρωβουλευτών

Σε περίπτωση που η πολυεθνική ΙΚΕΑ ήθελε πράγματι να προκαλέσει και να εκνευρίσει τους ευρωβουλευτές το κατάφερε δίχως άλλο. «Απίστευτο», «ξεδιάντροπο» και «θράσος» είναι μερικές μόνο λέξεις, με τις οποίες αντιδρούν ευρωβουλευτές στα «κατορθώματα» της πολυεθνικής εταιρίας.

Τι ακριβώς συνέβη; Η ΙΚΕΑ είναι μια από τις διεθνείς εταιρίες ύποπτες για φοροαποφυγή μεγάλων διαστάσεων. Όλα ξεκίνησαν το 2014 από τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Luxemburg Leaks, σύμφωνα με τις οποίες γνωστοί πολυεθνικοί κολοσσοί, όπως η ΙΚΕΑ, η Amazon, η Facebook και η McDonalds και άλλες, υπόγραψαν φορολογικές συμφωνίες με εφορίες του Λουξεμβούργου έτσι ώστε να καταβάλλουν όσο το δυνατόν λιγότερους φόρους. Οι διαρροές από το Λουξεμβούργο αποκαλύπτουν σε περίπου 100 σελίδες ότι η ΙΚΕΑ το 2010 κατέβαλε μόλις 48.000 ευρώ φόρους, τη στιγμή που τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για την διαλεύκανση της υπόθεσης η ειδική επιτροπή για τις φορολογικές συμφωνίες Taxe του ευρωκοινοβουλίου κάλεσε την ΙΚΕΑ σε ακρόαση. Αντί όμως η πολυεθνική να αποστείλει εκπρόσωπό της στο ευρωκοινοβούλιο, έστειλε στους ευρωβουλευτές της επιτροπής «πρόσκληση για μια ανεπίσημη φορο-συζήτηση» σε ελληνικό εστιατόριο. Στην χαλαρή ατμόσφαιρα του εστιατορίου οι ευρωβουλευτές θα είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΙΚΕΑ Στιβ Χάουαρντ και τον μάνατζερ φορολογικών ζητημάτων Φρίστερ Μάτσον για «δίκαια, διαφανή και ξεκάθαρα διεθνή φορολογικά συστήματα». Στην πρόσκληση αναφέρεται επίσης πως οι ευρωβουλευτές θα έχουν φυσικά τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις!

Όμως η απάντηση των ευρωβουλευτών ήταν άμεση: «Είναι θράσος να αγνοείς την πρόκληση της επιτροπής του κοινοβουλίου και να επιδιώκεις μια συνομιλία σε επίπεδο λόμπι», δηλώνει ο Σβεν Γκίγκολντ εκπρόσωπος για οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα των γερμανών Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας: «Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να γίνονται δημοσίως και όχι σε δωμάτια ξενοδοχείων».

Πρόσφατα η επιτροπή Taxe είχε κάνει πρώτα βήματα για να διώξει από το ευρωκοινοβούλιο λομπίστες, οι οποίοι αρνούνται να παρευρεθούν σε ακροάσεις. Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τους εκπροσώπους της ΙΚΕΑ, αλλά και εκείνους από της Amazon S.a.r.l., η οποία διαχειρίζεται την ιστοσελίδα amazon.de από το Λουξεμβούργο, το βρετανικό παράρτημα της Amazon, την Coca Cola την Facebook, την Fiat Chrysler, την Google, την McDonald/s, την Walt Disney, την Anheuser-Bush, την Philip Morris, την Wal-Mart, αλλά και τις τράπεζες Barclays και HSBC.

Η πρόσκληση της ΙΚΕΑ στο ελληνικό εστιατόριο είναι πάντως ο πλέον λανθασμένος τρόπος για να αποφύγουν οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής έναν αποκλεισμό από το κτίριο του ευρωκοινοβουλίου. «Όποιος λομπίστας αδιαφορεί κατά αυτό τον τρόπο για το κοινό συμφέρον δεν έχει καμία θέση στο ευρωκοινοβούλιο», υπογραμμίζει ο Πέτερ Σίμον εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών στην επιτροπή Taxe.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: