Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Φροντιστήρια” για τους πνιγμούς, στα δημοτικά σχολεία από λιμενικούς

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 12/05/2015

Ενημέρωση μαθητών των Δημοτικών Σχολείων της χώρας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, από τους λιμενικούς.

Συγκεκριμένα, η διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη μείωση των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, ανέλαβε προ τετραετίας την πρωτοβουλία και εκπόνησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, το οποίο φέρει τον τίτλο “ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ”.

Κύριο μέλημα της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία θα συνεχιστεί και φέτος, είναι η ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους που εγκυμονεί η θάλασσα, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης, η οποία, ως αποτέλεσμα της παιδείας, λειτουργεί σαν προστατευτική ασπίδα και ως εργαλείο γνώσης.

Το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011 και συνεχίστηκε με επιτυχία το 2012, το 2013 και το 2014. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ετών, στελέχη της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας έχουν επισκεφτεί περίπου 148 δημοτικά σχολεία της Αττικής και έχουν ενημερώσει συνολικά 21.388 μαθητές.

Το πρόγραμμα αποτελείται από διαδραστική οπτικοακουστική παρουσίαση με φιγούρες ηρώων από ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίοι συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, καθώς και τρίπτυχο έντυπο με σχετικό πληροφοριακό υλικό, εικόνες και τηλέφωνα ανάγκης, χρήσιμο σε κάθε πολίτη, το οποίο διανέμεται δωρεάν στα παιδιά, μετά το πέρας της παρουσίασης.

Με τη μεθοδολογία του προγράμματος, το οποίο σημειώνεται ότι έχει εγκριθεί από ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας, παρέχεται στους συμμετέχοντες μαθητές η δυνατότητα να μάθουν παίζοντας, διασκεδάζοντας και συζητώντας τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς στα θάλασσα και στην παραλία, προκειμένου να προληφθούν ατυχήματα, τα οποία λαμβάνουν χώρα κάθε καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης, τους δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν και να εμπεδώσουν την επιτακτική ανάγκη για ένα καθαρό περιβάλλον, επισημαίνοντας τους παράλληλα το σεβασμό που πρέπει να έχουν στην περιβαλλοντική αλυσίδα, μέρος της οποίας είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Για το έτος 2015, ο επιδιωκόμενος σκοπός είναι η επέκταση της δράσης σε όλη την Επικράτεια, με αποστολή του οπτικοακουστικού και έντυπου υλικού στις μεγαλύτερες Λιμενικές Αρχές της χώρας και την παρουσίασή του σε δημοτικά σχολεία της περιοχής τους.

Απάντηση