Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Με τα μάτια της ψυχής”: Έκθεση φωτογραφίας του Βασ. Τοκάκη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 22/11/2021

Φωτογραφίες του πρόωρα χαμένου συνεργάτη του Δήμου Πειραιώς παρουσιάζονται από αύριο στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου

|> Τιμώντας τη μνήμη του Βασίλη Τοκάκη, ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο “Με τα μάτια της ψυχής“. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, αύριο Τρίτη 23/11, στις 20:30, στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου.

Εξαιρετικός επαγγελματίας στο αντικείμενο του αλλά και παθιασμένος με την τέχνη της φωτογραφίας, ο αξέχαστος Βασίλης Τοκάκης άφησε παρακαταθήκη έναν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών. Φωτογραφίες που αναδεικνύουν την ευαισθησία του για τη ζωή και μας αποκαλύπτουν ακόμα ένα κρυφό ταλέντο του που λίγοι γνώριζαν.

Ατέρμονα παιχνίδια με το φακό μέσα από τα ταξίδια του, μέσα από οικογενειακές στιγμές, είναι μερικά από τα θέματα που εγκλώβιζε με τον φακό του.

Η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Τοκάκη “Με τα μάτια της ψυχής” φιλοξενεί μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφικές του δημιουργίες, οι οποίες θα βοηθήσουν να γνωρίσουμε εκτός από τον καθηγητή και τον επικοινωνιολόγο και τον ταλαντούχο φωτογράφο Βασίλη Τοκάκη.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Την έκθεση επιμελείται ο -συνεργάτης και φίλος του Βασίλη- Νίκος Αποστολόπουλος, ο οποίος σημειώνει:

«Ο Βασίλης ήταν ένας από τους πιο παθιασμένους με την τέχνη της φωτογραφίας ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ό,τι του έλειπε από τεχνικές γνώσεις το αντικαθιστούσε με το πάθος με το οποίο φωτογράφιζε τα πάντα: Οικογενειακές στιγμές, φύση, ταξιδιωτικά, παιχνίδια με τον φακό, μικρόκοσμοι, όλα ήταν θέματα για τον Βασίλη. Βέβαια τα παιδιά του, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο πρόθυμα μοντέλα, ήταν το αγαπημένο του θέμα όπως εξ άλλου συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από την πρώτη στιγμή της ανακάλυψης της φωτογραφίας.

Εργαζόμενος σε μία πολύ απαιτητική δουλειά, έχοντας στην ευθύνη του την επικοινωνία και την εικόνα πολύ σημαντικών πολιτικών προσώπων, είναι σίγουρο πως ελάχιστο χρόνο μπορούσε να αφιερώσει στο αγαπημένο του χόμπυ. Παρ’ όλα αυτά, στην εικοσαετία που βρεθήκαμε σε διάφορες δουλειές με αποκορύφωμα την πενταετία που συνεργαστήκαμε σε καθημερινή βάση στο γραφείο του Υπουργού Οικονομίας, είχε πάντα μια ερώτηση να κάνει, κάποια φωτογραφία να μου δείξει, συνεχώς προσπαθώντας να γίνει καλύτερος.

Όπως γράφει ο ίδιος σε κείμενο του με τίτλο “Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ” που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο μου “ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ” και αναφέρεται στην συνεργασία μας στο Υπ. Οικονομικών, “Ο φωτογράφος γίνεται το alter ego του επικοινωνιολόγου, είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει πράξη την πιο απίθανη σκέψη και ιδέα του. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να βρει τον τρόπο να κλέψει τη στιγμή που μπορεί να κάνει τη διαφορά. 1286 ημέρες μαζί με τον Νίκο στο γραφείο, στο τρέξιμο, στο δρόμο, σε αυτοκίνητα, σε αεροπλάνα, σε λεωφορεία,  σε ταξίδια,  σε περιοδείες, σε συναντήσεις, σε συσκέψεις, μοιραστήκαμε σκέψεις, άγχος, ξενύχτια, έντονες στιγμές, ήταν εκεί σε χαρούμενες και σε δύσκολες στιγμές, κατέγραφε σαν σκιά  τα γεγονότα, τις σκέψεις, τις εκφράσεις και τα συναισθήματα”»

Δυστυχώς το έφερε η ζωή και έφυγε πρώτος ο Βασίλης και έμεινε η “σκιά” να του αφιερώνει αυτές τις λίγες λέξεις και να επιμελείται τις φωτογραφικές του δημιουργίες.

Στην έκθεση που τόσο ευγενικά φιλοξενεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφικές του δημιουργίες πιστεύοντας πως θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε, εκτός από τον αγωνιστή, τον επικοινωνιολόγο, τον καθηγητή, και τον φωτογράφο Βασίλη Τοκάκη.

Προσωπικά οφείλω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην οικογένειά του που μου έκανε την μεγάλη τιμή να μου εμπιστευτεί το φωτογραφικό αρχείο του Βασίλη δίνοντας μου έτσι την ευκαιρία να τιμήσω ένα καλό φίλο και συνεργάτη».

> Διάρκεια έκθεσης έως Κυριακή 28 Νοεμβρίου και λειτουργία 11 πμ έως 10 μμ. Είσοδος ελεύθερη.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: