Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χρήσιμη έρευνα για τα ακίνητα προς αποφυγήν “φούσκας”!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 06/02/2022

Χάρτης για το πού κυμαίνονται οι εμπορικές αξίες των ακινήτων, που κατέγραψε η Ακαδημία Real Estate Newdeal σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ – Η τιμές των ακινήτων σε Πειραιά, Αθήνα, υπόλοιπη Αττική και Θεσσαλονίκη   Π Ι Ν Α Κ Ε Σ

|> Καιρό είχαμε να ασχοληθούμε με την αγορά ακινήτων, ίσως λόγω της “φούσκας” και άσχετα εάν συνεχίζεται η οικονομική κρίση, άρχισε να γίνεται πάλι λόγος, για αγοραπωλησίες ακινήτων, χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η καλπάζουσα ακρίβεια με την ανεργία και την καθήλωση των μισθών, προκαλούν την κυριαρχία της ανέχειας.

Μία έρευνα της ιδιωτικής Ακαδημίας Real Estate Newdeal, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ειδικότερα με το Εργαστήρι Εφαρμογών και Εκπαίδευσης Λογιστικής, “φωτογράφισε” την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων και κατέγραψε τον χάρτη τιμών στις πωλήσεις ακινήτων. Στόχος να βοηθήσει αγοραστές και πωλητές ακινήτων να υπολογίσουν ρεαλιστικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, παρουσιάζοντας αναλυτικούς πίνακες.

Παράλληλα, όμως, γεννιούνται και ερωτηματικά:

 • Είναι αυτές οι υψηλότερες τιμές ή θα δούμε νέες, μεγαλύτερες;
 • Είναι σταθερή η άνοδος ή πρόκειται για “φούσκα”;
 • Πού οφείλεται το φαινόμενο της ανόδου;

Σύμφωνα με τον CEO της Newdeal Real Estate Group και ιδρυτή της Ακαδημίας Χρήστο Μπλέτα, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν δυο καθοριστικής σημασίας γεγονότα που άλλαξαν τον χαρακτήρα του οικιστικού ακινήτου.

 • Η βραχυχρόνια μίσθωση που έδωσε στα ακίνητα προστιθέμενη αξία ξενοδοχειακού καταλύματος
 • Το γεγονός ότι το ακίνητο έγινε η “επένδυση εργαλείο” για την απόκτηση αδειών παραμονής από πολίτες χωρών εκτός της ζώνης Σέγκεν.

Η σημασία της γενικής εικόνας της οικονομίας και των τοπικών εξελίξεων σε κάθε γειτονιά στον καθορισμό των τιμών

Όπως αναφέρει ο κ. Μπλέτας, πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε την επανεκκίνηση χορήγησης δανείων των τραπεζών, την αύξηση του πληθωρισμού καθώς και την εκτίναξη των τιμών των ακινήτων παγκοσμίως, εν μέσω κορωνοϊού. Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά απρόβλεπτων, προς το παρόν, παραγόντων που επηρεάζουν την κατεύθυνση των τιμών και οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις πολιτικές των επιτοκίων. Τυχόν αύξηση του κόστους χρήματος μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και να οδηγήσει σε «απότομη προσγείωση τις οικονομίες. Πέρα όμως από την μεγάλη εικόνα της οικονομίας υπάρχει και η μικροοικονομία της κάθε περιοχής πάνω στην οποία επιδρούν μια σειρά τοπικές εξελίξεις όπως τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται, οι συγκοινωνίες, η ύπαρξη εμπορικών κέντρα κλπ. Και ως προς αυτό η παρακολούθηση των τάσεων και των τιμών αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να βρει κανείς την κατάλληλη επενδυτική ευκαιρία» προσθέτει.

Από την έρευνα προκύπτει τις υψηλότερες τιμές στο Δήμο Αθηναίων συναντάμε στις περιοχές: Κολωνάκι, Λυκαβηττός, Εξάρχεια, Κουκάκι, κλπ. Στην υπόλοιπη Αττική τις υψηλότερες τιμές πώλησης συναντάμε στις περιοχές Βουλιαγμένη, Κάτω Βούλα, Γκολφ Γλυφάδας, Ελληνικό-Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, Κεφαλάρι κ.α. Στην Θεσσαλονίκη στο Κέντρο, 40 Εκκλησίες, Ανάληψη κ.α.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 • Δήμος Αθηναίων >>> ΕΔΩ

 • Υπόλοιπη Αττική >>> ΕΔΩ

 • Θεσσαλονίκη >>> ΕΔΩ

Η έρευνα τιμών έγινε από το τμήμα ανάλυσης δεδομένων της Ακαδημίας real estate της newdeal η οποία συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ειδικότερα το Εργαστήρι Εφαρμογών και Εκπαίδευσης Λογιστικής. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι η εξής: Η μελέτη έγινε σε διαμερίσματα αποτελούν την πλειοψηφία των προτιμήσεων των αγοραστών. Από 50 έως 150 τ.μ. και όσα βρίσκονται από το ισόγειο και πάνω. Εξετάστηκε επαρκής αριθμός ακινήτων που διατίθενται προς πώληση σε κάθε περιοχή ώστε να εξάγονται αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Τα ακίνητα ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες με βάση το έτος κατασκευής.

 • Κατηγορία Α: Διαμερίσματα παλαιότητας κατασκευής πριν το 2000
 • Κατηγορία 2: Διαμερίσματα κατασκευής από το 2000 έως 2017
 • Κατηγορία 3: Νεόδμητα κατασκευής απο το 2017 έως σήμερα

Η διάμεση τιμή εξάγεται λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τιμές, χωρίς να επηρεάζεται από τις τυχόν λιγοστές ακραίες διακυμάνσεις που παρουσιάζονται σε κάθε περιοχή.

Όπως επισημαίνεται κάθε ακίνητο είναι μοναδικό και η ακριβής τιμή του προσδιορίζεται με μεθόδους εκτιμητικής ακολουθώντας τα σχετικά πρωτόκολλα μέσα στα οποία εμπεριέχεται και η παράμετρος της προσφοράς και της ζήτησης.

Απάντηση