Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χορηγήθηκε άδεια στην Hellenic Seaplanes (και) για υδατοδρόμιο στη Χίο!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στις 23/03/2024

Μετά τον Βόλο, την Κύμη, το Αλιβέρι, την Αιδηψό, και οσονούπω σε Κάρυστο και Χαλκίδα

|> Σε ιστορία με συνέχειες εξελίσσεται η υπόθεση των υδατοδρομίων στην Ελλάδα και αυτό το… σήριαλ δεν δείχνει να ολοκληρώνεται, ώστε να δούμε κάποτε υδροπλάνα στην νησιώτικη χώρα μας. Ίσως να καθυστερούν οι πτήσεις και προσθαλασσώσεις τους, λόγω διαφόρων συγκρουόμενων συμφερόντων. Ίσως…

Το τελευταίο… επεισόδιο ‘’γυρίστηκε’’ στη Χίο, όπου η Hellenic Seaplanes πέτυχε με Κοινή Υπουργική Απόφαση την αδειοδότηση για εγκατάσταση του πρώτου υδατοδρομίου στο Βόρειο Αιγαίο.

Σε σχετική ανακοίνωση της  Hellenic Seaplanes, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

Με την έγκριση της άδειας ίδρυσης, η υποδομή έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει την κατασκευή των απαιτούμενων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου, προκειμένου, στη συνέχεια, να λάβει άδεια λειτουργίας εντός του έτους.

Προηγουμένως, η θυγατρική εταιρεία της Hellenic Seaplanes, Υδατοδρόμια Χίου, Ψαρών και Οινουσσών ΙΚΕ, έτρεξε τις διαδικασίες σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χίου ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα της χορήγησης άδειας του υδατοδρομίου. Σε συνδυασμό με τα ήδη εγκεκριμένα υδάτινα πεδία σε Ψαρά και Χίο διαμορφώνεται με σταθερά βήματα ένα μικρό και βιώσιμο δίκτυο υποδομών που μπορεί να εξυπηρετήσει τις λειτουργίες των υδροπλάνων για προγραμματισμένες και charter πτήσεις μεταξύ των γειτονικών λιμανιών και αεροδρομίων καθώς και για πτήσεις περιηγητικού ενδιαφέροντος.

Εξασφαλισμένο το μέλλον των υδροπλάνων σε Χίο, Ψαρά, Οινούσσες και Λέσβο

Το πλάνο αεροπορικών δρομολογίων της Hellenic Seaplanes προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά πολύ πιθανόν και στα παράλια της Τουρκίας αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά, βασιζόμενο στους προορισμούς που στο άμεσο μέλλον θα φιλοξενούν στα λιμάνια τους σταθμούς υδροπλάνων.

Με την εκκίνηση της κατασκευής των χερσαίων και υδάτινων εγκαταστάσεων στη Χίο, αναμένονται εξελίξεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης υδατοδρομίου σε Ψαρά και Οινούσσες όπως επίσης και με την περίπτωση της Λέσβου που έχει ήδη αδειοδοτημένο υδάτινο πεδίο στο λιμάνι της Πέτρας και πρόκειται να αποκτήσει υδάτινο πεδίο στο Πλωμάρι καθώς και υδατοδρόμιο στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη.

Όλα τα προαναφερθέντα έργα φέρουν την υπογραφή της Hellenic Seaplanes που ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στην τουριστική σεζόν με την εκκίνηση των υδροπλάνων από το Ιόνιο και την Κέρκυρα και στη συνέχεια να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο Αιγαίο και τις Σποράδες με έναν ενισχυμένο στόλο αεροσκαφών.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η «γαλάζια ανάπτυξη» στο Αιγαίο

Οι υποδομές στο Αιγαίο ξεκλειδώνουν νέες πύλες μεταφοράς και δημιουργούν ευκαιρίες για τους επιβάτες να εμπλουτίσουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες.

Στις Σποράδες και στη Στερεά τα υδατοδρόμια Σκύρου, με ολοκληρωμένες χερσαίες και υδάτινες εγκαταστάσεις καθώς και Σκοπέλου και Αλοννήσου μπαίνουν σε σειρά για απόκτηση άδειας λειτουργίας, έχοντας εξασφαλίσει τα δύο τελευταία νησιά και υδάτινα πεδία.

Στο χαρτοφυλάκιο έργων έκδοσης άδειας ίδρυσης που έχει αναλάβει η Hellenic Seaplanes, μετά και τις αδειοδοτήσεις σε Βόλο, Κύμη, Αλιβέρι και Αιδηψό, θέση παίρνουν τα υδατοδρόμια σε Κάρυστο και Χαλκίδα για τα οποία το μόνο που εκκρεμεί είναι η σύνταξη της ΚΥΑ από τα αρμόδια υπουργεία. Ταυτόχρονα η εταιρεία προχωρά τη διαδικασία για να αδειοδοτηθούν τα υδάτινα πεδία σε Σίφνο, Άλιμο, Ερέτρια, Κύμη, Χαλκίδα, Κάρυστο και Αιδηψό.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι περιπτώσεις των προορισμών Τήνου και Πάτμου. Η Πάτμος απέκτησε πρόσφατα το πρώτο εγκεκριμένο υδάτινο πεδίο στα Δωδεκάνησα, ενώ η Τήνος ακολουθεί τον ίδιο δρόμο για την αντίστοιχη υποδομή, με τα υδατοδρόμια των δύο νησιών του Ν. Αιγαίου να βρίσκονται πολύ κοντά στο να τους χορηγηθεί και η άδεια λειτουργίας που θα τους επιτρέψει να φέρουν τα υδροπλάνα στα λιμάνια τους.

Μετά την ανακοίνωση της αδειοδότησης του υδατοδρομίου της Χίου σε σχετικές δηλώσεις του, ο CEO της Hellenic Seaplanes Νικόλας Χαραλάμπους ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχτούμε στο δίκτυό μας το νησί της Χίου, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές να δούμε τα υδροπλάνα σύντομα πάνω από το Βόρειο Αιγαίο. Πιστεύουμε ότι τα υδροπλάνα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο σύμπλεγμα υδατοδρομίων Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Λέσβου καθώς θα εξυπηρετούν με γρήγορες, άνετες πτήσεις ντόπιους και τουρίστες επιβάτες τόσο από την Ελλάδα αλλά και τα παράλια της Τουρκίας. Μειώνοντας δραστικά τον χρόνο μετακίνησης προς και από τη Χίο, το νησί μπαίνει σε νέα εποχή και παίρνει σημαντική τουριστική ώθηση, κάτι που το αξίζει! Η δημιουργία των υδατοδρομίων σε ορισμένα νησιά της χώρας που δεν διαθέτουν κλασικού τύπου αεροπορικές υποδομές ή τακτικές συγκοινωνίες, θα συνεισφέρει σε ένα σημαντικό πλήθος κοινωνικών εξυπηρετήσεων επείγοντος χαρακτήρα, όπως είναι η μεταφορά ασθενών και βασικών αγαθών. Η γρήγορη αδειοδοτική πλέον διαδικασία επιβεβαιώνει την νέα επενδυτική δραστηριότητα, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που θα σήμανε μια τέτοια επένδυση για την ελληνική οικονομία, όπως είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η περιφερειακή ανάπτυξη, η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων καθώς και τις θετικές επιδράσεις που θα έχει στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία…».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: