Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Το Θέατρο γιορτάζει κι ας είναι “φυλακισμένο” λόγω κορωνοϊού

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ στις 27/03/2021

Χρειάζεται επανεξέταση των μέτρων για τα “λουκέτα” στις σκηνές- Μήνυμα της Έλεν Μίρεν εκ μέρους του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Παντελής Ξανθίδης |> Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου σήμερα, αλλά χωρίς Θέατρο! Κι αυτό επειδή ο κορωνοϊός και τα μέτρα περιορισμού ελευθεριών του ατόμου (για το καλό μας!), “φυλάκισαν” το Θέατρο, “καταδίκασαν” τους ανθρώπους του στην πείνα και στέρησαν από τον κόσμο το θέαμα των θεαμάτων.

Είναι αλήθεια ότι επειδή η λεγόμενη πανδημία χτυπάει άγρια, είναι απαραίτητα τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην διαδίδεται ο ιός. Όμως υπάρχουν και κάτι μέτρα που ίσως έχουν ληφθεί “στο πόδι” και για άγνωστους λόγους δεν επανεξετάζονται.

Ένα από αυτά είναι το “λουκέτο” στις θεατρικές, συναυλιακές και κινηματογραφικές αίθουσες και σε άλλους χώρους Τέχνης, με ό,τι κακό επακόλουθο προκύπτει για τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ενώ, όπως προαναφέρεται, οι χώροι Τέχνης είναι “κλειδωμένοι”, αντίθετα τα τηλεοπτικά στούντιο λειτουργούν! Λες και κάποιοι προτιμούν μόνον τα “χαμηλά” θεάματα…

Από πλευράς εσωτερικών χώρων εργασίας, δεν υπάρχει καμμία διαφορά μεταξύ τηλεοπτικού στούντιο και σκηνής θεάτρου ή και παρασκηνίων. Και στα δύο οι κίνδυνοι είναι ίδιοι, είτε στα καμαρίνια είτε πάνω στο “σανίδι”.

Όσον αφορά τους κινδύνους που προκύπτουν για τους θεατές στις αίθουσες, είναι πολύ λιγότεροι από τους κινδύνους μετάδοσης που υπάρχουν στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους που συμβαίνει συνωστισμός.

Είναι ευνόητο πως οι αίθουσες, κάλλιστα μπορούν να είναι οι πλέον ασφαλείς και ευκόλως ελεγχόμενοι χώροι. Εάν ο ένας θεατής απέχει από τον άλλον 3-4 καθίσματα, εάν η επιχείρηση φροντίζει για την απολύμανση και συνεχή εξαερισμό της αίθουσας, τότε πώς υπάρχει μεγαλύτερος φόβος μετάδοσης του ιού, απ’ ό,τι υπάρχει σε έναν ελεύθερο και μη ελεγχόμενο χώρο; Στην περίπτωση δε, που δεν τηρούνται αυτά τα προστατευτικά μέτρα, τότε κάθε κύρωση θα είναι θεμιτή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την εστίαση, εάν οριστούν μέτρα λειτουργίας και εάν υπάρχει έλεγχος.

> Χρόνια Πολλά σου Θέατρο κι ας έγινες… διαδικτυακή υπόθεση! Όλος ο κόσμος σου σε γιορτάζει κι ας έχει δεμένα τα χέρια του! Και σήμερα Σάββατο, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα σου, σε γιορτάζουν στον Πειραιά μετά από πρωτοβουλία της Μαίρης Βιδάλη, αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αττικής, με αφιέρωμα στα αρχαία θέατρα και με συζήτηση στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου! Το ραντεβού είναι στις 6 μμ στους ιστότοπους του youtube και του facebook της Περιφέρειας. Η Μαίρη Βιδάλη δηλώνει: «Τη δύσκολη χρονιά που περάσαμε με τις βιντεοσκοπημένες παραστάσεις και τα live streaming, συνειδητοποιήσαμε πως καμιά τεχνολογική εξέλιξη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αύρα της ζωντανής παράστασης. Εμείς που υπηρετούμε το σανίδι, ελπίζουμε σύντομα να ξαναβρεθούμε στην σκηνή και να μας ενώσει με τους θεατές στην πλατεία το μαγικό νήμα του θεάτρου».

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το εκτελεστικό συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του Θεάτρου από μια χώρα-μέλος για να γράψει το μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο. Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο κ.ά. Εφέτος ορίστηκε η Έλεν Μίρεν, η οποία γράφει:

«Διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή για τις ζωντανές παραστάσεις και πολλοί καλλιτέχνες, τεχνικοί, τεχνίτες και γυναίκες αγωνίζονται σε ένα επάγγελμα που ήταν ήδη επισφαλές. Ίσως αυτή η διαρκής ανασφάλεια να τους κατέστησε ικανότερους να επιβιώσουν αυτής της πανδημίας με εξυπνάδα και θάρρος. Η φαντασία τους έχει ήδη μετουσιωθεί μέσα σε αυτές τις νέες συνθήκες σε ευρηματικούς, ψυχαγωγικούς και συγκινητικούς τρόπους επικοινωνίας, πράγμα το οποίο οφείλεται φυσικά σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο. Από τότε που υπάρχουν άνθρωποι πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη, αφηγούνται ο ένας στον άλλον ιστορίες. Η πανέμορφη κουλτούρα του θεάτρου θα ζει όσο παραμένουμε εδώ. Η δημιουργική παρόρμηση των συγγραφέων, σκηνογράφων, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών δε θα καταπνιγεί ποτέ και στο πολύ εγγύς μέλλον θα ευδοκιμήσει και πάλι με νέα ενέργεια και μια νέα αντίληψη του κόσμου που μοιραζόμαστε όλοι. Αδημονώ!».

> Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου διαβάζεται στα θέατρα, πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου. Όμως, εφέτος…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: