Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

“Χτύπα σαν άντρας”… κι ο άλλος στο Χαϊδάρι σκότωνε τη γυναίκα του με 26 μαχαιριές!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 09/04/2016

Διαμαρτυρία γ.γ. Ισότητας

Η ατάκα της Άντζελας Δημητρίου «χτύπα σαν άντρας» από την διαφήμιση που… διαφημίστηκε τόσο όσο σπάνια συμβαίνει, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και από φορείς, όπως π.χ. από την γενική γραμματεία Ισότητας, η οποία σε ανακοίνωση της, αφού χαρακτηρίζει το… ρηθέν  «δεν είναι επικό – είναι επικίνδυνο!», επί λέξει, σημειώνει:

«Χτύπα σαν άντρας», καλεί από την Τετάρτη το βράδυ διαφημιστικό σποτ της γνωστής εταιρείας παιχνιδιών.  Την ίδια ώρα «Σαν άντρας» χτυπούσε και τη γυναίκα του ο άλλος στο Χαϊδάρι και με είκοσι έξι μαχαιριές την έστειλε τον άλλο κόσμο. Το σποτάκι έγινε viral!  Η συζυγοκτονία πέρασε στα ψιλά…

Γιατί; Άλλωστε,  όταν κάτι συμβαίνει συχνά πυκνά, έχει ως αποτέλεσμα να  νομιμοποιείται στη συνείδηση της κοινωνίας ως έγκλημα πάθους ή ως θεμιτή αντρική συμπεριφορά και δεν αποτελεί πλέον είδηση. Ακόμα και αν πρόκειται για δολοφονία… Για τη σωματική ή την ψυχολογική βία; Ούτε λόγος!

Αυτή δεν αφορά κανέναν… αυτή είναι ιδιωτική υπόθεση… όμως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση της Πολιτείας, που οφείλει να προστατέψει τα θύματα, αλλά και της κοινωνίας, που έχει ως χρέος της να μην ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές.

Το «Χτύπα σαν άντρας» δεν είναι αστείο – είναι επικίνδυνο.

Προβάλλει ως παρωδία,  που όμως εσωτερικοποιεί την πατριαρχική ιδεολογία, απενοχοποιώντας την αντρική βία κατά των γυναικών.

Το «Χτύπα σαν άντρας» δεν είναι επικό – Είναι καφρίλα!

Καλούμε τα ΜΜΕ να σεβαστούν  το ρόλο τους και να μην προβάλλουν σεξιστικά στερεότυπα, τα οποία, αθέατα ή μη, αναπαράγουν τη βία.

Καλούμε όλες και όλους να πάρουν θέση και, με τη στάση τους, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους δε σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, ξεπουλώντας τα πάντα στο βωμό του κέρδους.

Η ΓΓΙΦ, συνεπής  στο έργο της για την καταπολέμηση των στερεοτύπων στα ΜΜΕ,  έχει ήδη προβεί σε προτάσεις για την αντιμετώπισή  τους, σημαντικότερες εκ των οποίων αφορούν :

  • στην εναρμόνιση με την Οδηγία 2007/65/ΕΚ αναφορικά με την άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων, με στόχο τη συμπερίληψη ειδικής διάταξης για την ισότητα των φύλων
  • στη ρητή ένταξη στις υποχρεώσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και μέριμνα για την εφαρμογή της έμφυλης ισότητας στα ΜΜΕ
  • στην επανεξέταση του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης και Επικοινωνίας (2007) και την ένταξη νέου παραρτήματος, που θα εξειδικεύει την παρουσίαση των διαφημίσεων με την οπτική του φύλου

Συνεχίζουμε το αδιάλειπτο έργο μας και, με την αρωγή όλων, αγωνιζόμαστε, ώστε,  σεξιστικά συνθήματα και παροτρύνσεις , όπως «Χτύπα σαν άντρας» να λάβουν τέλος.

Απάντηση