Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χωρίς εκπαιδευτικούς τα ελληνικά σχολεία στο Παρίσι και τη Μασσαλία

ΕΛΛΑΔΑ στις 04/09/2015

Επιστολή διαμαρτυρίας και θλιβερών αποκαλύψεων από τους εκπαιδευτικούς της Μασσαλίας, έρχεται στη δημοσιότητα, αναδεικνύοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική παροικία στη Γαλλία, σχετικά με την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων. Η διαμαρτυρία αναφέρει:

Από τα τέλη Ιουλίου, και εν μέσω θερινών διακοπών, παρακολουθούμε άναυδοι τον εμπαιγμό εκατοντάδων εκπαιδευτικών παντρεμένων και αποσπασμένων στο εξωτερικό, όλων εκείνων που επιμένουν, παρά τις άπειρες δυσκολίες, να διαδίδουν ελληνική γλώσσα-κουλτούρα-πολιτισμό, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν ενωμένες τις οικογένειές τους, αυτήν την κρίσιμη για την Ευρώπη και τον κόσμο περίοδο.

Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να διδάξει τα ελληνόπαιδα -κατακρεουργημένα τα σχολειά από την αρχή της κρίσης, το γνωρίζουν άπαντες – και να διαφημίσει τη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά σε πολυάριθμους ενήλικες μαθητές, ελληνικής ή μη καταγωγής, συχνά κατόχους ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και φανατικούς τουρίστες της χώρας μας, χάνεται με κάλπικα προσχήματα.

Παράλληλα μεθοδεύεται η αποστολή άλλων «ακριβών» υψηλόμισθων υπαλλήλων προκειμένου να ικανοποιηθούν μετεκλογικές αλλά, με νέες εκλογές σύντομα, και προεκλογικές κούφιες υποσχέσεις, σπέρνοντας τη διχόνοια σε άλλη μια επαγγελματική ομάδα, τους εκπαιδευτικούς, που πλήττονται βαριά, εκτός από τις άγριες μειώσεις μισθών και την ολική απαξίωση της δουλειάς τους, και από «συναδελφικό κανιβαλισμό».

Καλούμε όλες τις ελληνικές κοινότητες και τους εκπαιδευτικούς τους, πόλους έλξεις του ελληνισμού εδώ και δεκαετίες παντού στον κόσμο, να συσπειρωθούν και να βροντοφωνάξουν τον αποτροπιασμό τους για τα σατανικά σχέδια του υπουργείου παιδείας που αμαυρώνει για πολλοστή φορά την εικόνα της χώρας μας , διατυμπανίζοντας ξεδιάντροπα την παντελή απουσία σχεδιασμού σε βάθος χρόνου.

Όλα αυτά τη στιγμή που ελληνικές οικογένειες με τα παιδιά τους συρρέουν και εγκαθίστανται στις ίδιες αυτές κοινότητες που μένουν χωρίς δασκάλους. ‘Οταν η Γαλλία βγάζει τα αρχαία ελληνικά που διδάσκονταν δεκαετίες στα εκπαιδευτικά της ιδρύματα και το ελληνικό κράτος σωπαίνει. Όταν ενταγμένα γαλλικά σχολεία στα οποία διδάσκονταν τα νέα ελληνικά, που με πολύ κόπο τα κερδίσαμε και τα κρατήσαμε, ειδοποιούνται αυτήν την εβδομάδα από τους απερχόμενους έλληνες εκπαιδευτικούς ότι δε θα λειτουργήσουν τα τμήματα γλώσσας. Γιατί οι ίδιοι …έμειναν χωρίς δουλειά –εκτός βέβαια αν εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους και γυρίσουν πίσω!

Έλληνες του εξωτερικού, ας δείξουμε πως δε δεχόμαστε πλέον να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και να μας ζητούν να σιωπήσουμε σε βάρος των παιδιών μας, σε βάρος του αύριο, σε βάρος της ελπίδας να βγει επιτέλους ο ελληνισμός εντός και εκτός συνόρων από τη μαύρη τρύπα στην οποία τον καταδικάζουν τελικά κάποιοι Έλληνες.

Ας αντιδράσουμε έστω τώρα. Γιατί αν δεν το κάνουμε, θα είμαστε άξιοι του εκφυλισμού του λίκνου του πολιτισμού της Ευρώπης αλλά και της Ευρώπης στο σύνολο της, που λυγίζει αυτήν την ώρα κάτω από το βάρος ενός ανεξέλεγκτου εποικισμού.

Εξ άλλου, προ ημερών εστάλη επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Φρόσω Κιάου για το αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί στα σχολεία που λειτουργούν στο Παρίσι, από την Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων. Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με μεγάλη λύπη και αγωνία βιώνουμε το αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί στα σχολεία που λειτουργούν στο Παρίσι και στην ευρύτερη περιφέρεια μετά την πρόσφατη άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να εγκρίνει τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών που επάνδρωναν μέχρι τώρα τα ΤΕΓ .

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί είναι:

 • Αντωνιάδη Αριάδνη
 • Ευθυβουλίδης Γιώργος
 • Μιμιλίδης Κώστας
 • Δημητριάδη Ασπασία
 • Γαλιατσάτου Φέρυ
 • Γαζή Κωνσταντίνα
 • Κιούσης Γιώργος
 • Πουρνάρα Μαρία
 • Καμπά Αρτεμις
 • Ποθουλάκης Χαράλαμπος
 • Νικολάου Δημήτρης

και οι κυρίες Μπόραβου και Διοίλη που συνταξιοδοτήθηκαν.

Ο κύριος Πούλιος και η κυρία Μαρία Δασκαλοπούλου δίδασκαν στο Παρίσι, ερχόμενοι από την επαρχία και για να συμπληρώσουν τα ωράριά τους.

Από όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς, έχουν πάρει απόσπαση μόνο οι :

Κιούσης Γιώργος (δάσκαλος), Δημητριάδη Ασπασία (δασκάλα), Πουρνάρα Μαρία? (φιλόλογος), και η Δασκαλοπούλου Μαρία (φιλόλογος).

Καταλαβαίνετε ότι με 400 περίπου μαθητές και 200 ενήλικες που διδάσκονται από τους 15 προαναφερόμενους εκπαιδευτικούς σε σχολικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία της πόλης και των προαστείων, η παρεχόμενη εκμάθηση της γλώσσας μας είναι άθλος.

Η Ελληνική Κοινότητα, οι εκπαιδευτικοί καθώς και οι Σύλλογοι γονέων συνεργαζόμαστε στενά για να παρέχουμε δωρεάν φοίτηση σε γαλλικά σχολικά κτήρια, τα έξοδα ενοικίασης των οποίων η Ελληνική Κοινότητα καλύπτει από την ελάχιστη συμμετοχή που ζητάμε από τους ενήλικες.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν εργασθεί τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερο ζήλο, έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν τα σχολεία μας σε ένα πολύ καλό επίπεδο και να προσελκύουν ολοένα και περισσότερους μαθητές, δεδομένου του ότι η εκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική. Έτσι έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε μεγάλα ποσοστά επιτυχίας τόσο στις εξετάσεις του Γαλλικού Baccalaureat, όσο και στις εξετάσεις Ελληνομάθειας, όπου το ποσοστό επιτυχίας των μαθητών μας ανέρχεται στο 93% ! Το Παρίσι και η Ελληνική Κοινότητα είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο εξεταστικό κέντρο για την Ελληνομάθεια στην Ευρώπη.

Θα ήθελα να επιστήσω ιδιαίτερα την προσοχή σας, κυρία Υπουργέ, στο ότι ένας σημαντικός αριθμός μαθητών είναι τα παιδιά των Ελλήνων που αναγκαστικά λόγω της κρίσης βρέθηκαν ξενιτεμένοι στο Παρίσι. Ολοι αυτοί οι μαθητές έχουν δικαίωμα στην ?ελληνική παιδεία. Θα βρεθούν όμως στις?12 Σεπτεμβρίου, χωρίς καθηγητές.

Κυρία Υπουργέ,

σας παρακαλώ να εκτιμήσετε την τόση δουλειά που γίνεται εδώ και μερικά χρόνια στο Παρίσι και να επανεξετάσετε θετικά ΟΛΕΣ τις αποσπάσεις που ζήτησαν οι προαναφερόμενοι εκπαιδευτικοί. Όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα πρέπει να λυθούν άμεσα έτσι ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί μας να συνεχίσουν να εργάζονται δίπλα στις οικογένειες που έχουν δημιουργήσει στο εξωτερικό και δίπλα στα παιδιά μας.

Ας μην ξεχνάμε αυτήν την ομογένεια που μάχεται δίχως αντάλλαγμα για να κρατήσει ζωντανή την γλώσσα και τον πολιτισμό μας στο εξωτερικό και ας μην την θυσιάζουμε στο βωμό των περιστάσεων.

Σας ευχαριστώ,
Με τιμή και εκτίμηση,
Σέτα Θεοδωρίδου
Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: