Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Χ.Σ.Ιεροδιακόνου: Έξι αριστοτελικά θέματα, για την ψυχιατρική

ΕΠΙΣΤΗΜΗ στις 10/06/2015

Ο Αριστοτέλης στην υπηρεσία της ψυχανάλυσης

Μία άκρως ενδιαφέρουσα έκδοση βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, που υπογράφει ο
ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Χαράλαμπος Σ. Ιεροδιακόνου. Τίτλος: 6 Θέματα στον Αριστοτέλη από ψυχολογικής σκοπιάς. Υπότιτλος:  Ναρκισσισμός – Δίκαιον -Ύπνος & Όνειρα – Το προς ημάς – Χρόνος – Αριστοτέλης & Ζήνων” και κυκλοφορεί από τις ιατρικές εκδόσεις “Βήτα“.

IerodiakonosEksiThemataΣτο βιβλίο, ο συγγραφέας εντοπίζει το ενδιαφέρον του σε έξι επιμέρους αριστοτελικά θέματα που κατέχουν κεντρική θέση στην ψυχιατρική και την ψυχανάλυση, μεταξύ των οποίων το ναρκισσισμό, τα όνειρα, το χρόνο και το δίκαιο.

Φανερώνεται για μια ακόμη φορά η πολύπλευρη και ανεξάντλητη συνεισφορά του μείζονος φιλοσόφου αναφορικά με την ανθρώπινη κατάσταση.

Στο αριστοτελικό corpus μπορεί να βρει κανείς πλήθος ζητημάτων με τα οποία καταπιάστηκε πολλούς αιώνες αργότερα η ψυχανάλυση και η ψυχιατρική. Ο συγγραφέας μελέτησε για πολλά χρόνια το έργο του Σταγειρίτη φιλοσόφου και δημοσίευσε σειρά μελετών που φανερώνουν την εμβρίθεια και την οξυδέρκειά του αναφορικά με θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους λειτουργούς της ψυχικής υγείας.

Πληροφορίες: Ιατρικές εκδόσεις “Βήτα”, τηλ. 210.6714 371 – 210.6714340

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: