Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Ψήφισμα ΕΣΕΕ στη Μακεδονία με εκτιμήσεις για το μέλλον της αγοράς

Χωρίς κατηγορία στις 07/09/2015

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), στο πλαίσιο συμμετοχής της στην 80η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνεδρίασε σε διευρυμένη σύνθεση στην Έδεσσα, με συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορίου από το σύνολο της Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης το ΔΣ ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις πολιτικές εξελίξεις, τις επερχόμενες εκλογές, τις θέσεις των Μμε επιχειρήσεων που θα προβληθούν προς τα κόμματα και τα ζητήματα εφαρμογής του νέου μνημονίου και κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Η χώρα μας για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, οδεύει στις κάλπες, για να ληφθεί μία απόφαση και να επιλεγεί μία Κυβέρνηση, που θα καθορίσει την πορεία και το μέλλον μας, τις πολιτικές εξελίξεις και την ευρωπαϊκή προοπτική μας.  Τα γεγονότα ξεπερνούν πλέον -εκτός από την λογική- και την επιχειρηματική τάξη της χώρας.  Όπως συμβαίνει σε κάθε πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, τα πάντα στην αγορά «παγώνουν» και οι Έλληνες τηρούν στάση αναμονής, η οποία βγάζει τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία γενικότερα από την τάξη και τους ρυθμούς της.  Ελπίζουμε αυτή να είναι η τελευταία φορά. Οι Έλληνες καλούμαστε για μία ακόμη φορά να σηκώσουμε βάρος που δεν μας αναλογεί, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη για την επιλογή του μέλλοντός μας.

Η πατρίδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο. Είναι ώρα για ψυχραιμία, ορθή κρίση, σοβαρότητα και σκληρή δουλειά από τους κυβερνώντες και συλλογική υπευθυνότητα από τους πολίτες.

Με πυξίδα την συμβολή στην ανάπτυξη και στην προκοπή του τόπου, των τοπικών αγορών αλλά και την επιβίωση των Μμε επιχειρήσεων, ο εμπορικός κόσμος πάντα προτείνει τις εθνικά ωφέλιμες λύσεις και στο πλαίσιο αυτό, προβαίνει στην σύνταξη και έγκριση του ακόλουθου ψηφίσματος.

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

  • Είναι πλέον επιθυμία του συνόλου της αγοράς αλλά και της κοινωνίας να αποτραπεί με κάθε τρόπο στο μέλλον το απρόβλεπτο πολιτικό ρίσκο, από τις επιπόλαιες και κοντόφθαλμες πολιτικές κρίσεις και σκοπιμότητες που σχεδόν πάντα τα τελευταία χρόνια καταλήγουν σε ένα φαύλο κύκλο πρόωρων εκλογών.
  • Το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη και όχι στην χρεωκοπία και στην απομόνωση. Οι διάφορες ιδεοληπτικές οικονομικές θεωρίες κάποιων “δεκαροδραχμιστών” είναι κομμάτι ενός ξεπερασμένου παρελθόντος και όχι ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος.
  • Η νέα δανειακή σύμβαση του 3ου μνημονίου έχει βαρείς όρους, αλλά μας δίνεται τουλάχιστον η ευκαιρία για μία ακόμη και ίσως τελευταία προσπάθεια. Μοναδική επιλογή μας είναι να δουλέψουμε και να κρατήσουμε και πάλι την τύχη μας στα δικά μας χέρια.

ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

  • Την υπέρβαση από το σύνολο του πολιτικού κόσμου προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, που υποτίθεται ότι είναι και το διακύβευμα των πρόωρων εκλογών. Η ΕΣΕΕ επισημαίνει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι εάν δεν κλείσουν οι κάλπες, δεν θα ανοίξει η αγορά.
  • Την πάση θυσία επίτευξη πολιτικής σταθερότητας με κυβέρνηση μακράς πνοής, σταθερής κοινοβουλευτικής αποδοχής και «εθνικής σοβαρότητας», η οποία θα αποκαταστήσει την κοινωνική και επιχειρηματική πίστη και θα επανασυνδέσει τον διαρρηγμένο δεσμό του πολιτικού κόσμου με την κοινωνία και τις ουσιαστικές της ανάγκες.
  • Την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την επαναλειτουργία της αγοράς. Όπως απέδειξαν οι τελευταίοι μήνες «μαγικές συνταγές» δεν υπάρχουν. Απαιτείται απόλυτη προσήλωση στη πραγματική μεγέθυνση και όχι στο «φούσκωμα» της οικονομίας.
  • Την αντιμετώπιση του φαινομένου της «επιχειρηματικής μετανάστευσης» και της «καταναλωτικής αιμορραγίας» από τις παραμεθόριες περιοχές προς τις γειτονικές χώρες. Υπολογίζεται ότι χρήμα που παράγεται με πολύ δυσκολία στην Χώρα μας καταναλώνεται με πολύ ευκολία σε άλλες χώρες σε ύψος που φτάνει ακόμη και τις 100.000 € ημερησίως. Εκτός από ελέγχους, θα πρέπει να σχεδιαστούν εξειδικευμένες δράσεις στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ για αντιστροφή του φαινομένου και προσέλκυση αντί εξαγωγή καταναλωτών.
  • Την θέση κανόνων ορθών και επιβεβλημένων πρακτικών στην αγορά μέσα από ένα κοινά συμφωνημένο Κώδικα Δεοντολογίας, επάνω στις θεμελιώδεις θέσεις της ΕΣΕΕ «Μία τιμή, χαμηλή τιμή» και «Ταμειακές παντού, αποδείξεις απ’ όλους».
  • Τον σχεδιασμό συντεταγμένης Εθνικής Στρατηγικής για Ανάπτυξη με Απασχόληση, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και τη συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς. Προσδοκούμε την ανάπτυξη, αναδιοργανώνοντας και αξιοποιώντας αυτά στα οποία έχουμε διαπρέψει στο παρελθόν και τίμησαν την Χώρα και την επιχειρηματικότητά της: το διεθνές εμπόριο, την αγροτική παραγωγή, την ελαφρά βιομηχανία, τη ναυτιλία, τη ναυπηγοεπισκευή, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες αλλά και τις νέες τεχνολογίες. Ειδικά για τις νέες τεχνολογίες, η ΕΣΕΕ από την πλευρά της θα γενικεύσει και θα εντατικοποιήσει την καμπάνια «FeelSafe» που ενημερώνει και προστατεύει το ηλεκτρονικό εμπόριο από κακόβουλες πρακτικές, μέσα από εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.  Δικός μας στόχος είναι «κάθε μικρομεσαία επιχείρηση και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα».

Ως εκπρόσωποι του εμπορίου και των μικρομεσαίων της αγοράς καλούμε τα κόμματα και τους πολιτικούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να επιτευχθούν τα αυτονόητα και να βγει η Χώρα από την κρίση και την ύφεση. Εάν αποδείξουν με τις πράξεις τους ότι βάζουν την Ελλάδα πάνω από όλα, εμείς οι μικρομεσαίοι της αγοράς θα είμαστε δίπλα τους, αρωγοί και συμμέτοχοι, σε αυτήν την εθνική προσπάθεια.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: