Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Μνημεία χαρακτηρίστηκαν 10 αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας

ΕΛΛΑΔΑ στις 19/05/2015

Δέκα αυτοκίνητα που φυλάσσονται στο πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας φυλάσσονται στο κτίριο του Βουστασίου. Τα οκτώ από αυτά είναι επιβατικά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ενώ τα άλλα δύο είναι ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα που πιθανώς χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά μελών της βασιλικής οικογένας σε μικρές αποστάσεις εντός των ορίων του κτήματος.

Τα επιβατικά αυτοκίνητα προέρχονται από τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές: Rolls Royce, MG και Fiat και είναι μοντέλα κατασκευασμένα σε μικρό αριθμό αντιτύπων. Από αυτά, τα αυτοκίνητα Rolls Royce είναι αυτά με τα οποία η βασιλική οικογένεια συνήθιζε να μετακινείται ιδιαίτερα σε επίσημες εκδηλώσεις και επετείους.

Το εσωτερικό τους, φτιαγμένο χειροποίητα, χαρακτηρίζεται από ποιότητα κατασκευής και πολυτέλεια, με ακριβά υλικά, όπως επενδύσεις ξύλου και δερμάτινες επενδύσεις καθισμάτων.
Τουλάχιστον τρία επιπλέον οχήματα βρίσκονται στην ευρύτερη έκταση του κτήματος, από τα οποία το ένα είναι φορτηγό και τα άλλα δύο οχήματα προσωπικού, ωστόσο αυτά δεν συμπεριλαμβάνονταν στην κήρυξη.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ του χαρακτηρισμού των αυτοκινήτων ως μνημείων, καθώς πρόκειται για αντικείμενα συνδεδεμένα με σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ιδιαίτερης τεχνολογικής και αισθητικής αξίας και τα οποία εντάσσονται στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με τα υπόλοιπα κηρυγμένα νεώτερα μνημεία του Τατοΐου.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν κηρυχθεί ως κινητά μνημεία στο Τατόι 357 εικαστικά έργα (2010), αλλά και περίπου 2000 έργα Τέχνης, αντικείμενα και παραδοσιακές φορεσιές (2013).

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: