Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Όχι Αλέκο, μη σηκώνεσαι να μας δεις!

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στις 01/05/2021

Συμπληρώθηκαν 45 Πρωτομαγιές από τότε που έχασε τη ζωή του το “γλυκύ έαρ” των αγώνων και της αξιοπρέπειας

Παντελής Π. Ξανθίδης |> «Και μού ‘λεγες πως όλ’ αυτά τα ωραία θα ‘ν’ δικά μας / και τώρα εσβήστης κι έσβησε το φέγγος κι η φωτιά μας». Μπορεί αυτό να μην γράφτηκε από τον Γιάννη Ρίτσο για τον Αλέκο Παναγούλη, αλλά όταν ακουστεί σήμερα το “Μέρα Μαγιού” του Μίκη Θεοδωράκη, πολλών ο νους θα πάει στον Αλέξανδρο Παναγούλη. Κι ένα δάκρυ ίσως στάξει η καρδιά τους, καθώς σαν σήμερα τα χαράματα έχασε τη ζωή του και χάθηκε το “γλυκύ έαρ” της ελληνικής πολιτικής ζωής. Ήταν το 1976, πριν 45 χρόνια…

Στο περυσινό αφιέρωμα για τον μεγάλο δημοκράτη αγωνιστή και μπροστάρη συναγωνιστή στην ΕΔΗΝ “του”, είχα γράψει: «Μη σηκώνεσαι Αλέκο να μας δεις!». Κι εφέτος θα τον εκλιπαρούσα: «Όχι Αλέκο, μη σηκώνεσαι να μας δεις!». Τι να δει; Αυτά που βλέπουμε και δεν θέλουμε να ακούμε ή μήπως αυτά που ακούμε και δεν θέλουμε να βλέπουμε; Τι;

Του έγραφα ότι «έχασες άδικα τη ζωή σου κι εμείς οι ΕΔΗΝίτες χάσαμε άδικα τον φίλο μας και αδερφό μας, τον συναγωνιστή και αρχηγό μας». Και του θύμιζα: «Ήσουνα στα 37 κι εμείς πολύ νεότεροι και πιτσιρίκοι μπροστά στη μεγαλοσύνη σου. Αλλά κατέβαινες και μας ανέβαζες. Και μας έκανες να αισθανόμαστε “ένα”»!

Τώρα τι παραπάνω να του γράψω; Όλα τα “ξέρει” κι όλα θα τα “βλέπει”.

Σάββατο τότε, Μεγάλο Σάββατο σήμερα. Τότε ο θρήνος για τον Αλέκο και απόψε το “Χριστός Ανέστη”!

Μπορεί η εφετινή Πρωτομαγιά να “ανήκει” στην Ανάσταση του Χριστού, αλλά δεν πάει να θυμίζει τον Αλέκο Παναγούλη. Μια μέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργαζομένων και θύμησης για εκείνους τους 300 πατριώτες της Καισαριανής. Πρωτομαγιά των λουλουδιών, της άνοιξης του κάθε Παναγούλη!

Αλέκο…

Μέρα Μαγιού μου μίσεψες μέρα Μαγιού σε χάνω / άνοιξη γιε που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω
Στο λιακωτό και κοίταζες και δίχως να χορταίνεις / άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης
Και μου ιστορούσες με φωνή γλυκιά ζεστή κι αντρίκεια / τόσα όσα μήτε του γιαλού δεν φτάνουν τα χαλίκια
Και μου ‘λεγες πως όλ’ αυτά / τα ωραία θα ‘ν’ δικά μας / και τώρα εσβήστης κι έσβησε το φέγγος κι η φωτιά μας

>>> Το μνημόσυνο του Αλέκου Παναγούλη, θα πραγματοποιήσουν η οικογένεια και οι συναγωνιστές του την Κυριακή 9 Μαΐου (12 μ.) στο μνήμα του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: