Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Όχι στην βιομηχανία ‘’στρατηγικών’’ αγωγών με όχημα τα προσωπικά δεδομένα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ στις 12/04/2023

Έντονη ανησυχία εκφράζει ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας για δικαστική απόφαση αντίθετη με την Δημοσιογραφική Δεοντολογία

|> Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΠΗΤ) στέκονται στο πλευρό τής συναδέλφου Σταυρούλας Πουλημένη και του συνεργατικού ΜΜΕ της Β. Ελλάδας ‘’AlterThess’’ στην έφεση, που πρόκειται να ασκηθεί κατά της πρωτόδικης απόφασης, με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή αγωγή υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας ‘’Ελληνικός Χρυσός’’, λόγω της δημοσίευσης του ονόματός του σε ρεπορτάζ, που αφορούσε καταδικαστική σε βάρος του απόφαση για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος εκφράζει την έντονη ανησυχία του μεταξύ άλλων και για το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η ανάγκη πληροφόρησης του κοινού θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς τη δημοσιοποίηση της ταυτότητας του κατηγορουμένου.

Το σκεπτικό αυτό προσβάλλει, στον πυρήνα της, την Δημοσιογραφική Δεοντολογία, η οποία επιβάλει τη δημοσίευση τεκμηρίων και αποδείξεων. Ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για δημόσια πρόσωπα, η ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος αλλά και της αποφυγής δυσφήμησης τρίτων προσώπων με παραπλήσιες ιδιότητες, δεν είναι δυνατόν να υπηρετείται με υπονοούμενα και ανώνυμα στοιχεία.

Εξ άλλου, η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα, όταν πρόκειται περί δημοσίων προσώπων, δεν μπορεί παρά να υποχωρεί μπροστά στην ανάγκη ενημέρωσης του κοινού και άσκησης δημόσιας κριτικής και ελέγχου, στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη βαθύτατη ανησυχία των δημοσιογραφικών Ενώσεων αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας για τους σοβαρούς κινδύνους, που εγκυμονεί η βιομηχανία ‘’στρατηγικών αγωγών’’ με σκοπό τη φίμωση του Τύπου.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις της Ελλάδας συντάσσονται με την ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των SLAPP’s.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΕΣΥ ανακοίνωσε πρόσφατα την ίδρυση Παρατηρητηρίου με στόχο την καταγραφή, καταγγελία, δημοσιοποίηση και παρακολούθηση υποθέσεων, που εντάσσονται στην πρακτική SLAPP’s αλλά και την άσκηση πίεσης για μεταβολές στο νομικό πλαίσιο με βάση και την αναμενόμενη ευρωπαϊκή οδηγία.

Τα δ.σ. της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών:

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  • ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ
  • ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: