Τύπος Πειραιώς - Ενημέρωση

Συνάντηση N. Μπελαβίλα με B. Κορκίδη για το εμπόριο

Χωρίς κατηγορία στις 27/02/2019

Έγινε παρουσίαση 10 σημείων του συνδυασμού για αναβίωση της εμπορικής δραστηριότητας

|> Με το διοικητικό συμβούλιο του ΕΒΕΠ συναντήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος είχε από την πρώτη στιγμή ανταποκριθεί στο κάλεσμα του προέδρου του επιμελητηρίου Βασίλη Κορκίδη. Η σχετική ανακοίνωση του δημοτικού συνδυασμού “Πειραιάς για Όλους”, αναφέρει:

Ο Νίκος Μπελαβίλας παρουσίασε στο διοικητικό συμβούλιο τις βασικές θέσεις του συνδυασμού του για την ανάπτυξη της πόλης ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ αναφέρθηκε στα προβλήματα που επιμένουν επί σειρά ετών στον Πειραιά υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής αλλά και το περιβάλλον του επιχειρείν. Επιπροσθέτως αναφέρθηκε με θετικό τρόπο στις περιπτώσεις όπου συνεργάστηκε με τον Νίκο Μπελαβίλα για ζητήματα του Πειραιά σημειώνοντας πως η υποψηφιότητα του τιμά την πόλη και «οι περισσότεροι από τους Πειραιώτες θα το αξιολογήσουν και θα το εκτιμήσουν».

Ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε στην πορεία του και τα έργα που έχει συμμετάσχει ή ηγηθεί, εξηγώντας πως είχε επιλέξει να απαντήσει από το ΕΒΕΠ στο ερώτημα που από κάποιους είχε τεθεί σχετικά με το ποιος είναι.

«Άκουγα τις πρώτες μέρες το “ποιος είναι αυτός;” ή “που ξέρει τον Πειραιά;” E, είπα να δώσω μία απάντηση εδώ, ενώπιόν σας. Κυρίως, όμως, να σας πω ότι ξέρω πολύ καλά τι θέλω να κάνω, ξέρω πολύ καλά πως να το κάνω -και αυτό είναι το κυριότερο- γιατί το έχω κάνει, με επιτυχία σε όσες πόλεις δούλεψα στη ζωή μου. Μόνο στον Πειραιά, στην πόλη μου, στην πόλη μας ντρεπόμουν πάντα, που έβλεπα 16 χρόνια τώρα, μετά τη θητεία Παπασπύρου, και την πρώτη θητεία Λογοθέτη, επαρχιώτικες δημοτικές αρχές, φοβικές, άσχετες, ανίκανες -που είδαν μία Ολυμπιάδα να περνά» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε πως δεν θα καταθέσει έκθεση ιδεών αλλά μετρημένες και κοστολογημένες προτάσεις. «Για αυτό λέω ότι το πρόγραμμα του Γιάννη Μώραλη του 2014 ήταν ένα μεγάλο φάουλ που τώρα πληρώνει. Αν είχε στήσει ένα λιτό, ρεαλιστικό πρόγραμμα σήμερα θα έλεγε: σχεδίασα 10 και μπόρεσα να υλοποιήσω 5» είπε συμπληρώνοντας πως «στον κόσμο των μηχανικών έμαθα ότι πετυχαίνοντας ένα στα τρία είναι καλά, ένα στα δύο είναι θρίαμβος. Εδώ είχαμε τρία στα τριακόσια».

«Είχε προτείνει από αστεροσκοπεία στον Προφήτη Ηλία έως Ναυτικές Σχολές. Και όσα έγιναν -η συντήρηση σχολείων, αθλητικών εγκαταστάσεων κ.λπ.- έγιναν με περίπου πενήντα εκατομμύρια ευρώ της Περιφέρειας Αττικής, και άλλα ογδόντα της ΟΧΕ που εκκρεμούν αδικαιολόγητα. Πώς θα γίνονταν αυτά; Δήλωναν στον κόσμο ότι θα τα κάνουν με τα λεφτά τους -όχι του απερχόμενου δημάρχου -δεν είπε ποτέ ο άνθρωπος ότι έχει χρήματα- με τα λεφτά του προέδρου του. Ξέρετε ότι τα πράγματα δεν έγιναν έτσι!» εξήγησε ο Νίκος Μπελαβίλας.

Διευκρίνισε πως το πρόγραμμα του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» γράφεται κομμάτι – κομμάτι από έμπειρα στελέχη του κάθε τομέα.

Στην ομιλία του ο Νίκος Μπελαβίλας παρουσίασε δέκα σημεία για την αναβίωση του Εμπορίου

  1. Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμό και την Ακτοπλοΐα. Κρουαζιέρα, Ακτοπλοΐα, Κλίνες, Υπηρεσίες, Τοπικοί Προορισμοί, Target Groups-Αρχαιολογικός/Μουσειακός Τουρισμός.
  2. Αναθεώρηση της Κυκλοφοριακής Μελέτης. Στόχος οι μονοδρομήσεις, οι επεκτάσεις των Μέσων Σταθερής Τροχιάς προς Πειραϊκή-Νοσοκομεία, προς Κερατσίνι-Πέραμα. Κυκλοφοριακή μελέτη και για τα 5 διαμερίσματα και όχι για τα 2, όπως έγινε την περασμένη δεκαετία. Ελεγχόμενη στάθμευση -η προτεραιότητα σε κατοίκους και στην τροφοδοσία καταστημάτων με ελεύθερες θέσεις. Smart City και LogAttika. «Ο μόνος χώρος όπου μπορούμε να συζητήσουμε για μεγάλους χώρους στάθμευσης είναι το Νέο Φάληρο. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και στο Παλατάκι ή στην Ε1-στον Κράκαρη» εξήγησε ο υποψήφιος δήμαρχος. Η ανάγκη εξασφάλισης καλής συγκοινωνιακής σύνδεσης με τις μεγάλες χρήσεις της πόλης. Τέλος, η συνέργεια δημοτικής αστυνομίας και τροχαίας. Η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, και η εξάρτησή τους από το Mall του λιμανιού. «Δεν πρόκειται για πλήρη υπογειοποίηση καθώς τεχνικά είναι αδύνατον. Κανείς δεν σας είπε την αλήθεια» τόνισε ο Νίκος Μπελαβίλας εξηγώντας πως «θα βελτιώσει εν μέρει, δεν θα ενώσει. Το θετικό θα ήταν ο σταθμός Κεράνη».
  3. Χωροθετήσεις Χρήσεων. Αρχίζοντας από τα περίπτερα και φθάνοντας στα καταστήματα αναψυχής. Ο Δήμος Πειραιά, εξήγησε ο Νίκος Μπελαβίλας, δικαιούται κατά το νόμο -και έχει υποχρέωση- να ψηφίσει τις χρήσεις γης που θα έχει η πόλη. Χοντρικά: Η πλατεία Κοραή πόσα περίπτερα θα έχει; Η παραλιακή της Πειραϊκής μπορεί να γίνει ένα ατελείωτο γαϊτανάκι με μπαρ και ταβέρνες; To θεσμικό πλαίσιο ελέγχει κάποιες μόνο περιοχές. Δηλαδή η οδός Πειραιώς έχει χρήσεις γης, η κεντρική περιοχή το ίδιο. Η νομοθεσία περί σχολείων ελέγχει κάποιες άλλες. Η ανάγκη θεσμικού πλαισίου για ξενοδοχεία και AirBnB. Τα πιο πάνω θέλουν τρία χρόνια!
  4. Ο Δημόσιος Χώρος και η κατάληψή του -το παράδειγμα του κορεσμού και η κατάρρευση της ποιότητας, στο Μικρολίμανο. Αυτό είναι ένα φθηνό προϊόν που διαβρώνει την πόλη. Τα μεγέθη δείχνουν το πρόβλημα. Το 80% καταλαμβάνει πλατείες και πεζοδρόμια, τον δημόσιο χώρο.
  5. Το Τρίγωνο-Ιπποδαμείας, Μιαούλη, Αντιστάσεως. Η Ιπποδάμεια Αγορά και η Παλαιά Αγορά.
  6. Το Open Mall και το Mall. Σύσσωμος ο Πειραιάς διαφωνεί με τη χωροθέτηση Mall στο λιμάνι. «Η προσπάθεια του εμπορικού κόσμου για το Open Mall δυστυχώς έμεινε ημιτελής. Φτιάχνονται “μονοπάτια” εμπορίου όταν αυτές οι διαδρομές περπατιούνται. Δηλαδή, για να συμβεί, για να μπορέσει να αναβιώσει η παλαιά αγορά απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο. Δεν γίνεται να ζητάς από τους εμπόρους να αναβαθμίσουν τα μαγαζιά τους ενώ αφήνεις τους δρόμους και τα πεζοδρόμια στα χάλια τους. Είναι τόσο απλό» εξήγησε.
  7. Το απόθεμα των κτιρίων -οι σημειακές παρεμβάσεις λειτουργούν ως πυκνωτές. Ο πολεοδομικός ακτιβισμός είναι ακριβώς αυτό: σημειακές θετικές παρεμβάσεις που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη στη γύρω περιοχή τους.
  8. Τα δικαστήρια -H Ράλλειος 10.000 τ.μ. (Η Σκουζέ 8.500). Η ΧΡΩΠΕΙ 40.000 τ.μ. Κάποιος δεν ήξερε τι έκανε. Οι Κεντρικές Χρήσεις στη Ράλλειο, οι μαζικές χρήσεις στη ΧΡΩΠΕΙ -Σύνδεση με Τραμ και Μετρό. Δημιουργία χώρων στάθμευσης.
  9. Το δίκτυο των αρχαίων και νεοκλασικών μνημείων, των μουσείων και των χώρων πολιτισμού -ως δίκτυο για City Branding.
  10. Η Κρουαζιέρα, η Ακρόπολη και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Το σύμπλεγμα Σιλό, Αποθήκες, οι δύο ταινιόδρομοι, το Liberty, οι μόνιμες δεξαμενές και η Ηετιώνεια. Συγκροτούν τον πλέον ισχυρό πόλο έλξης τουρισμού. Είναι ένα μεγάλο αρχαιολογικό πάρκο με θέα τη θάλασσα. Ο Νίκος Μπελαβίλας τόνισε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί η μελέτη του ΕΒΕΠ για την κρουαζιέρα.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: